Energiecontract opzeggen

Alles wat je moet weten over opzeggen

Aid Henic
Door: Aid Henic

Het kiezen van de juiste energieleverancier is een belangrijke beslissing, maar soms is het nodig om je energiecontract op te zeggen. Of je nu overstapt van energieleverancier om naar een duurzamere optie te gaan, een welkomstcadeau wilt claimen bij een andere leverancier of gewoon op zoek bent naar een betere deal. Maar wat moet je weten voor dat je een energiecontract opzegt? We leggen het je uit.

Waarom zou je je energiecontract opzeggen?

Mensen kiezen er vaak voor om van energieleverancier te veranderen om verschillende redenen:

  • Kostenbesparing: Met de vele aanbieders op de markt, kun je soms een betere deal vinden. Het vergelijken van aanbieders of het overstappen op een dynamisch energiecontract zijn veelgebruikte manieren om te besparen op je energierekening.
  • Slechte ervaringen: Een slechte klantenservice of onverwachte kosten kunnen redenen zijn voor een verandering. Hierbij is het belangrijk om vooraf goed de recensies van een energieleverancier te bekijken.
  • Verhuizing: Bij een verhuizing kun je ervoor kiezen om van leverancier te wisselen. Je bent dan toch al bezig met het regelen van de verhuizing van je energiecontract; overstappen (naar een goedkoper contract) kost je net zo veel moeite.

Stappenplan voor het opzeggen van je energiecontract

Het is goed om te weten dat wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier, je jouw oude contract niet zelf hoeft op te zeggen. Dit doet jouw nieuwe energieleverancier al voor je.

Wanneer je gaat verhuizen, maak dan wel je energiecontract in orde. Hoe je de verhuizing van je contract in gang zet wisselt per energieleverancier. Ook kan je ervoor kiezen om je contract op te zeggen en op je nieuwe adres een nieuw energiecontract af te sluiten. Dit kan wel voor kosten zorgen (zie hiervoor het kopje ‘opzegvergoeding’).

Het opzeggen gaat als volgt:

1. Controleer je contract: Zorg ervoor dat je de voorwaarden en de einddatum kent.
2. Neem contact op: Informeer je leverancier schriftelijk over je wens om op te zeggen en zorg dat je een bevestiging ontvangt.
3. Overweeg andere opties: Voordat je opzegt, kan het nuttig zijn om de markt te verkennen op betere deals.
4. Bevestiging: Zorg ervoor dat je een schriftelijke bevestiging krijgt van de opzegging.

De 30 dagen opzegtermijn

Bij de meeste energiecontracten geldt een standaard opzegtermijn van 30 dagen. Dit betekent dat je minimaal 30 dagen voordat je wilt dat je contract eindigt, dit aan je leverancier moet laten weten. Als je dit niet doet, kan je contract automatisch worden verlengd, wat kan leiden tot extra kosten.

Opzegvergoedingen / Opzegboetes

Als je ervoor kiest om je energiecontract vroegtijdig te beëindigen, kan je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. De hoogte van deze vergoeding kan variëren afhankelijk van hoe lang je contract nog loopt. Lees altijd de kleine lettertjes om onverwachte kosten te voorkomen.

Welkomstcadeaus

Veel energieleveranciers bieden welkomstcadeaus aan om nieuwe klanten te lokken. Van kortingen tot gratis gadgets, deze bonussen kunnen verleidelijk zijn. Maar let op: als je overstapt om een welkomstcadeau te claimen en je contract vroegtijdig beëindigt, kun je je recht op dit cadeau verliezen of zelfs een boete krijgen.

Wat als je energieleverancier wordt overgenomen?

Overnames in de energiemarkt zijn niet ongewoon. Als je energieleverancier wordt overgenomen, word je meestal automatisch klant bij het overnemende bedrijf. Het is goed om te weten dat je in de meeste gevallen het recht hebt om je contract zonder boete te beëindigen als je niet tevreden bent over de nieuwe voorwaarden.

Nog vragen?

Bij Zonneplan staan we klaar om je te helpen met al je vragen over duurzame energieopties. Neem gerust contact op om vragen te stellen over overstappen of over (dynamische) energiecontracten. Of lees meer over:

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: