Verschil tussen een vast en dynamisch energiecontract

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Een vast energiecontract is een contract zoals iedereen het wel kent: de prijs voor elektriciteit en gas staat vast gedurende de gehele looptijd, vaak voor een periode van 1, 2 of 3 jaar.

Een minder bekend – maar steeds populairder wordend – concept het dynamische energiecontract. Hierbij worden de energieprijzen automatisch aangepast aan de marktprijzen, waardoor je profiteert van de laagste prijzen op de markt.

We vertellen je, uit onze eigen ervaringen, alles over de verschillen tussen een vast en dynamische energiecontract.

Energieprijzen

Dit is misschien wel het grootste verschil tussen vast en dynamisch: de energieprijzen. Die zijn bij beide contracten totaal verschillend opgebouwd.

Energieprijzen bij een vast contract

Bij een vast energiecontract weet je voor je gehele looptijd: “Ik betaal voor de komende 3 jaar € 0,35 per kWh voor stroom en €1,40 per m3 voor gas” (dit zijn voorbeeldgetallen).

Hierdoor weet je altijd wat je energiekosten zullen zijn, ongeacht schommelingen in de marktprijzen. Een nadeel is wel dat wanneer de stroom- en gasprijzen dalen, je hier niet van profiteert en wellicht nog jaren aan de ‘hoge’ prijzen vastzit.

Energieprijzen bij een dynamisch contract

Bij een dynamisch energiecontract zit het net iets anders: Stroomprijzen veranderen per uur, afhankelijk van vraag-aanbod op de markten. De stroomprijzen kunnen gedurende de dag variëren van bijvoorbeeld € 0,08 tijdens goedkope, groene uren, tot € 0,30 tijdens dure, grijze uren. Hierbij kunnen de prijzen zelfs de min in gaan, dat noemen we negatieve stroomprijzen. Gasprijzen veranderen bij een dynamisch energiecontract per dag.

Gemiddeld is een dynamisch energiecontract 28% goedkoper dan een vast energiecontract.

Wat mensen soms niet weten is dat je jouw stroom- en gascontract niet bij dezelfde leverancier hoeft te hebben. Dit kun je bij twee verschillende leveranciers onderbrengen.

Opzegtermijn vast en dynamisch energiecontract

Bij een vast energiecontract geldt altijd een opzegtermijn van 30 dagen. Daarbij betaal je bij een vast contract vaak een opzegboete als je het contract opzegt terwijl de looptijd van je contract nog niet voorbij is (behalve wanneer de einddatum binnen 7 dagen is).

Bij een dynamisch energiecontract kan je dagelijks kosteloos opzeggen en krijg je niet te maken met overstapboetes.

Looptijd

De looptijd bij een vast contract is afhankelijk van wat je hebt afgesproken en wat in je contract staat: 1, 2 of 3 jaar.

Een dynamisch contract kent geen looptijd en is per dag opzegbaar.

Welk energiecontract is slim met zonnepanelen?

Er speelt veel met zonnepanelen. Terugleverkosten die onlangs zijn geïntroduceerd, de salderingsregeling die wel of niet blijft…

Heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan vraag je je waarschijnlijk af wat voor jou het beste energiecontract is. Hier hebben we enkele berekeningen op losgelaten, waarbij we tot de conclusie kwamen dat je met een dynamisch energiecontract je zonnepanelen een jaar sneller terugverdient dan bij een vast contract (met terugleverkosten). Lees hier het volledige onderzoek.

Goed om te weten is dat je bij een dynamisch energiecontract nooit te maken krijgt met terugleverkosten, terwijl dit tegenwoordig bij vrijwel elk vast energiecontract de norm is geworden.

Groot voordeel van dynamische energie: koppeling met andere producten

Een voordeel van een dynamisch energiecontract ten opzichte van een vast contract wat we nog graag wilden benoemen: door het koppelen van dynamische energie aan ‘slimme’ producten in huis, kun je nog meer geld besparen. Heb je een slimme laadpaal, dan kan je die gebruiken om jouw elektrische auto zoveel mogelijk op de goedkope uren op te laden.

Heb je een thuisbatterij – zoals de Zonneplan Nexus – dan kan die, met de juiste aansturingsservice, automatisch op het ideale moment laden en ontladen. Zo verdien je geld én help je het energienet stabiliseren.

Wat is beter in mijn situatie: vast of dynamisch

Welk energiecontract het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en je opties te overwegen, want de keuze voor een bepaald energiecontract beïnvloedt de prijs die jij voor jouw stroom en gas betaald.

Wel kunnen we simpelweg niet om het feit heen dat een dynamisch energiecontract gemiddeld 28% goedkoper is dan een vast energiecontract.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy