Vast energiecontract

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Een vast energiecontract is een contract tussen een energieleverancier en een consument waarbij de prijs voor energie gedurende de looptijd van het contract vaststaat. Dit in tegenstelling tot een variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract waarbij de prijs voor energie kan wisselen.

vast, variabel of dynamisch energiecontract tabel met kenmerken

Vaste energieprijs

Een vast energiecontract kan een aantrekkelijke optie zijn als je zekerheid wil over jouw energiekosten. Het is namelijk een energiecontract met een vaste energieprijs. De prijs voor energie zal gedurende de looptijd van het contract niet veranderen, waardoor je jouw energiekosten makkelijker kunnen plannen. Dalen de energieprijzen dan merk je daar alleen niets van. Het kan dus zijn dat je dus teveel betaalt voor jouw energie dan wanneer je voor een variabel of dynamisch energiecontract zou kiezen. Dit komt doordat de energieleverancier tijdens de contractperiode het risico loopt dat de daadwerkelijke energieprijzen stijgen. Hierdoor wordt er vaak een risicomarge opgenomen in de prijs per kWh.

Lees ook: het verschil tussen vaste en variabele energietarieven.

Looptijd

Een vast energiecontract is vaak gebonden aan een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaar, twee jaar of vroeger zelfs vijf jaar. Aan het einde van de looptijd van het contract krijg je de mogelijkheid om het contract te verlengen of om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Vast contract afsluiten

Kan je nog steeds een vast energiecontract krijgen? Ja, het is nog steeds mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten, hoewel de populariteit van deze contracten de afgelopen jaren is afgenomen. Veel consumenten kiezen tegenwoordig voor een ander soort energiecontract, zoals variabel of een dynamisch energiecontract, omdat deze vaak een lagere prijs bieden.

Opzeggen

Een vast energiecontract kan opgezegd worden, maar dit is vaak gebonden aan bepaalde voorwaarden en opzegtermijnen. Ook geldt er vaak een opzegboete. Het is daarom verstandig om de opzegvoorwaarden van het contract goed te lezen voordat je het afsluit.

Een vast energiecontract mag niet zomaar veranderd worden door de energieleverancier. Indien er wijzigingen worden doorgevoerd, moet de consument hiervan op de hoogte worden gesteld en moet er toestemming worden gevraagd.

Veelgestelde vragen over een vast energiecontract

  • Biedt Zonneplan een vast contract aan?

    Nee, Zonneplan biedt geen vast energiecontract aan, maar wel een dynamisch energiecontract aan. Een dynamisch contract (Zonneplan Energie) is dé oplossing is om jouw energierekening te verlagen door gebruik te maken van goedkope stroom die dagelijks door zon en wind beschikbaar is.

  • Mag een vast energiecontract veranderd worden?

    Nee, energiebedrijven mogen contracten met vaste tarieven niet zomaar tussentijds stoppen of aanpassen, behalve als je daar zelf akkoord mee gaat. Vaak staat dit zelfs zo omschreven in de algemene voorwaarden van het energiebedrijf. Bij de ConsuWijzer lees je hier meer over, en wat je eraan kunt doen wanneer je wél een brief ontvangt dat jouw vaste energiecontract wordt veranderd.

  • Kan je nog een vast energiecontract krijgen?

    Ja, het is bij meerdere energieleveranciers mogelijk om een vast contract te hebben. Zonneplan biedt dit niet aan; Zonneplan Energie is een dynamisch energiecontract.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel:

Alles over Soorten energiecontracten