Wat kost 1 kWh?

Hoe komt de elektriciteitsprijs per kWh tot stand?

Rodee Voortman
Door: Rodee Voortman

De stroomprijzen zijn al maanden een hot-topic. Hoe komt de elektriciteitsprijs per kWh nou precies tot stand en waarom verandert de kWh prijs voortdurend? Zonneplan legt het uit.

Wat is 1 kWh?

kWh is de eenheid om de hoeveelheid gebruikte of geleverde energie uit te drukken. De afkorting staat voor kilowattuur. ‘Kilo’ wordt gebruikt om te refereren naar duizendvoud. 1000 Watt staat dus voor 1 kilowatt. De ‘h’ staat voor het Engelse hour (uur). Een kilowattuur geeft dus aan hoeveel vermogen (Watt) een apparaat verbruikt per uur. Ter illustratie: wanneer jouw stofzuiger van 900 Watt een uur aanstaat, verbruikt deze 0,9 kilowattuur (kWh).

Wat kost 1 kilowatt stroom?

Eén kWh stroom kost in oktober 2022 gemiddeld €0,2454 per kWh. De kilowattuur prijs hangt af van je energieleverancier en het soort contract dat je hebt afgesloten. Energieleveranciers kopen stroom voor je in op de groothandelsmarkt, waar de actuele stroomprijs tot stand komt. De actuele stroomprijzen variëren hier continu. Op de energiemarkt wordt gehandeld op basis van de ‘kale’ kWh prijs. Dit is de kale inkoopprijs. De uiteindelijke kilowattuur prijs die jij betaalt is nog uit enkele andere factoren opgebouwd:

 1. Opslag Duurzame Energie
  Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing over het eigen stroom- en gasverbruik. De  regering heeft in het belastingplan voor 2023 voorgesteld om de ODE op te nemen in de energiebelasting. Het gevolg hiervan is dat de ODE tarieven voor 2023 €0,- zijn. Vanaf 2024 wordt de ODE formeel afgeschaft. 
 2. Energiebelasting
  Naast de opslag voor duurzame energie wordt er nog meer energiebelasting gerekend over je verbruik. Een hogere energieprijs kan mensen aansporen om zuiniger om te gaan met energie. De energiebelasting voor 2023 is vastgesteld op €0,15 per kWh (inclusief ODE dus).
 3. Handling fee
  Dit zijn inkoopkosten die de energieleverancier heeft omdat zij de energie voor je inkopen, zoals transport- en administratiekosten. Dit is een variabele opslag welke verschilt per leverancier.
 4. Btw
  Naast de overheidsheffing zit er ook btw in de kWh prijs verwerkt die wordt afgedragen door de leverancier. Voor de periode 31 juli tot en met 31 december 2022 gold een btw-tarief van 9%. In 2023 is het btw-tarief weer teruggebracht naar 21%.

Wanneer je een vast energiecontract hebt, neemt de energieleverancier nog een stuk marge op in het kWh tarief als winst. Bij een dynamisch contract wordt er geen marge in de prijs opgenomen en maakt de leverancier geen winst op je verbruik. Ok, hoe ziet de opbouw van de energieprijs er dan concreet uit? Het figuur hieronder laat zien hoe de energieprijs is opgebouwd bij een dynamisch energiecontract.

Prijsopbouw 1 kWh

Actuele stroomprijs

De actuele stroomprijs vind je terug in deze grafiek. De stroom- en gasprijzen worden vastgesteld op basis van ontwikkelingen in vraag en aanbod. De prijs wordt beïnvloedt door meerdere factoren en beweegt gedurende de dag. De stroomprijs staat in relatie met de gasprijs, omdat stroom deels wordt opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron. De onrust rondom Rusland en Oekraine heeft de stroomprijs daarom negatief beïnvloed. Daarnaast is de afgelopen jaren het opwekken van energie uit duurzame bronnen fors toegenomen. Dit aanbod van stroom uit wind en zon is dan ook van grote invloed op de prijsschommelingen op de energiemarkt. De actuele kWh prijs verandert hierdoor zelfs ieder uur.

Prijsplafond

Afgelopen september heeft het kabinet bekendgemaakt dat per 1 januari 2023 het prijsplafond op energie wordt ingevoerd. Concreet houdt dit in dat je tot aan de plafondwaardes (2900 kWh voor elektriciteit en 1200 m3 voor gas) €0,40 cent per kWh stroom betaalt en €1,45 per m3 voor gas. Deze tarieven zijn bij alle energieleveranciers gelijk. Gebruik je meer stroom? Dan betaal je voor dit verbruik de actuele en mogelijk hogere marktprijs.

Wat kost 1 kWh stroom bij een dynamisch contract?

Slimme energie van Zonneplan werkt met dynamische prijzen. Dit houdt in dat Zonneplan stroom inkoopt tegen uurprijzen. De Zonneplan app toont ieder uur de stroomprijs, waardoor je zelf je verbruik kunt aanpassen aan wanneer de stroom groen, en dus het goedkoopst is. Aan het eind van iedere maand betaal je slechts voor de stroom die je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Verlaag jouw stroomkosten met slimme uurprijzen van Zonneplan!

Deel dit artikel: