Verhuizen en zonnepanelen

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Zonnepanelen van Zonneplan gaan minstens 25 jaar mee. Maar wat doe je met de zonnepanelen als je gaat verhuizen? Wij zetten de voor- en nadelen van de twee opties die je hebt op een rijtje. En wil je nog meer weten? Ga dan naar onze pagina over verhuizen.

Optie 1: Zonnepanelen laten liggen en doorverkopen

Het is mogelijk om het zonnepanelensysteem met de woning mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het bedrag van het zonnepanelensysteem kan worden meegenomen in de vraagprijs van de woning.

Voordelen van zonnepanelen doorverkopen

De waarde van de woning stijgt direct zodra de zonnepanelen op het dak liggen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat woningen bijna 2,6% meer waard worden wanneer er een zonnepanelen systeem op het dak ligt. Dit is gemiddeld een bedrag van €7200. Hierdoor ontvang je bij verkoop van je woning (een deel van) de investering van het zonnepanelensysteem al snel terug. Daarnaast blijkt ook dat mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning vaak meer interesse hebben in een huis met zonnepanelen op het dak.

Nadelen van zonnepanelen laten liggen

Verkoop jij jouw zonnepanelen mee met de woning, dan zorgt dit dus voor een behoorlijke stijging van de verkoopprijs. Gunstig voor jou, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat de woning buiten de prijsklasse van een bepaalde groep kopers valt. Gelukkig zijn er in de huidige markt genoeg mensen op zoek naar een nieuwe woning, dat dit op zich geen groot probleem hoeft te vormen.

Daarnaast kunnen zonnepanelen gekocht met een lening een uitdaging vormen tijden het verkopen van de zonnepanelen aan de volgende bewoner. Of je moet de lening in één keer aflossen voordat je het huis gaat verkopen of de koper neemt de financiële verantwoordelijkheid van de lening over. Dit laatste kan mensen afschrikken. Gelukkig zijn de opbrengsten van de zonnepanelen vaak hoger dan de kosten van de lening.

Optie 2: Zonnepanelen meeverhuizen

Je kan ervoor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. De bevestigingsmaterialen die wij gebruiken, kunnen van het dak gehaald worden en op het nieuwe huis opnieuw gebruikt worden.

Voordelen van zonnepanelen meeverhuizen

Verhuis je jouw zonnepanelen mee naar de nieuwe woning, dan verhoog je de waarde van je woning direct, zonder dat je opnieuw een investering van duizenden euro’s hoeft te doen. Daarnaast kan het zijn dat je nieuwe dak gunstiger ligt, waardoor je met dezelfde zonnepanelen zelfs meer gaat opbrengen.

Nadelen van zonnepanelen verplaatsen

Aan het verhuizen van zonnepanelen zitten kosten verbonden. Ook moet je er rekening mee houden dat niet alle garanties intact blijven op het moment dat zonnepanelen verplaatst naar een ander dak. Daarnaast is het voor je opbrengsten belangrijk dat jouw zonnepanelen systeem precies afgestemd is op jouw dak. Het kan zijn dat het dak van jouw oude woning aanzienlijk verschilt met het dak van de nieuwe woning, bijvoorbeeld omdat je meer of minder ruimte hebt of dat er op het nieuwe dak schaduw valt en je een andere omvormer nodig hebt. Het zou zonde zijn als je door het meeverhuizen van je oude zonnepanelen potentiële opbrengsten misloopt.

Zonneplan advies: verkoop de zonnepanelen aan de nieuwe eigenaar

Ons advies is om te gaan voor de eerste optie: de zonnepanelen doorverkopen aan de nieuwe eigenaar. Het verhuizen van zonnepanelen kost namelijk extra geld, terwijl het in verhouding voordeliger is om nieuwe zonnepanelen te installeren op je nieuwe huis. Daarnaast gaat de innovatie op het gebied van zonnepanelen snel, dus je hebt grote kans dat de zonnepanelen die je bij een nieuwe dakplan op je dak krijgt nog eens efficiënter werken ook.

Deel dit artikel: