Verhuizen en zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen van Zonneplan gaan minstens 25 jaar mee. Maar wat doe je met de zonnepanelen als je gaat verhuizen? Wij zetten de voor- en nadelen van de twee opties die je hebt op een rijtje. En wil je nog meer weten? Ga dan naar onze pagina over verhuizen.

Optie 1: Zonnepanelen laten liggen en doorverkopen

Het is mogelijk om het zonnepanelensysteem met de woning mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het bedrag van het zonnepanelensysteem kan worden meegenomen in de vraagprijs van de woning.

Voordelen van zonnepanelen doorverkopen

De waarde van de woning stijgt direct zodra de zonnepanelen op het dak liggen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat woningen bijna 2,6% meer waard worden wanneer er een zonnepanelen systeem op het dak ligt. Dit is gemiddeld een bedrag van €7200. Hierdoor ontvang je bij verkoop van je woning (een deel van) de investering van het zonnepanelensysteem al snel terug. Daarnaast blijkt ook dat mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning vaak meer interesse hebben in een huis met zonnepanelen op het dak.

Het verhuizen van zonnepanelen kent enkele praktische uitdagingen. Indien je de zonnepanelen verkoopt en ze op het oude dak laat liggen, ontloop je deze nadelen. Hierover later meer bij de nadelen van verhuizen van jouw zonnepanelen.

 

 

Nadelen van zonnepanelen laten liggen

Verkoop jij jouw zonnepanelen mee met de woning, dan zorgt dit dus voor een behoorlijke stijging van de verkoopprijs. Gunstig voor jou, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat de woning buiten de prijsklasse van een bepaalde groep kopers valt. Gelukkig zijn er in de huidige markt genoeg mensen op zoek naar een nieuwe woning, dat dit op zich geen groot probleem hoeft te vormen.

Daarnaast kunnen zonnepanelen gekocht met een lening een uitdaging vormen tijden het verkopen van de zonnepanelen aan de volgende bewoner. Of je moet de lening in één keer aflossen voordat je het huis gaat verkopen of de koper neemt de financiële verantwoordelijkheid van de lening over. Dit laatste kan mensen afschrikken. Gelukkig zijn de opbrengsten van de zonnepanelen vaak hoger dan de kosten van de lening.

Optie 2: Zonnepanelen meeverhuizen

Je kan ervoor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. De bevestigingsmaterialen die wij gebruiken, kunnen van het dak gehaald worden en op het nieuwe huis opnieuw gebruikt worden.

Voordelen van zonnepanelen meeverhuizen

Verhuis je jouw zonnepanelen mee naar de nieuwe woning, dan verhoog je de waarde van je woning direct, zonder dat je opnieuw een investering van duizenden euro’s hoeft te doen. Daarnaast kan het zijn dat je nieuwe dak gunstiger ligt, waardoor je met dezelfde zonnepanelen zelfs meer gaat opbrengen.

Nadelen van zonnepanelen verplaatsen

Er zijn wel wat nadelen aan het verplaatsen van jouw zonnepanelensysteem wanneer je verhuist. Het is niet enkel een kwestie van de panelen demonteren en op een nieuw dak plaatsen; er zijn meerdere factoren die zowel de kosten als de efficiëntie van je zonnepanelensysteem kunnen beïnvloeden.

  1. Kosten: Het verplaatsen van zonnepanelen is niet kosteloos. Extra kosten zorgt voor een langere terugverdientijd van jouw zonnepanelen.
  2. Garanties: Niet alle garanties blijven intact na het verhuizen van de panelen. Installatiegaranties komen vaak te vervallen als jijzelf of een andere partij het systeem verplaatst.
  3. Afstemming op nieuw dak: Verschillen tussen het oude en nieuwe dak, zoals grootte en schaduwval, kunnen invloed hebben op de effectiviteit van het systeem. Dit kan leiden tot het mislopen van potentiële opbrengsten.
  4. Geschiktheid omvormer: De omvormer is specifiek gekozen op jouw aantal zonnepanelen en de situatie op het dak van jouw oude woning. Heb je ruimte voor minder zonnepanelen of is er meer schaduw op het nieuwe dak, dan kan de huidige omvormer ongeschikt zijn.
  5. Bevestigingsmateriaal: Kunnen de zonnepanelen op dezelfde manier bevestigd worden of is er extra of ander bevestigingsmateriaal nodig? Is het oude bevestigingsmateriaal nog beschikbaar? Of moet je dan alle het bevestigingsmateriaal vernieuwen? Het is dus noodzakelijk om te controleren of het oude bevestigingsmateriaal hergebruikt kan worden of dat nieuw materiaal nodig is.
  6. Risico op beschadigingen: Het loshalen, transporteren en opnieuw bevestigen van de panelen verhoogt het risico op schade. Op zich kunnen zonnepanelen tegen een stootje, maar al deze handeling vormen wel meer risico op beschadigingen dan wanneer op het dak blijven liggen.

Deze factoren maken het verhuizen van zonnepanelen financieel en praktisch uitdagend, en kunnen invloed hebben op de uiteindelijke prestaties van het systeem.

Zonneplan advies: verkoop de zonnepanelen aan de nieuwe eigenaar

Ons advies is om te gaan voor de eerste optie: de zonnepanelen doorverkopen aan de nieuwe eigenaar. Het verhuizen van zonnepanelen kost namelijk extra geld, terwijl het in verhouding voordeliger is om nieuwe zonnepanelen te installeren op je nieuwe huis. Daarnaast gaat de innovatie op het gebied van zonnepanelen snel, dus je hebt grote kans dat de zonnepanelen die je bij een nieuwe installatie op je dak krijgt nog eens efficiënter werken ook. Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw nieuwe huis? Vraag vrijblijvend zonnepanelenadvies aan.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: