Thuisbatterij kosten

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

Een thuisbatterij slaat goedkope stroom op die later gebruikt kan worden. Maar wat zijn de kosten van zo’n batterij? Dat hangt af van de capaciteit van de batterij en andere factoren. Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000. Met een thuisbatterij bespaar je kosten, sla je duurzame energie op en draag je bij aan een efficiënter elektriciteitsnetwerk.

Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Zoals gezegd, variëren de kosten van een thuisbatterij afhankelijk van een aantal factoren. Maar wat zijn de kosten van een thuisbatterij en wat levert het voor jou op?

Zoveel kost de thuisbatterij gemiddeld

De prijs van een thuisbatterij wordt onder andere bepaald afhankelijk van de volgende factoren:

 • Batterijcapaciteit: batterijen met een grotere capaciteit kunnen meer energie opslaan, het spreekt voor zich dat batterijen met een grote capaciteit ook wat duurder kunnen zijn. Je krijgt er immers ook meer voor terug.
 • Technologie: verschillende batterijtechnologieën brengen verschillende kosten met zich mee.
 • Het merk en de kwaliteit: afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het merk zijn er verschillende prijzen accu’s.
 • Installatiekosten: bij sommige installateurs betaal je extra voor de installatie, terwijl je bij andere installateurs een all-in prijs betaalt waar de installatiekosten bij in zitten.
 • Onderhoud en garantie: sommige thuisbatterijen hebben onderhoud nodig, terwijl andere batterijen onderhoudsvrij zijn. Controleer altijd de garantievoorwaarden aangezien deze kunnen variëren tussen verschillende aanbieders en van invloed zijn op de prijs.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van thuisbatterijen op basis van hun capaciteit.

Capaciteit batterij Gem. prijs
3 kWh €2.000 tot €2.400
5 kWh €2.000 tot €6.000
8 kWh €3.000 tot €8.000
10 kWh €5.000 tot €8.000
14 kWh €6.000 tot €12.000
15 kWh €6.500 tot €13.000
20 kWh €7.000 tot €15.000

De thuisbatterij met een dynamisch energiecontract

Energieprijzen worden beïnvloed door schommelingen in vraag en aanbod op de energiemarkt. Met een thuisbatterij sla je energie op tijdens periodes met lage energietarieven. Op momenten dat tarieven hoger zijn, verkoop je de stroom die je voor een lage prijs hebt ingekocht. Zo handel je als het ware in stroom. Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract biedt grote voordelen. Het geeft jou controle over energieprijzen zonder afhankelijk te zijn van het net.

De kosten van een thuisbatterij bestaan uit:

 • Aanschafkosten.
 • Installatiekosten.

Controleer van tevoren of de installatiekosten bij de prijs inbegrepen zijn.

De kosten van een thuisbatterij met zonnepanelen

Een thuisbatterij combineren met zonnepanelen. Hoe werkt dat? Je thuisbatterij slaat overtollige opgewekte energie op. Zo gebruik jij je eigen opgewekte energie op een later moment gratis. Jij bespaart op je kosten, en het net wordt minder overbelast. Een meer rendabele manier om de thuisbatterij in te zetten, is door te ‘handelen in stroom’. Dit kan met en zonder zonnepanelen, maar je hebt wel een dynamisch energiecontract nodig. Met een dynamisch energiecontract ‘koop’ je stroom in op momenten dat stroom goedkoop is, en op dure uren ‘verkoop’ je de stroom. In theorie en in de praktijk blijkt dit rendabeler dan het laden en ontladen van zonne-stroom. De Zonneplan Nexus thuisbatterij gaat nog een stapje verder dankzij Zonneplan Powerplay.

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij slaat dus elektriciteit op bij lage tarieven, en ‘verkoopt’ de opgeslagen energie wanneer tarieven hoog zijn. Hierdoor bespaar je op je energierekening, vooral als je energieleverancier dynamische tarieven hanteert.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt onder andere af van de kosten van de batterij, de manier van aansturen, energietarieven, je verbruik, de levensduur van de batterij, of je zonnepanelen hebt en het rendement van de batterij. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij ligt rond de 5-6 jaar mits je hem op een slimme manier aanstuurt.

Krijg ik subsidie op de thuisbatterij?

Er zijn voor particulieren geen subsidies voor thuisaccu’s. Er is echter hoop dat dit er aan komt. Het is een kwestie van wachten en de politieke ontwikkelingen in de gaten houden. Zonder subsidie loont het alsnog om de thuisbatterij aan te schaffen omdat je energierekening een stuk lager wordt.

Bijkomende kosten

Naast de aanschaf- en installatiekosten kunnen er bijkomende kosten bij komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onderhoudskosten.
 • Aanschaf van een nieuwe omvormer.
 • Upgrade van je meterkast. Veel huishoudens hebben nog een 1-fase aansluiting in hun meterkast, terwijl een 3-fase-aansluiting vereist is. Dit kost ongeveer tussen de €700 en €1.000.

Onderhoudskosten vallen vaak wel binnen de garantie. Dit varieert per aanbieder.

Veelgestelde vragen over de kosten van een thuisbatterij

 • Wat kost een thuisbatterij?

  Hoeveel een thuisbatterij kost is onder andere afhankelijk van de capaciteit en de kwaliteit van de batterij. Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld tussen de tussen de €5.000 en €8.000.  

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Iris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: