Zonnepanelen subsidie

In 2024 is er voor particulieren geen landelijke subsidie op het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er enkele lokale subsidies. Daarnaast stimuleert de overheid het gebruik van zonnepanelen door het afgeschafte btw tarief en de ruime opties om jouw zonnepanelen kosten te financieren. Hieronder vatten we het voor je samen.

(Lokale) leningen

Daar waar gemeenten vrijwel geen subsidie geven, zijn er veelal wel mogelijkheden tot goedkope leningen. Zo kun je met de SVn Duurzaamheidslening vaak al rond de 1,6% lenen voor het verduurzamen van je huis, en natuurlijk dus de zonnepanelen bekostigen. De looptijd van zo’n lening is vaak 10 of 15 jaar. Natuurlijk kun je ook boetevrij eerder deze lening aflossen.

Stel dat jouw gemeente deze Duurzaamheidslening niet aanbiedt, dan zijn er nog alternatieven als het Energiebespaarfonds en om de zonnepanelen mee te financieren in je hypotheek.

Betaal 0% btw

Naast de gemeentelijke subsidies, is er een btw-voordeel vanuit de overheid. Het btw-tarief voor de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie is sinds 2023 namelijk verlaagd naar 0%. Vóór 2023 betaalde je 21% btw, maar het was in veel gevallen mogelijk om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Via de btw-teruggaveservice werd dit traject zoveel mogelijk uit handen genomen, maar met het huidige belastingtarief van 0% is dit overbodig.

Salderingsregeling

Daarnaast is door de overheid bepaald dat je voor de stroom die je zelf opwekt en niet zelf gebruikt, maar teruglevert aan het net, een vergoeding krijgt (salderen). Dit betekent dus dat je er niet alleen op vooruit gaat doordat je jouw eigen stroom gebruikt, maar ook omdat je een kleine vergoeding krijgt voor de teruggeleverde stroom.

Zonnepanelen zonder spaargeld?

Veel gemeentes in Nederland bieden hun inwoners een lening met een lage rente om zonnepanelen te kunnen financieren. Wanneer je jouw spaargeld liever besteedt aan iets anders is dit een slimme manier om zonnepanelen te kopen. Vaak is het zo dat je minder kwijt bent aan de rente en aflossing, dan dat je bespaart met het opwekken van jouw eigen energie. Zo ga je er maandelijks alsnog op vooruit!

tabel, rekenvoorbeeld 12 panelen duurzaamheidslening

Financiële regelingen door gemeentes

Er is een klein aantal gemeentes in Nederland dat een subsidie voor zonnepanelen aanbiedt. Daarnaast bieden veel gemeentes ook financieringsmogelijkheden aan. Hoe deze subsidie of financiële regeling in elkaar steekt, verschilt per gemeente. Benieuwd of er een subsidie of financiële regeling in jouw gemeente is? Navigeer dan naar de pagina van jouw provincie:

Zakelijke subsidies voor zonnepanelen

Voor Mkb’ers, agrariërs en grote bedrijven zijn er zakelijke subsidies voor zonnepanelen. De twee belangrijkste zijn de SDE++ en ISDE.

SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie)

Deze subsidie is alleen beschikbaar voor non-profitorganisaties en ondernemers met een grootverbruik aansluiting (groter dan 3 x 80A). Wel komt er relatief veel werk bij kijken om dit te regelen. Het volgende moet je namelijk aanleveren om deze subsidie aan te vragen:

  • Haalbaarheidsstudie inclusief projectplan.
  • Exploitatieberekening.
  • Berekening van het projectrendement.
  • Onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering.
  • Omgevingsvergunning (indien van toepassing).

Je kunt niet op ieder moment een SDE++ subsidie aanvragen. Dat kan namelijk alleen bij aanvraagrondes. Op de website van de RVO vind je de data van de eerstvolgende ronde.

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

Als je een rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv) bent of een maatschap, stichting, vof of cv, en voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan kun je een aanvraag toen voor de ISDE. Je ontvangt hiermee €125 per kW (gezamenlijk piekvermogen). Enkele van de voorwaarden waar je aan moet voldoen, zijn:

  • De zonnepanelen worden aangebracht op of aan het gebouw.
  • In het jaar voorafgaand de aanvraag mag je eigen verbruik (netto) op de kleinverbruikersaansluiting minimaal 50.000 kWh zijn.
  • De installatie moet minimaal 15 kWp leveren.
  • Je mag de zonnepanelen nog niet hebben aangeschaft; dat mag pas nadat je de subsidie hebt aangevraagd.
  • Je moet de zonnepanelen binnen 24 maanden na goedkeuring van de subsidie zakelijk in gebruik nemen.

Een totaallijst van de voorwaarden vind je op de website van de RVO. In 2023 is er vanuit de ISDE €350 miljoen beschikbaar voor besparende en duurzame maatregelen.

Fiscale aftrekposten voor bedrijven

Naast de subsidieregelingen zijn er ook interessante fiscale aftrekposten, zoals:

Vrijblijvende offerte voor zonnepanelen

Lees meer...

Vragen over zonnepanelen subsidies

  • Is er in 2024 nog subsidie op zonnepanelen?

    De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

  • Waarom nu nog zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

    Let tijdens het kopen van zonnepanelen op de verhouding tussen de opbrengst van jouw zonnepanelen en jouw energieverbruik. Hoe beter dit op elkaar aansluit, hoe beter jij je investering benut. Extra zonnepanelen kopen zonder dat je de energie gebruikt die ze opleveren is financieel namelijk niet altijd aantrekkelijk. Lees meer hierover in onze blog ‘Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen in 2023’.

  • Hoeveel is de subsidie op zonnepanelen?

    Hoewel de landelijke subsidie is afgeschaft, hoeft er geen btw betaald te worden op zonnepanelen, wat effectief een korting van 21% is. Sommige gemeentes of provincies kunnen echter aanvullende subsidies of voordelen bieden om hernieuwbare energie te bevorderen.