50 kWh thuisbatterij

Kevin de Haan
Door: Kevin de Haan

In de wereld van duurzame energie is het opslaan van elektriciteit een cruciaal element. Met de opkomst van thuisbatterijen en zonne-energiesystemen, is het belangrijk om te begrijpen wat termen als ‘kWh’ betekenen en hoe dit impact heeft op je energiegebruik. In dit artikel duiken we in de wereld van de 50 kWh batterij.

Is 50 kWh veel?

Kilowattuur (kWh) is de maatstaf die gebruikt wordt om energieverbruik te meten. Eén kWh staat gelijk aan de hoeveelheid energie die wordt verbruikt wanneer een apparaat van 1.000 watt een uur lang werkt. Dus, is 50 kWh veel?

Het antwoord hangt af van je persoonlijke energieverbruik. Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden ongeveer 8 tot 10 kWh per dag. Dit betekent dat een batterij met een capaciteit van 50 kWh genoeg energie kan opslaan om een huishouden meerdere dagen van stroom te voorzien.

In de praktijk wordt een 50 kWh thuisaccu voornamelijk gebruikt voor zonne-installaties die jaarlijks 28.750 à 45.000 kWh aan stroom opwekken. Dit komt vooral voor bij bedrijfspanden met een hoog stroomverbruik of een klein productiebedrijf met een grote energiebehoefte.

Voordelen van een thuisbatterij van 50 kWh

  • Hoge opslagcapaciteit – Een thuisbatterij van 50 kWh is ideaal voor bedrijfspanden zoals winkels en bakkers, of voor kleine productiebedrijven met een hoge energiebehoefte. Met de hoge opslagcapaciteit kun je de hele dag gebruikmaken van groene stroom.
  • Zelfvoorzienend – Door de grote opslagcapaciteit beschik je altijd over een eigen stroomvoorraad. Wanneer de stroom onverwachts uitvalt of er sprake is van dure piekuren kun jij gebruik maken van je eigen opgeslagen energie.
  • Milieuvriendelijk – Doordat je in de thuisbatterij je eigen opgewekte zonnestroom kunt opslaan kun je profiteren van groene stroom. Hierdoor gebruik je minder fossiele brandstoffen, wat goed is voor het milieu.
  • Besparen op lange termijn – Met een thuisbatterij maak je meer gebruik van je eigen opgewekte stroom, waardoor je minder afhankelijk bent van je energieleverancier. Hierdoor heb je minder last van stijgende prijzen op de energiemarkt. Dit zorgt voor een mooie besparing op je energiekosten.

Nadelen van een thuisbatterij van 50 kWh

  • Kosten – Een thuisbatterij met capaciteit van 50 kWh kopen is prijzig. Vergelijkbaar met de investering in zonnepanelen zit er een prijskaartje aan het aanschaffen van een thuisbatterij. Hoewel de investering in een thuisbatterij hoog kan zijn, biedt het een kans om maandelijks geld te besparen op je energierekening.
  • Ruimte – Voor het plaatsen van een thuisbatterij van 50 kWh heb je veel ruimte nodig. De grootte van de batterij is afhankelijk van het type en het merk, maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit veel ruimte in beslag zal nemen. Check dus eerst of je genoeg ruimte hebt om de thuisbatterij te kunnen plaatsen.
  • Onderhoud – Elke batterij moet onderhouden worden en gaat niet eeuwig mee. Onderhoud is een belangrijk aspect bij het bezit van een grote batterij zoals een 50 kWh model. Wat houdt dit onderhoud in? Hierbij kun je denken aan inspecties, software updates, schoonmaken en eventuele vervanging van onderdelen.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn verschillende alternatieven voor een thuisbatterij van 50 kWh, afhankelijk van jouw behoeften en budget:

  • Thuisbatterij 5 kWh: een 5 kWh thuisbatterij is een goede instapoptie voor kleine huishoudens met een lager energieverbruik. Er kan niet heel veel stroom in worden opgeslagen.
  • Thuisbatterij 10 kWh: zoals eerder besproken een goede optie. Met een capaciteit van 10 kWh biedt deze batterij meer opslagruimte voor energie, wat ideaal is voor middelgrote huishoudens. Maar nog beter: met een batterij van 10 kWh wordt het al interessant om te kijken naar ‘handelen in stroom’, wat meer rendement geeft dan de batterij te gebruiken als opslagruimte voor zonne-energie. De 10 kWh Nexus thuisbatterij wordt aangestuurd door Powerplay en handelt zo automatisch in stroom.
  • Thuisbatterij 15 kWh: een thuisbatterij van 15 kilowattuur van Zonneplan kan veel rendement opleveren in combinatie met Zonneplan Powerplay. De batterij is niet te groot maar kan toch 15 kWh opslaan en weer verhandelen.
  • Thuisbatterij 20 kWh: de 20 kWh thuisbatterij is geschikt voor grotere huishoudens of kleine bedrijven met een hoger energieverbruik. De Zonneplan Nexus 20 kWh variant is de beste optie. Met deze capaciteit kun je een aanzienlijke hoeveelheid energie opslaan en later weer verkopen.

Wat kost een thuisbatterij van 50 kWh?

De kosten van een thuisbatterij van 50 kWh hangen af van het merk, soort thuisbatterij (zoals lithium-ijzerfosfaat), laadvermogen van de omvormer, levensduur van de batterij, installatiekosten, aangeboden garanties en eventuele services of abonnementsvormen.

De prijzen waar je dan aan moet denken, lopen al snel op naar boven de € 50.000 per batterij. Bedenk goed of de besparing op lange termijn opweegt tegen deze investering.

De Zonneplan Nexus thuisbatterij

Een thuisbatterij van 50 kWh overtreft vaak de energiebehoeften van een gemiddeld huishouden. Daarom focussen we ons bij Zonneplan op batterijen met een kleinere capaciteit, namelijk 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh. Met onze thuisbatterij kun je zonnestroom opslaan én geld verdienen op de energiemarkt. Hierdoor kun je maximaal gebruik maken van groene energie. Dit is mogelijk doordat jouw Nexus thuisbatterij automatisch energie inkoopt op momenten met veel groene, goedkope stroom en deze verkoopt op dure, grijze momenten.

Kevin de Haan

Kevin de Haan

Marketingmedewerker

Kevin de Haan is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in (dynamische) energiecontracten, zonnepanelen en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel:

Alles over Thuisbatterij capaciteit