Wat kost overstappen naar een andere energieleverancier?

Rosalie Snoeken
Door: Rosalie Snoeken

Overweeg je om over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan ben je niet de enige. Veel mensen stappen over om zo te besparen op hun energierekening. Maar let wel op, sommige energieleveranciers brengen kosten in rekening wanneer je wilt overstappen. Deze kunnen variëren van opzegboetes tot administratie- en aansluitkosten.

Wat is mijn opzegtermijn?

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het overstappen van energieleverancier is de opzegtermijn van je huidige contract. Deze opzegtermijn kan verschillen per leverancier en contract. Over het algemeen is de opzegtermijn 30 dagen, maar het kan ook langer zijn. Het is belangrijk om de voorwaarden van het contract te controleren om de specifieke opzegtermijn te bepalen. Als je je contract beëindigt voordat de opzegtermijn is verstreken, kan de energieleverancier een opzegboete in rekening brengen.

Moet ik een opzegboete betalen?

Als je overstapt naar een andere energieleverancier voordat je huidige contract afloopt, betaal je een opzegboete aan je huidige energieleverancier. Dit is vaak het geval bij vaste contracten voor bepaalde tijd. De hoogte van deze boete hangt af van de looptijd van het energiecontract. We raden aan om de resterende contractduur en de voorwaarden van je huidige contract goed te controleren, voordat je besluit over te stappen, want ook als je je contract opzegt omdat je gaat samenwonen, verhuizen of emigreren geldt die boete.

Per 1 juni 2023 zijn de regels over de hoogte van de opzegboete veranderd. Heb je vóór 1 juni 2023 je energiecontract afgesloten? Dan gelden nog de oude regels. Deze variëren per energieleverancier en zijn afhankelijk van de resterende looptijd van je energiecontract.

Wil je je energiecontract opzeggen die je na 1 juni 2023 hebt afgesloten? Dan is de opzegboete gelijk aan het verlies dat je energieleverancier maakt, doordat jij het contract vroegtijdig beëindigd. In onderstaand rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dit werkt.

 

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een jaarcontract afgesloten voor een geschat gasverbruik van 1500 kuub gas tegen een prijs per kuub van €1,60. Je verwachte jaarverbruik voor stroom is 2500 kWh. Dit neem je af tegen een prijs van €0,35 per kWh. Na 3 maanden wil je je contract opzeggen, omdat je ergens anders goedkoper kunt afsluiten. Je hebt dan 450 kuub en 750 kWh verbruikt. Dan resteert er nog 1050 kuub gas en 1750 kWh die je zou afnemen tegen een tarief van €1,60 per kuub en €0,35 per kWh. De energieleverancier rekent aan nieuwe klanten €1,25 per kuub gas en €0,30 per kWh.

De schade voor de energieleverancier is dan €1,60 – €1,25 = €0,35 per kuub gas en €0,35 – €0,30 = €0,05 per kWh stroom. De opzegboete wordt dan (1050 X €0,35) €367,50 + (1750 X €0,05) €87,50 = €455,-.

Opzegboete, maar toch overstappen?

In sommige situaties is het betalen van een overstapboete voordeliger dan niet overstappen. Je bent goedkoper uit, omdat je in verhouding meer bespaart op je energierekening dan je moet betalen als opzegboete. Bereken voor jezelf of de boete lager is dan de besparing die je kunt doen. Dit kun je uitrekenen door het verbruik voor de resterende contractperiode te vermenigvuldigen met de tarieven die je bij het nieuwe en oude contract betaalt. Krijg je een boete van €100,-, maar is de besparing €225,-, dan bespaar je €125,- ondanks de boete die je moet betalen.

Met boetes van contracten die voor 1 juni 2023 zijn afgesloten is het misschien nog de moeite waard. Echter is het bij huidige boetes vaak niet meer interessant. Deze boetes zijn vaak erg hoog en kunnen niet op tegen de besparing die je behaald door over te stappen.

Moet ik betalen voor administratiekosten?

Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier kunnen ook administratiekosten in rekening worden gebracht. Dit zijn kosten die de nieuwe leverancier rekent voor het verwerken van je aanmelding en het opzetten van je nieuwe energiecontract. Hoewel niet alle energieleveranciers deze kosten in rekening brengen, is het verstandig om hier navraag naar te doen als je van plan bent om over te stappen.

Aansluitkosten gas en elektriciteit

In sommige gevallen is het mogelijk dat je aansluitkosten moet betalen. Deze kosten zijn voor het aan- en afkoppelen van gas en elektriciteit. Deze kosten worden meestal alleen in rekening gebracht bij nieuwbouwwoningen of bij een verhuizing naar een woning die eerder was afgesloten van het energienetwerk.

Wanneer kun je het beste overstappen?

Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd? Dan kun je ieder moment overstappen. Met een energiecontract voor bepaalde tijd kun je beter wachten tot het einde van je contract om opzegboetes te voorkomen.

Je kunt het beste beginnen met het vergelijken van de opties ongeveer twee tot drie maanden voordat je huidige contract afloopt. Dit geef je genoeg tijd om verschillende contracten te vergelijken. Zo kun je goed bepalen welk contract het beste bij jouw behoeften past.

Overstappen bij Zonneplan

Wil je jouw energiecontract bij Zonneplan opzeggen? Dit kun je eenvoudig doen via de Zonneplan app. Je betaalt hiervoor geen boetes of overstapkosten. Het dynamische energiecontract van Zonneplan is dagelijks kosteloos opzegbaar. Je zit nergens aan vast.

Conclusie

Overstappen naar een andere energieleverancier kan veel voordelen bieden. Het is echter wel belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke kosten. Deze kunnen bestaan uit opzegboetes, administratiekosten en aansluitkosten. Neem deze kosten goed in overweging bij het berekenen van de totale besparing van een overstap. Doe altijd grondig onderzoek en lees de kleine lettertjes voordat je de overstap maakt.

In veel gevallen zal het overstappen naar een nieuwe energieleverancier een aanzienlijke besparing opleveren. Overstappen is dus zeker de moeite waard.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen door over te stappen?

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Deze pagina is geschreven door Rosalie Snoeken, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: