Overstappen energie: hoe werkt dat?

Rosalie Snoeken
Door: Rosalie Snoeken

Voor veel mensen lijkt overstappen van energieleverancier een ingewikkeld proces. Het kost veel tijd en moeite, het is veel administratief gedoe, je komt zonder stroom te zitten en je gaat helemaal niets besparen. Allemaal misverstanden over overstappen die gelukkig niet waar zijn.

Het is vrij eenvoudig om over te stappen naar een andere energieleverancier en het kan je helpen flink te besparen op je energierekening. Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je profiteren van lagere tarieven, groene(re) stroom, betere klantenservice, live verbruiksinzicht en een betere app. Maar hoe werkt overstappen precies? We leggen je graag uit hoe jij kunt overstappen van energieleverancier.

Mag je al overstappen?

Voordat je gaat overstappen naar een andere energieleverancier is het belangrijk om te weten of dit al kan. Heb je een energiecontract voor een bepaalde tijd en is de looptijd nog niet afgelopen? Dan betaal je een opzegboete als je wilt overstappen naar een andere leverancier. Deze overstapboete is afhankelijk van je energieleverancier en de looptijd van je huidige contract.

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je altijd overstappen, zonder een opzegboete te moeten betalen. Check dus altijd eerst je huidige energiecontract of neem contact op met je energieleverancier om te achterhalen of jij kunt overstappen zonder een opzegboete te moeten betalen.

Hoe stap je over van energieleverancier?

De overstap naar een andere energieleverancier kan meestal eenvoudig gedaan worden. Vaak moet je hier een aantal stappen voor doorlopen, namelijk:

  • Stap 1 – Check je huidige energiecontract. Hierbij is het goed om te letten op wat de einddatum van je contract is. Moet je een opzegboete betalen als je gaat overstappen of kun je dat kosteloos doen?
  • Stap 2 – Kijk goed naar welk soort energiecontract het beste past bij jou. Ben je opzoek naar een vast, variabel of dynamisch energiecontract?
  • Stap 3 – Vergelijk verschillende energieaanbieders om te kijken naar de beste tarieven en voorwaarden die bij jou passen
  • Stap 4 – Start je aanvraag via de website van de energieleverancier. Vaak kun je dit makkelijk online doen.
  • Stap 5 – Na de aanvraag heb je 14 dagen bedenktijd. Je kunt dan nog kosteloos je aanvraag annuleren.

Zo stap je over naar Zonneplan Energie

Wil je graag overstappen naar Zonneplan Energie? Dit kun je eenvoudig online binnen 60 seconden regelen via onze website. Om over te stappen naar Zonneplan Energie, volg je onderstaande stappen:

  • Stap 1 – Doe jouw aanvraag online via de Zonneplan website of via de Zonneplan app die je gratis kunt downloaden
  • Stap 2 – Je ontvangt via de mail een welkomstbrief ter bevestiging van jouw aanmelding
  • Stap 3 – Wij checken of je slimme meter geschikt is voor Zonneplan Energie
  • Stap 4 – Meter geschikt? Dan ontvang je de Zonneplan Connect thuis via de post
  • Stap 5 – Klik de Connect in jouw slimme meter en activeer hem eenvoudig in de Zonneplan app
  • Stap 6 – Start met besparen! Je kunt nu profiteren van dynamische energietarieven en besparen op je energierekening

Wanneer jij een energiecontract bij Zonneplan afsluit, zullen wij jouw lopende contract bij je huidige energie leverancier opzeggen. Wij regelen alles voor je, van A tot Z.

Hoe lang duurt overstappen van energieleverancier?

Het proces van overstappen van energieleverancier duurt meestal tussen de twee en zes weken. Al zijn er ook energieleveranciers die een spoedaanvraag accepteren. De exacte duur verschilt per energieleverancier. Dit is afhankelijk van de einddatum van je huidige energiecontract en de opzegtermijn.

Na aanmelding bij je nieuwe energieleverancier heb je nog 14 dagen bedenktijd. In deze periode is het nog mogelijk om de overstap te annuleren. Na deze periode van 14 dagen zal je nieuwe energieleverancier de overstap in gang zetten.

Wanneer je bij Zonneplan een aanvraag doet, duurt het altijd minimaal 21 dagen. Zo weten we zeker dat we alles voor je kunnen regelen, zoals het opzeggen van je huidige contract bij je energieleverancier.

Startdatum van je nieuwe energiecontract

De startdatum van je nieuwe contract is afhankelijk van de einddatum van je oude contract. Als je oude contract nog loopt, zal de startdatum van je nieuwe contract samenvallen met de einddatum van je oude contract. Stel je energiecontract eindigt op 8 oktober. Dan is de startdatum van je nieuwe contract op 9 oktober. Dit is om te vermijden dat je dubbele kosten hebt.

Als je oude contract al is afgelopen, zal je nieuwe contract beginnen zodra de overstapprocedure is voltooid. Je kunt vaak zelf de startdatum kiezen van jouw nieuwe energiecontract.

Moet ik mijn oude energieleverancier opzeggen?

In de meeste gevallen hoef je je oude energiecontract niet zelf op te zeggen. Je nieuwe energieleverancier zal het overstapproces voor je regelen. Dat is inclusief het opzeggen van je oude contract. Het overstapproces verloopt daardoor voor jou soepel en zorgeloos.

Wanneer je overstapt naar Zonneplan Energie regelen wij dat jouw huidige energiecontract bij de leverancier wordt opgezegd.

Conclusie

Concluderend kun je zeggen dat overstappen van energieleverancier een vrij eenvoudig proces is. Door over te stappen van energieleverancier kun je flink besparen op je energierekening. Zorg er wel voor dat je de voorwaarden van je huidige contract controleert.

Wil jij graag besparen op je energierekening met Zonneplan Energie?

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: