Zonnepanelen 490 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De beste zonnepanelen, welke zijn dat? Als je je verdiept in zonnepanelen komen veel verschillende opties langs, waardoor het lastig kan zijn om jouw keuze te maken. Op deze pagina lees je over 490 Wp zonnepanelen.

Bij Zonneplan kiezen wij nog steeds voor zonnepanelen van 410 Wp. Wij vinden namelijk dat deze panelen de beste voordelen geven voor jou! De afmetingen van de zonnepanelen, gecombineerd met het gewicht en de prijs, zorgen ervoor dat meer Wattpiek vaak een minder interessante keuze is voor jouw dak.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Wattpiek, ofwel Wp, is het piekvermogen wat een zonnepaneel kan halen onder ideale omstandigheden. Dit piekvermogen kan worden gehaald als er geen schaduw is en bij een optimale temperatuur. Deze ideale omstandigheden vinden niet altijd plaats, waardoor het piekvermogen niet altijd wordt gehaald.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

We gebruiken een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen als rekenvoorbeeld. 1 wattpiek levert in Nederland ongeveer 0,88 kWh zonnestroom op, dit houden we bij het rekenvoorbeeld aan.

Rekenvoorbeeld

  • 490 Wp * 12 = 5880 Wp x 0,88 kWh = 5174,4 kWh
  • 410 Wp * 12 = 4920 Wp x 0,88 kWh = 4330 kWh

Waar 12 panelen van 410 Wattpiek 4920 kWh leveren, is dit bij 490 Wattpiek 5174,4. Een verschil tussen beide voorbeelden van 90 Wp, zorgt daarmee al snel voor een verschil van 844 kWh. Uitgegaan van een aangehouden gemiddelde kWh-prijs van €0,35 cent is jouw besparing al snel €295,40 euro per jaar! Als beide zonnepanelen dezelfde afmetingen hebben, wekken de panelen van 490 Wp 844 kWh per jaar meer zonnestroom op. Zonnepanelen van 490 Wp zijn iets groter in formaat en zijn in aanschaf duurder dan panelen van 410 Wp. Zonneplan werkt met de zonnepanelen die in de verhouding tussen de prijs, kwaliteit en afmeting het meest rendabel is.

De voordelen en nadelen van 490 Wp zonnepanelen

Als je alleen kijkt naar het aantal zonnepanelen, levert het qua opbrengst in kWh meer op om 490 Wp op je dak te leggen. Toch kiezen wij bij Zonneplan liever voor zonnepanelen met een lager aantal Wattpiek. Onze panelen hebben een hogere efficiency dan zonnepanelen van 490 Wp. De efficiency is het verband tussen de grootte van een paneel en de opbrengst die het levert. Dit verband laat dus zien hoe jouw dak zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt, om zo veel mogelijk energie op te leveren op een zo klein mogelijk oppervlakte. 490 Wp zonnepanelen zijn vaak groter en duurder, waardoor hun efficiëntie lager ligt en er minder legmogelijkheden zijn voor jouw dak. 490 Wp vinden we daarom een stuk minder interessant! Ons advies voor jou is om op zoek te gaan naar de beste deal voor jouw dak en niet alleen te kijken naar het vermogen van de zonnepanelen.

490 Wp zonnepanelen of 410 Wp zonnepanelen: wat is beter?

Het vermogen en de opbrengsten worden dus gemeten per paneel. Het aantal Wattpiek van jouw panelen bepaalt niet direct hoeveel stroom jouw dak opwekt. Een dak met 490 Wp zonnepanelen die een grote afmeting hebben, kan minder zonnestroom opwekken dan een dak met kleinere panelen met minder Wp opbrengst per paneel. Het gaat uiteindelijk om het totaal aantal Wattpiek wat jouw dak kan opleveren, niet wat de zonnestroom die een enkele paneel opwekt. De opbrengsten per vierkante meter of het totaal van jouw dak bieden een goede manier om de verschillende opties te vergelijken.

Buiten efficiëntie is ook de prijs voor ons belangrijk. Een zonnepaneel met meer Wp, kost vaak ook meer geld. Dit laat opnieuw zien dat minder panelen op jouw dak, niet direct betekent dat je goedkoper en efficiënter uit bent. We kijken graag met je mee om het efficiëntste en beste dakplan voor jouw dak te maken!

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

  • Jouw energieverbruik: Door je jaarlijkse energieconsumptie te kennen, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit verbruik te dekken. Overweeg ook je toekomstige energiebehoeften. Als je van plan bent om elektrisch te gaan rijden, koken of verwarmen, kun je ervoor kiezen om meer zonnepanelen te installeren.
  • Opbrengst verdelen: Het kan nuttig zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen in plaats van naar het zuiden. Dit verdeelt de energieproductie over de dag, waardoor je meer kans hebt om je eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken.
  • Garanties: Lange fabrieksgaranties zijn niet altijd nuttig. De meeste kosten zijn vaak verbonden aan de installatie en niet aan het product zelf. Het is daarom belangrijk om een toegankelijke en betrouwbare leverancier te kiezen. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan betaal je geen extra kosten voor een servicebezoek.
  • Veilig omgaan met jouw gegevens: Thuisnetwerken kunnen vatbaar zijn voor aanvallen. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een systeem dat 4G gebruikt en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op Chinese servers.

Waarom Zonnepanelen kopen bij Zonneplan?

Wij weten na meer dan 125.000 installaties welke keuze voor onze klant het beste is. Wij kiezen voor de legmogelijkheden en efficiëntie die 410 Wp kan bieden. Onze zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Wij kopen deze zonnepanelen rechtstreeks bij een Tier-1 fabrikant. Zo weten we zeker dat de prijs-kwaliteitverhouding optimaal is en iedereen met zonnepanelen maximaal kan besparen op de energierekening.

Door het kopen van zonnepanelen van Zonneplan profiteer je automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekerd bent van een 30 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: