Is overstappen van energieleverancier verstandig?

Rosalie Snoeken
Door: Rosalie Snoeken

Het kiezen van een juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op de maandelijkse energierekening en het milieu. Veel mensen overwegen dan ook om over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar is dit altijd verstandig? En belangrijk nog, is het de moeite waard om te wisselen? In dit artikelen bespreken we de verschillende redenen om over te stappen van energieleverancier.

Misverstanden over overstappen

Er zijn veel misverstanden over het overstappen naar een andere energieleverancier, waardoor mensen twijfelen of overstappen een verstandige keuze is. Een aantal hiervan zijn:

  • Overstappen kost veel tijd – Een aanvraag voor Zonneplan Energie heb je binnen 60 seconden geregeld. Dat overstappen veel tijd kost, is dus niet waar.
  • Overstappen is veel administratief gedoe – Als je een aanvraag doet bij Zonneplan, regelen wij alles voor jou van A tot Z. Jij hoeft hier niks voor te doen. Makkelijk toch?
  • Door overstappen heb ik tijdelijk geen stroom – Je komt nooit zonder stroom te zitten. Dit is een fabel. Er wordt altijd gas en stroom geleverd.
  • Met overstappen ga ik niet besparen – Het is de moeite waard om eens te kijken naar de energietarieven bij verschillende energieleveranciers. Tegenwoordig zit er veel verschil in en overstappen kan je helpen flink te besparen op je energierekening.

Waarom overstappen voor energie? 4 redenen

Er zijn meerdere redenen om over te stappen naar een andere energieleverancier. De meest belangrijke redenen om over te stappen zijn:

  • Lagere prijs – Als je wilt besparen op je energierekening kan het overstappen naar een energieleverancier met een lagere prijs een goede optie zijn.
  • Ga voor duurzame energie – Als je wilt bijdragen aan een beter milieu, kan het overstappen naar een leverancier die groene energie levert, een goede stap zijn.
  • Betere klantenservice – Is de klantenservice van je huidige leverancier niet naar wens? Dan kan een overstap naar een leverancier met een betere klantenservice oplossing bieden.
  • Betere voorwaarden – Wanneer je niet tevreden bent over de voorwaarden van je huidige energiecontract, kan het overstappen naar een leverancier met betere voorwaarden een goede optie zijn. Hierbij kun je denken aan flexibelere betalingsmogelijkheden of gunstigere opzegvoorwaarden. Je heb dan de mogelijkheid om te kiezen voor bijvoorbeeld een energieleverancier waarbij je dagelijks kosteloos je contract kunt opzeggen.

Overstappen naar een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract kan ook een reden zijn om over te stappen van energieleverancier. Bij een dynamisch contract wisselen de stroomprijzen per uur en de gasprijzen per dag. Deze prijzen worden bepaald door vraag en aanbod op de energiemarkt. Hoe meer energie uit wind en zon, hoe lager de prijzen.

Dat is erg aantrekkelijk voor consumenten die bereid zijn om hun energieverbruik aan te passen aan de prijsschommelingen op de energiemarkt. Door apparaten bewust aan te zetten op momenten dat energie het goedkoopst en het groenst is, kun je flink besparen op je energierekening.

In 2022 betaalden bespaarden klanten van Zonneplan met een dynamisch energiecontract €938 euro ten opzichte van de gemiddelde Nederlander met een traditioneel energiecontract. Dit komt vermoedelijk doordat dynamische gebruikers bewust hun grote stroomverbruikers, zoals de wasmachine, vaatwasser en elektrische auto, tijdens de voordelige uren aanzetten. Je kunt met een dynamisch energiecontract dus flink besparen op je energierekening.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen van energieleverancier is eenvoudiger dan je denkt. Maar hoe werkt overstappen precies?

Voordat je gaat overstappen is het goed om te kijken of dit al kan. Kun je jouw oude energiecontract al opzeggen of moet je hiervoor nog een boete betalen? Check voordat je gaat overstappen dus altijd je huidige energiecontract. Daarna kun je verschillende energieleveranciers gaan vergelijken op verschillende tarieven en contractvoorwaarden. Dit kun je eenvoudig online doen.

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, zorgt de nieuwe energieleverancier in de meeste gevallen voor de overstap. Ze regelen de opzeggen bij je oude leverancier voor jou en zorgen voor een soepele overgang. Hier hoef je zelf vaak niets meer voor te doen.

Conclusie: wel of niet overstappen van energieleverancier?

Het overstappen van energieleverancier kan vele voordelen hebben. Je kunt kosten besparen, meer gebruik maken van duurzame(re) energie en je kunt mogelijk profiteren van een betere service en betere contractvoorwaarden. Overstappen is meestal erg eenvoudig en wordt door de nieuwe energieleverancier geregeld. Het is dus zeker het overwegen waard om de verschillende opties te bekijken en te zien of een andere energieleverancier beter bij je past.

Nieuwsgierig geworden naar Zonneplan Energie?

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: