Thuisbatterij kosten

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

De thuisaccu slaat goedkope stroom op die later gebruikt kan worden. Maar wat zijn de kosten van zo’n batterij? Dat hangt af van de capaciteit van de batterij en andere factoren. Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000. Met een thuisbatterij bespaar je kosten, sla je duurzame energie op en draag je bij aan een efficiënter elektriciteitsnetwerk.

Schrijf je in voor updates over de thuisbatterij van Zonneplan

Zonneplan komt binnenkort met een eigen thuisbatterij. Schrijf je in voor de laatste updates:


Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Zoals gezegd, variëren de kosten van een thuisbatterij afhankelijk van een aantal factoren. Maar wat zijn de kosten van de thuisbatterij en wat levert het jou op?

Zoveel kost de thuisbatterij gemiddeld

De prijs van de thuisbatterij wordt onder andere bepaald afhankelijk van de volgende factoren:

 • Batterijcapaciteit: batterijen met een grotere capaciteit kunnen meer energie opslaan, het spreekt voor zich dat batterijen met een grote capaciteit ook wat duurder kunnen zijn. Je krijgt er immers ook meer voor terug.
 • Technologie: verschillende batterijtechnologieën brengen verschillende kosten met zich mee.
 • Het merk en de kwaliteit: afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het merk zijn er verschillende prijzen accu’s.
 • Installatiekosten: bij sommige installateurs betaal je extra voor de installatie, terwijl je bij andere installateurs een all-in prijs betaalt waar de installatiekosten bij in zitten.
 • Onderhoud en garantie: sommige batterijen hebben onderhoud nodig, terwijl andere accu’s onderhoudsvrij zijn. Vergeet ook niet om altijd de garantievoorwaarden te controleren, aangezien deze kunnen variëren tussen verschillende aanbieders en tevens van invloed kunnen zijn op de prijs

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van thuisbatterijen op basis van hun capaciteit.

Capaciteit batterij Gem. prijs
3 kWh €2.000 tot €2.400
5 kWh €2.000 tot €6.000
8 kWh €3.000 tot €8.000
10 kWh €5.000 tot €8.000
14 kWh €8.000 tot €12.000

De thuisbatterij met een dynamisch energiecontract

Energieprijzen worden beïnvloed door de schommelingen in vraag en aanbod op de energiemarkt. Met een thuisbatterij sla je energie op tijdens periodes met lage energietarieven. Op momenten dat de tarieven hoger zijn, verkoop je de stroom die je voor een lage prijs hebt ingekocht. Zo handel je als het ware in stroom. Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract biedt dus grote voordelen. Dit geeft jou de controle over je eigen energieprijzen, zonder afhankelijk te zijn van het net.

De kosten van een thuisbatterij bestaan uit:

 • Aanschafkosten.
 • Installatiekosten.

Controleer van tevoren of de installatiekosten bij de prijs inbegrepen zijn.

De kosten van de thuisbatterij met zonnepanelen

Een thuisbatterij combineren met zonnepanelen. Hoe werkt dat? Je thuisbatterij slaat je overtollige opgewekte energie op. Zo gebruik jij je eigen opgewekte energie op een later moment gratis. Jij bespaart op je kosten, en het net wordt minder overbelast. Een meer rendabele manier om de thuisbatterij in te zetten, is door te ‘handelen in stroom’. Met een dynamisch energiecontract ‘koop’ je stroom in op momenten dat stroom goedkoop is, en op dure uren ‘verkoop’ je de stroom. In theorie en in de praktijk blijkt dit rendabeler dan het laden en ontladen van zonne-stroom.”

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij slaat dus elektriciteit op wanneer de tarieven laag zijn, en ‘verkoopt’ de opgeslagen energie wanneer tarieven hoog zijn. Hierdoor bespaar je op je energierekening, vooral als je energieleverancier dynamische tarieven hanteert.

Rendement

Het rendement van een thuisbatterij is afhankelijk van het soort batterij. De bekende Lithium-ion batterijen hebben een hoog rendement van ongeveer 95%, terwijl andere batterijen vaak lager scoren, wat resulteert in meer energieverlies tijdens het op- en ontladen. Een thuisaccu van 10 kWh blijkt het meest rendabel te zijn.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van de kosten van de batterij, energietarieven, je verbruik, de levensduur van de batterij, of je zonnepanelen hebt en het rendement van de batterij. De gemiddelde terugverdientijd ligt rond de 6 jaar. Deze ligt lager wanneer je een thuisbatterij combineert met een dynamisch energiecontract.

Krijg ik subsidie op de thuisbatterij?

Er zijn voor particulieren geen subsidies voor thuisaccu’s. Er is echter hoop dat dit er aan komt. Het is een kwestie van wachten en de politieke ontwikkelingen in de gaten houden. Zonder subsidie loont het alsnog om de thuisbatterij aan te schaffen omdat je energierekening een stuk lager wordt.

Bijkomende kosten

Naast de aanschaf- en installatiekosten kunnen er bijkomende kosten bij komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onderhoudskosten.
 • Aanschaf van een nieuwe omvormer.
 • Upgrade van je meterkast. Veel huishoudens hebben nog een 1-fase aansluiting in hun meterkast, terwijl een 3-fase-aansluiting vereist is. Dit kost ongeveer tussen de €700 en €1.000.

Onderhoudskosten vallen vaak wel binnen de garantie. Dit varieert per aanbieder. Bij een grotere capaciteit dan 10 kWh, is de aanschaf van een nieuwe omvormer een vereiste aangezien op de meeste omvormers een grens zit van 10 kWh. Daarom is een thuisaccu van 10 kWh de beste optie.

Veelgestelde vragen over de kosten van een thuisbatterij

 • Wat kost een thuisbatterij?

  Hoeveel een thuisbatterij kost is onder andere afhankelijk van de capaciteit en de kwaliteit van de batterij. Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld tussen de tussen de €5.000 en €8.000.  

Deel dit artikel:

Alles over Thuisbatterij kosten