Vast energiecontract

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Een vast energiecontract is een contract tussen een energieleverancier en een consument waarbij de prijs voor energie gedurende de looptijd van het contract vaststaat. Dit in tegenstelling tot een variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract waarbij de prijs voor energie kan wisselen.

Vaste energieprijs

Een vast energiecontract kan een aantrekkelijke optie zijn als je zekerheid wil over jouw energiekosten. Het is namelijk een energiecontract met een vaste energieprijs. De prijs voor energie zal gedurende de looptijd van het contract niet veranderen, waardoor je jouw energiekosten makkelijker kunnen plannen. Dalen de energieprijzen dan merk je daar alleen niets van. Het kan dus zijn dat je dus teveel betaalt voor jouw energie dan wanneer je voor een variabel of dynamisch energiecontract zou kiezen. Dit komt doordat de energieleverancier tijdens de contractperiode het risico loopt dat de daadwerkelijke energieprijzen stijgen. Hierdoor wordt er vaak een risicomarge opgenomen in de prijs per kWh.

Looptijd

Een vast energiecontract is vaak gebonden aan een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaar, twee jaar of vroeger zelfs vijf jaar. Aan het einde van de looptijd van het contract krijg je de mogelijkheid om het contract te verlengen of om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Vast contract afsluiten

Kan je nog steeds een vast energiecontract krijgen? Ja, het is nog steeds mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten, hoewel de populariteit van deze contracten de afgelopen jaren is afgenomen. Veel consumenten kiezen tegenwoordig voor een ander soort energiecontract, zoals variabel of een dynamisch energiecontract, omdat deze vaak een lagere prijs bieden.

Opzeggen

Een vast energiecontract kan opgezegd worden, maar dit is vaak gebonden aan bepaalde voorwaarden en opzegtermijnen. Ook geldt er vaak een opzegboete. Het is daarom verstandig om de opzegvoorwaarden van het contract goed te lezen voordat je het afsluit.

Een vast energiecontract mag niet zomaar veranderd worden door de energieleverancier. Indien er wijzigingen worden doorgevoerd, moet de consument hiervan op de hoogte worden gesteld en moet er toestemming worden gevraagd.

Deel dit artikel: