Soorten energiecontracten

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De energieprijzen komen veel in het nieuws. Grote kans dat jij ook hebt nagedacht over jouw energierekening en hoe je hierop kunt besparen.

Welk energiecontract ga jij afsluiten? De keuze voor een bepaald energiecontract beïnvloedt de prijs die jij voor jouw stroom en gas betaald. Er zijn verschillende soorten energiecontracten waaruit consumenten kunnen kiezen. Welk energiecontract moet je kiezen?

Hieronder worden de vier meest voorkomende soorten beschreven: vast, variabel, flexibel en dynamisch energiecontract. Een samenvatting vind je in de onderstaande tabel:

Het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract

In de onderstaande afbeelding (tabel) vind je de de verschillen tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract op de punten prijs, looptijd, zekerheid en opzegmogelijkheden.

tabel met kenmerken vast, variabel en dynamisch energiecontract

Vast energiecontract

Een vast energiecontract is een contract waarbij de prijs voor elektriciteit en gas voor de gehele looptijd van het contract vaststaat. Hierdoor weet je als consument precies waar je aan toe bent en krijg je geen verrassingen in de vorm van stijgende energiekosten. Een nadeel van een vast energiecontract is dat je in sommige gevallen meer betaalt dan wanneer je voor een variabel of dynamisch energiecontract zou kiezen. De energiemaatschappij heeft tijdens de contractperiode immers het risico dat de daadwerkelijke energieprijzen stijgen. Een risicomarge wordt daarom verwerkt in de kWh-prijs.

Lees alles over een vast energiecontract, of lees meer over de verschillen tussen vaste en variabele energietarieven.

Variabel energiecontract

Een variabel energiecontract is een contract waarbij de prijs voor elektriciteit en gas elk kwartaal of elk halfjaar kan veranderen. Hierdoor kan je als consument sneller profiteren van dalende energieprijzen, maar de energiekosten kunnen ook stijgen. Een nadeel van een variabel contract is dat je niet precies weet wat je aan energiekosten kunt verwachten.

Lees alles over een variabel energiecontract.

Flexibel energiecontract

Soms wordt er gesproken over een flexibel energiecontract. Deze term is wat verwarrend. Sommige energiemaatschappijen gebruiken deze term voor een variabel energiecontract. Andere energiemaatschappijen gebruiken deze term voor een dynamisch energiecontract. Kijk dus bij een flexibel energiecontract goed naar welk contractsoort je specifiek kiest.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de energieprijzen automatisch aangepast worden aan de marktprijzen. Hierdoor profiteren consumenten automatisch van de laagste prijzen op de markt. Een nadeel van een dynamisch contract is dat de consument niet weet wat hij aan energiekosten kan verwachten.

Toch kan het aanzienlijk schelen in de kosten per kWh. De doorsnee Nederlander betaalde in 2022 gemiddeld €2,14 per kuub gas en €0,53 per kWh stroom. Dit is respectievelijk 18% en 31% meer dan huishoudens met een dynamisch contract.

Lees alles over een dynamisch energiecontract.

Modelcontract

Een modelcontract is een energiecontract dat is vastgesteld door de overheid, met als doel een transparant en vergelijkbaar aanbod voor consumenten te creëren. De tarieven voor stroom en gas worden bepaald door de energieleverancier, maar de voorwaarden zijn overal hetzelfde, waardoor consumenten eenvoudig kunnen overstappen. Dit contract biedt duidelijkheid, aangezien het een vaste looptijd heeft en meestal gunstige opzegtermijnen biedt.

Het nadeel van een modelcontract is dat de prijzen niet vaststaan (ze kunnen op ieder moment in het jaar veranderen). Het biedt meer zekerheid en bescherming dan sommige andere contractvormen.

Veelgestelde vragen over energiecontracten

  • Welk type energiecontract past het beste bij mij?

    Welk energiecontract het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. Op deze pagina vind je een handige tabel die je kan helpen met je keuze en links naar pagina’s die meer uitleggen over de verschillende contractsoorten. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en je opties te overwegen, want de keuze voor een bepaald energiecontract beïnvloedt de prijs die jij voor jouw stroom en gas betaald.

    Om je verder te helpen bij je keuze:

    Lees meer over de verschillen tussen een vast en dynamisch energiecontract of tussen een variabel en dynamisch contract.

  • Wanneer kan ik een nieuw energiecontract afsluiten?

    Wanneer je een nieuw energiecontract af kunt sluiten, is afhankelijk van welk type energiecontract je momenteel hebt. Heb je een contract voor een bepaalde tijd (met einddatum), dan kan je overstappen als je contract bijna afloopt. Heb je een contract voor onbepaalde tijd dan kun je elk moment overstappen. Met een dynamisch energiecontract kun je elke dag overstappen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: