Zonnepanelen stroom opslaan

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Kun je stroom van zonnepanelen opslaan? Dat is een veel gestelde vraag. Het is natuurlijk jammer als jouw opgewekte zonne-stroom het elektriciteitsnet in gaat omdat je het op dat moment niet gebruikt. Daarnaast moet je dan vaak op andere momenten duurdere en grijzere stroom opnemen van het elektriciteitsnet. Goed nieuws: je kunt de stroom opgewekt door je zonnepanelen opslaan in een thuisbatterij.

Kun je stroom van zonnepanelen opslaan?

Het antwoord is ja! Met behulp van een thuisbatterij of de accu van je elektrische auto kan je zonne-stroom opslaan.

Heb je zonnepanelen zonder thuisbatterij of accu? Dan gaat de stroom die jouw zonnepanelen opwekken eerst naar de apparaten die je aan hebt staan. Als je meer stroom opwerkt dan je verbruikt gaat de overige stroom het elektriciteitsnet op.

Heb je een thuisbatterij of accu? Dan gaat de overige stroom naar jouw thuisbatterij of accu. Deze stroom kan je later weer gebruiken als je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken, bijvoorbeeld als het buiten donker is.

Hoeveel stroom kan een thuisbatterij opslaan?

De hoeveelheid stroom die een thuisbatterij kan opslaan is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij. Zo heeft een hele kleine huisbatterij een opslagruimte van 2 kWh, en heb je ook hele grote thuisbatterijen met een opslagruimte van 50 of zelfs 100 kWh.

Gemiddeld is een 5 kWh thuisbatterij een goed instapmodel voor een klein huishouden met een lager energieverbruik. Voor middelgrote huishoudens raden we een opslagruimte aan van 10 kWh, en voor grote huishoudens een opslagruimte van 20 kWh.

Voordelen van zonnepanelen stroom opslaan

Groen
Het is goed voor de natuur, omdat je schone energie van de zon bewaart voor later.

Elektranet
Ook overbelasting van elektranet kan goede reden zijn voor batterij. Je levert immers niet terug, maar slaat het op. Als meerdere buurtbewoners een thuisbatterij aanschaffen, zal het elektranet op zonnige momenten minder overbelast zijn, en zal je omvormer dus minder snel uitslaan. Win-win.

Nadelen van zonnepanelen stroom opslaan

Duur op moment van aanschaf
Een groot nadeel is natuurlijk de aanschafprijs van een thuisbatterij. Er hangt een prijskaartje aan.

Schaarse grondstoffen
Grote kans dat je thuisbatterij is gemaakt van lithium en kobalt; deze mineralen en metalen komen niet heel veel voor en worden vaak onder moeilijke omstandigheden gewonnen.

Niet volledig onafhankelijk
In tegenstelling tot wat je misschien denkt ben je met een thuisbatterij nog steeds niet onafhankelijk. In de winter, als de zon niet schijnt, heb je vaak toch nog stroom nodig van het net.

Hoe kies je de grootte van je thuisbatterij?

De nieuwste zonnepanelen van Zonneplan produceren 405 watt-piek. Bij 10 zonnepanelen is de totale capaciteit dan 4.050 Wp of iets meer dan 4 kWp.

Vaak wordt aangeraden om een thuisbatterij van 1 á 1,5 kWh per kWp van de zonnepanelen te nemen. Als je een bovengenoemde installatie hebt van 4 kWp, dan zou het ideaal zijn om een thuisbatterij te nemen met een capaciteit van 4 á 6 kWh.

Waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste capaciteit voor je thuisbatterij?

Verdienen met de thuisbatterij zonder zonnepanelen

Heb je geen zonnepanelen? Geen paniek! Ook dan kun je profiteren van een thuisbatterij. Met een dynamisch energiecontract kun je stroom ‘inkopen’ op momenten dat de uurprijzen laag zijn door de thuisbatterij vol te laten lopen. Diezelfde stroom ‘verkoop’ je weer wanneer de uurprijzen hoog zijn door de thuisbatterij te ontladen. Let op, want hiervoor heb je wel een thuisaccu nodig die hiervoor geschikt is.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: