Zonnepanelen legplan

Een legplan voor zonnepanelen is een online tekening van jouw dak waarop de zonnepanelen zijn getekend. Er wordt rekening gehouden met mogelijke obstakels, zoals bijvoorbeeld een pijpje of een dakraam. Benieuwd naar jouw persoonlijke legplan? Onze adviseurs maken vrijblijvend een legplan voor zonnepanelen op jouw dak!

Ook verdienen met zonnepanelen?

Waar moet je op letten bij het maken van een zonnepanelen legplan?

Bij het (zelf) maken van een legplan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, namelijk:

  • Het type dak waarop de zonnepanelen worden geplaatst: is dit een schuin of plat dak?
  • Schaduwwerking op het dak
  • Afmeting van de zonnepanelen
  • Ligging van de zonnepanelen: portrait of landscape?
  • Afstand rondom en tussen de zonnepanelen: randafstand tussen de dakrand en het eerste paneel en de afstand tussen de rijen panelen onderling. Dit laatste geldt specifiek voor een plat dak

Verschil zonnepanelen legplan plat en schuin dak

Bij een schuin dak wordt het zonnepaneel in dezelfde hellingshoek geplaatst als het dak zelf. Bij het maken van een legplan voor een plat dak zijn er meer opties mogelijk, omdat je zelf de richting van de zonnepanelen kunt bepalen. Je kunt kiezen voor zonnepanelen richting het zuiden voor een maximale opbrengst of je kunt kiezen voor een oost/west-opstelling voor een meer gelijkmatige opbrengst over de hele dag.

Voorbeelden van een zonnepanelen legplan voor een schuin en plat dak

Schaduwwerking op het dak

Bij het maken van een legplan voor zonnepanelen moet ook rekening worden gehouden met schaduwwerking op het dak.Schaduw heeft invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar eventuele objecten die schaduw kunnen veroorzaken, zoals bomen, schoorstenen en dakkapellen. Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de plaats van de objecten ten opzichte van de zonnepanelen. Een object op het zuiden heeft namelijk meer invloed op de opbrengsten van je zonnepanelen dan een object op het noorden. Een vrijblijvend legplan van Zonneplan houdt hier rekening mee en zorgt voor de meest optimale plaatsing van zonnepanelen op jouw dak.

Afmetingen zonnepaneel

De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren, maar de meest voorkomende afmetingen zijn ongeveer 165 cm x 100 cm. Bij Zonneplan werken we met panelen van 1,71 cm x 1,13 cm. Bij het maken van een legplan is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de panelen, zodat deze op een efficiënte en esthetisch verantwoorde manier kunnen worden geplaatst op het dak.

Ligging zonnepanelen

Er wordt bij een zonnepanelen legplan ook rekening gehouden met de ligging van de zonnepanelen. Je kan kiezen voor een portrait of landscape opstelling. Bij een portrait opstelling staan de zonnepanelen rechtop, terwijl bij een landscape opstelling de zonnepanelen horizontaal, op hun zij liggen. Welke opstelling het beste is, hangt af van verschillende factoren zoals de afmeting van het dak, de gewenste opbrengst en de aanwezigheid van eventuele obstakels. Onze adviseurs bij Zonneplan helpen je graag bij het maken van een legplan en het maken van de juiste keuze voor jouw dak.

zonnepanelen voorbeeld portrait en landscape opstelling

Afstand zonnepanelen bij een plat dak

Bij een plat dak moet je rekening houden met de afstand tussen de zonnepanelen. De afstand tussen de panelen en de rand van het dak moet minimaal 30 cm zijn op de 1e verdieping van een woning. Op de verdiepingen daarboven moet deze afstand zelfs 50 of 70 cm zijn. Deze randafstand is nodig voor eventuele windlast. Als deze randafstand niet wordt gehanteerd, is er een risico dat wind achter de panelen gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Daarnaast moet je bij een landscape-opstelling ook rekening houden met de afstand tussen de verschillende rijen zonnepanelen om schaduwwerking te voorkomen.

Zonneplan legplan

Het legplan van Zonneplan is een online tekening van jouw dak waarop een adviseur de zonnepanelen heeft getekend. Onze adviseurs houden hierbij rekening met mogelijke obstakels, zoals bijvoorbeeld een pijpje of een dakraam. Benieuwd naar jouw persoonlijke zonnepanelen legplan? Wij werken met all-in prijzen en onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw dak. Vraag geheel vrijblijvend een legplan aan bij Zonneplan en ontdek hoeveel jij kunt besparen op jouw energierekening!

Zelf legplan zonnepanelen maken

Wil je zelf aan de slag met het maken van een legplan voor de plaatsing van zonnepanelen? Houd dan rekening met bovenstaande factoren zoals type dak, schaduwwerking en afmetingen van de zonnepanelen. Het maken van een goed legplan kan lastig zijn en daarom kun je bij Zonneplan geheel vrijblijvend een legplan aanvragen. Zo weet je zeker dat jouw zonnepanelen op de meest optimale plek worden geplaatst voor een maximale opbrengst.

Persoonlijk legplan voor jouw dak

Benieuwd naar een vrijblijvend legplan om erachter te komen hoeveel jij kunt besparen? Onze adviseurs helpen je graag. Vraag binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel jij kunt besparen op jouw energierekening!

Ook verdienen met zonnepanelen?

Deel dit artikel: