Zonnepanelen met een traditionele, digitale of slimme meter?

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Bij aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude meter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Naast een traditionele en slimme meter is er ook nog de digitale meter. Wat zijn de verschillen tussen deze meters en hoe werken ze met zonnepanelen? We leggen het uit.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een moderne energiemeter die automatisch de elektriciteits- en gasverbruik gegevens naar de energieleverancier stuurt. Deze meters bieden met een verbruiksmanager/connect real-time informatie over het energieverbruik, waardoor consumenten hun energiegebruik beter kunnen monitoren en beheren. Slimme meters zijn in staat om zowel de verbruikte als de terug geleverde energie (bijvoorbeeld door zonnepanelen) nauwkeurig te registreren.

Voordelen

  • Meterstanden worden automatisch doorgegeven: met slimme meters hoeven de meterstanden niet handmatig doorgegeven te worden aan de energieleverancier. De meterstanden worden automatisch en regelmatig uitgelezen en verzonden. Dit maakt het natuurlijk een stuk makkelijker en vermindert de kans op fouten bij het aflezen of doorgeven van de standen.
  • Verbruiksinzicht: slimme meters met een verbruiksmanager bieden inzicht in je energieverbruik, waardoor je precies kunt zien wanneer en hoeveel energie je gebruikt. Dit inzicht ondersteunt je bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het verlagen van de energiekosten.
  • Bijhouden opgewekte zonne-energie: voor huishoudens met zonnepanelen is een slimme meter bijzonder nuttig omdat het helpt bij het nauwkeurig bijhouden van de hoeveelheid opgewekte zonne-energie. Dit kan belangrijk zijn voor zowel de eigen energiebalans als voor eventuele terug levering aan het net. Met deze gegevens kun je precies zien hoeveel van je energieverbruik wordt gedekt door je eigen zonnepanelen.

Nadelen

  • Privacy: het idee dat de energieleverancier voortdurend het energiegebruik volgt, zorgt bij sommige mensen voor ongemak. Ze vrezen een schending van hun privacy en misbruik van deze informatie. Toch zijn deze zorgen ongegrond. Energiebedrijven en netwerkbeheerders behandelen deze gegevens met de hoogste discretie en gebruiken ze uitsluitend voor het berekenen van je totale energieverbruik. Ze mogen geen analyse maken van jouw dagelijkse routines of ontdekken welke apparaten je in huis hebt.
  • Slimme meter en zonnepanelen: vanaf 2023 is een slimme meter verplicht bij zonnepanelen; oude meters die terugdraaien, mogen niet meer omdat ze de netto-elektriciteitsafname niet nauwkeurig meten. Slimme meters tonen precies hoeveel stroom je opwekt en gebruikt. Het kan echter minder voordelig zijn als de overheid na 2025 de regels voor vergoeding van opgewekte stroom verandert.
een slimme meter in de meterkast

Slimme meter. Bron: Consumentenbond

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Wanneer zonnepanelen meer energie produceren dan er wordt verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De slimme meter registreert apart hoeveel energie verbruikt en hoeveel terug geleverd wordt. Dit is belangrijk voor het salderen, waarbij de terug geleverde energie wordt afgetrokken van het totale energieverbruik.

Wat is een digitale meter?

Een digitale meter toont het energieverbruik met digitale displays, maar heeft niet de moderne communicatiecapaciteiten van een slimme meter. Deze meters moeten handmatig worden uitgelezen, en ze sturen geen gegevens door naar de energieleverancier.

Hoe werken zonnepanelen met digitale meter?

Met een digitale meter kan de energie die zonnepanelen opwekken en de energie die wordt verbruikt afzonderlijk worden bijgehouden. Echter, in tegenstelling tot slimme meters, is het niet mogelijk om automatisch het netto energieverbruik te berekenen.

Wat is een traditionele meter?

Een traditionele meter, soms een draaischijfmeter genoemd, meet vaak het energieverbruik door middel van een mechanische draaischijf. Terug levering kan bij deze meter niet worden uitgelezen.

Hoe werkt een traditionele meter met zonnepanelen?

Als zonnepanelen meer energie produceren dan er wordt gebruikt, kan de draaischijf van veel traditionele meters terugdraaien, waardoor de meterstand vermindert. Dit betekent effectief dat de terug geleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik. Dit systeem is dus niet zo nauwkeurig als de metingen van slimme meters, en je kan verbruik en terug levering niet apart aflezen.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: