Overstappen bij verhuizing

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Verhuizen brengt veel veranderingen en beslissingen met zich mee, waaronder de keuze voor een (nieuwe) energieleverancier. Of je nu een bestaand energiecontract hebt, wilt overstappen, of voor het eerst een energiecontract wilt afsluiten, we leggen je hier graag meer over uit.

Verschillende situaties bij verhuizing

Er kunnen verschillende situaties zijn wanneer je gaat verhuizen, namelijk:

Je hebt op dit moment geen energiecontract

Ben je onlangs voor het eerst eigenaar geworden van je eigen huis of appartement? Dan is het belangrijk om een energiecontract af te sluiten. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Je mag zelf de keuze maken bij welke energieleverancier je een contract wilt afsluiten. Bij het vergelijken van energieleveranciers wordt vaak gekeken naar verschillen in energieprijs, de looptijd van het energiecontract en de service. Deze vergelijk kun je vaak eenvoudig online doen.

Stappenplan voor afsluiten energiecontract bij verhuizing:

  1. Meld je aan bij een energieleverancier. Dit kun je vaak eenvoudig online doen via de website van de energieleverancier. Wil je dit liever telefonisch doen? Ook dit is vaak een optie. Meld je uiterlijk 21 dagen voordat je gaat verhuizen aan.
  2. Vervolgens krijg je 14 dagen bedenktijd en ontvang je ondertussen de bevestiging per e-mail of post.
  3. Wanneer je de sleutel van je woning krijgt kun je indien nodig de meterstanden doorgeven. Zo weet jouw energieleverancier vanaf welke meterstand jij start met energie verbruiken. Heb je een slimme meter? Dan hoef je dit niet te doen. Je geeft dan alleen het meternummer door.

Je hebt een energiecontract en wilt dit meenemen naar je nieuwe adres

Wil je je huidige energiecontract meenemen naar je nieuwe adres? Dat kan! Belangrijk hierbij is dat je dit aangeeft bij je huidige energieleverancier, zodat zij het energiecontract naar je nieuwe adres kunnen overzetten op de gewenste datum.

Je hebt een energiecontract, maar wil graag overstappen naar een andere energieleverancier op je nieuwe adres

Ga je verhuizen en wil je een energiecontract afsluiten bij een andere leverancier dan je huidige energieleverancier? Ook dat is mogelijk. Je kunt zelf kiezen bij welke energieleverancier je een nieuw contract wilt afsluiten.

Let op. Controleer de einddatum van jouw huidige energiecontract. Is jouw contract nog niet afgelopen en wil opzeggen je opzeggen, dan moet je vaak een opzegboete betalen. In dat geval kan het handig zijn om je huidige energiecontract eerst over te zetten op je nieuwe adres tot je huidige energiecontract afloopt. Om vervolgens vanaf die datum een nieuw energiecontract te starten bij je nieuwe energieleverancier.

Je hebt op dit moment een energiecontract, maar wil dit opzeggen omdat je gaat samenwonen of gaat verhuizen naar het buitenland

Wil je je huidige energiecontract opzeggen omdat je gaat verhuizen naar het buitenland of gaat samenwonen? Dan is het goed om te kijken naar de resterende looptijd van je contract. Heb je namelijk een variabel of vast contract voor bepaalde tijd afgesloten dan betaal je een opzegboete als je vroegtijdig je contract stopt.

De hoogte van de opzegboete is afhankelijk van de resterende looptijd van het energiecontract. We raden aan om de resterende contractduur en de voorwaarden van je huidige contract goed te controleren, want ook als je je contract opzegt omdat je gaat samenwonen, verhuizen of emigreren geldt die boete.

Dit kun je doen door contact op te nemen met je energieleverancier of door zelf je contractvoorwaarden door te nemen.

Hoe kies je een nieuwe energieleverancier bij verhuizing?

Ga jij verhuizen en wil je graag overstappen van energieleverancier? Dan heb je de keuze uit drie verschillende soorten energiecontracten, namelijk: vast, variabel en dynamisch.

Bij een vast energiecontract bepaal je vooraf de looptijd van je energiecontract. Deze looptijd is afhankelijk van je contract, maar is vaak 1, 2 of 3 jaar. Tijdens deze contractperiode betaal je altijd dezelfde vaste energieprijs. Bij een vast energiecontract heb je zekerheid over de energieprijs, maar doordat er standaard risicomarges in de energieprijs worden opgenomen ligt de energieprijs gemiddeld hoger. Wanneer je dit contract wil opzeggen krijg je te maken met een opzegtermijn en betaal je een opzegboete.

Wanneer je kiest voor een variabel energiecontract bepaal je ook vooraf de looptijd van je contract. Tijdens deze looptijd wordt de energieprijs per kwartaal, halfjaar of jaar gewijzigd. Dit is afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten. Met een variabel energiecontract wisselt de energieprijs gedurende de looptijd van je contract. Hierdoor beweegt de prijs iets mee met de energiemarkt. Er zitten minder risicomarges in de energieprijs, maar het sturen van je energieverbruik verlaagt je energieprijs niet. Wil je een variabel energiecontract beëindigen? Dan geldt er een opzegtermijn.

Bij een dynamisch energiecontract zit je nergens aan vast. Deze kun je dagelijks kosteloos opzeggen. Je betaalt bij een dynamisch energiecontract de marktprijs voor energie. De stroomprijzen gelden per uur en de gasprijs geldt per dag. Je hebt continu wisselende energieprijzen. Hierdoor heb je geen zekerheid over de prijs, maar kun je jouw energieverbruik wel maximaal sturen. Hiermee kun je flink besparen op je energierekening.

Het type energiecontract dat het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en je opties te overwegen, want de keuze voor een bepaald energiecontract beïnvloedt de prijs die jij voor jouw stroom en gas betaalt. Daarnaast verschillen de prijzen niet alleen per type contract, maar ook per energieleverancier. Het is goed om meerdere energieleveranciers te vergelijken. Je kunt dan een weloverwogen keuze maken voor het afsluiten van een nieuw energiecontract bij verhuizing. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden om de beste keuze te maken, namelijk:

  • Heeft de energieleverancier een app waarin je inzicht hebt in je energieverbruik?
  • Hoe is de klantbeoordeling?
  • Hoe is de kwaliteit van de klantenservice? Wordt je snel geholpen of is er een lange wachtrij?
  • Moet je een opzegboete betalen wanneer je wilt opzeggen?

Hoe meld je je aan bij een nieuwe energieleverancier?

Heb je besloten om je aan te melden bij een nieuwe energieleverancier op het adres van je nieuwe woning? We leggen je graag uit hoe je kunt overstappen van energieleverancier.

Voordat je de overstap maakt naar een nieuwe energieleverancier is het belangrijk om te checken of dit al kan. Heb je een energiecontract waarvan de looptijd nog niet is afgelopen? Dan betaal je een opzegboete als je wilt overstappen naar een andere leverancier. Deze is afhankelijk van je energieleverancier en de looptijd van je huidige contract.

Je kunt meestal eenvoudig overstappen van energieleverancier. Vaak moet je hiervoor de volgende stappen doorlopen:

  • Stap 1 – Check je huidige energiecontract. Let hierbij goed op de einddatum van je contract. Kun je overstappen zonder opzegboete te hoeven betalen?
  • Stap 2 – Kijk goed naar welk soort energiecontract het beste bij jou past. Wil je liever een vast, variabel of dynamisch contract?
  • Stap 3 – Vergelijk verschillende aanbieders om te kijken naar de beste tarieven en de meest gunstige voorwaarden voor jouw situatie
  • Stap 4 – Start je aanvraag via de website van de energieleverancier. Vaak kun je dit makkelijk online doen. Je kunt de verhuisdatum dan aangeven als startdatum van je energiecontract. Het oude energiecontract wordt opgezegd door je nieuwe energieleverancier. Hier hoef je zelf niets voor te doen.
  • Stap 5 – Je bedenktijd gaat in. Deze bedenktijd duurt 14 dagen. Tijdens deze periode kun je jouw aanvraag nog kosteloos annuleren.
  • Stap 6 – Meterstanden doorgeven. Heeft de woning waar je heen verhuist geen slimme meter? Dan is het noodzakelijk om op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden door te geven aan je (nieuwe) energieleverancier. Het is verstandig om deze gegevens zelf ook goed te bewaren voor je eigen administratie. Let op: bij sommige energieleveranciers is het hebben van een slimme meter verplicht.
  • Stap 7 – Je ontvangt de eindafrekening van je oude energiecontract. Controleer of alle gegevens juist op de eindafrekening staan. Kloppen de meterstanden op de factuur? Is de begin meterstand gelijk aan de eindstand op je vorige afrekening? Kloppen de energietarieven?

Wat als je overlap hebt tussen twee contracten?

Ga je verhuizen en wil je op twee verschillende adressen gebruik maken van stroom en gas, bijvoorbeeld doordat je nog woont op je oude adres en ondertussen je nieuwe woning wilt verbouwen? Dit is geen probleem. Je kunt twee energiecontracten afsluiten op verschillende adressen. Dit kan bij dezelfde energieleverancier zijn, maar je kunt op je nieuwe adres ook kiezen voor een andere leverancier. Je hebt dan tijdelijk twee energiecontracten.

Belangrijk hierbij is dat je niet vergeet je huidige energiecontract op te zeggen, wanneer je daadwerkelijk naar je nieuwe woning gaat verhuizen. Zo betaal je niet onnodig teveel voor je energiecontract.

Hoe bepaal ik mijn energieverbruik als ik ga verhuizen?

Bij het afsluiten van een energiecontract moet je het verwachte jaarverbruik doorgeven. Vaak weet je vooraf niet goed hoeveel energie je zult verbruiken in je nieuwe woning. Hoe kun je het verwachte jaarverbruik alsnog bepalen?

Je energieverbruik wordt bepaald door verschillende factoren, namelijk:

  • Het aantal personen in het huishouden – Wanneer je alleen woont verbruik je hoogst waarschijnlijk minder energie dan een huishouden dat bestaat uit vier personen.
  • Het type woning – Een appartement heeft minder energie nodig om de woning te verwarmen dan bijvoorbeeld een vrijstaand huis.
  • Ben je veel/weinig thuis? – Als je vaak thuis bent verbruik je meer energie dan iemand die weinig thuis is. Je hebt de temperatuur van de verwarming dan vaak ook hoger staan, waardoor je meer energie verbruikt.
  • Apparaten in huis – Energieverbruik is ook afhankelijk van de hoeveelheid apparaten die jij hebt in jouw woning. Daarnaast speelt het ook een rol hoe zuinig deze apparaten zijn. Met nieuwe, energiezuinige apparaten kun je veel energie besparen.

Je kunt ook onderstaande tabel gebruiken. Daarin is een schatting gemaakt op basis van het aantal personen per huishouden en het verwachte energieverbruik.

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld elektriciteitsverbruik Gemiddeld gasverbruik
1 1800 kWh 1100 m³
2 2700 kWh 1200 m³
3 3500 kWh 1500 m³
4 4500 kWh 1700 m³
5 5000 kWh 1900 m³

Let wel op: dit is een gemiddelde gebaseerd op het aantal personen per huishouden. Het type woning is hierin niet meegenomen. Wanneer je met twee personen in een appartement woont verbruik je waarschijnlijk minder stroom dan het gemiddelde in de tabel. In tegenstelling tot wanneer je met twee personen in een vrijstaand huis woont.

Verhuizen als klant van Zonneplan Energie

Ben je klant van Zonneplan Energie en ga je verhuizen? Je kunt dan je huidige contract bij ons opzeggen en voor je nieuwe adres een nieuw contract aanvragen. Via onze website kun je je aanmelden voor Zonneplan Energie op je nieuwe adres. Hiervoor hebben we het serienummer van de slimme meter nodig. Het is verstandig om dit nummer vooraf op te vragen bij de huidige bewoner. Het huidige energiecontract kun je dan opzeggen via de Zonneplan app.

Verhuizen? Kies voor Zonneplan Energie

Bij een nieuwe woning hoort een nieuwe start. En wat is een betere start dan te kiezen voor duurzame, goedkope energie? Zonneplan biedt meer dan alleen het beste dynamische energiecontract. Zonneplan is de enige energieleverancier waarmee je live controle krijgt over jouw energierekening. Je ziet in de Zonneplan app de komende energieprijzen, maar je hebt ook direct inzicht in je energieverbruik. Hierdoor kun je precies zien hoeveel stroom en gas je verbruikt en waar je op kunt besparen.

Wil jij graag overstappen naar Zonneplan Energie?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: