Negatieve stroomprijzen

Aid Henic
Door: Aid Henic

Stroom verbruiken en hier zelfs geld voor toekrijgen? Dat is mogelijk wanneer er negatieve stroomprijzen zijn en je een dynamisch energiecontract hebt. De prijs voor elektriciteit daalt dan onder nul. Dit betekent dat energieleveranciers kun klanten gaan betalen om elektriciteit te gebruiken. In dit artikel lees je meer over negatieve stroomprijzen en hoe je hiervan kunt profiteren.

Wat zijn negatieve stroomprijzen?

Als je stroom afneemt van het elektriciteitsnet betaal je hier normaal gesproken voor. Een gangbare prijs per kWh is €0,35. Heb jij een dynamisch energiecontract dan krijg je stroom en gas voor de inkoopprijs. Vraag en aanbod bepalen deze inkoopprijs. Is vraag en aanbod uit balans? Dan kan het zijn dat je niet betaalt voor je stroom, maar dat je geld toe krijgt om juist stroom te gebruiken. Negatieve stroomprijzen noemen we dat.

Hoe ontstaan negatieve stroomprijzen?

In Nederland zijn we gewend aan vast energiecontracten met vaste energieprijzen. Maar wist je dat de daadwerkelijke spotmarkt voor energie eigenlijk draait op stroomprijzen per uur? Vraag en aanbod van energie bepalen de prijs. Hoe hoger het aanbod van duurzaam opgewekte wind- en zonne-energie, hoe lager de stroomprijs. Hoe hoger de vraag naar stroom, hoe hoger de stroomprijs wordt.

In Nederland groeit het aantal zonnepaneelinstallaties en windmolens gestaag. Het aanbod van wind- en zonne-energie wordt dus ook steeds groter. Het grote voordeel van deze stroom is dat het groene en goedkope stroom is. Het nadeel is dat het aanbod van deze energie lastig is te sturen. De hoeveelheid wind en zon hebben we immers niet zelf in de hand.

Het kan voorkomen dat er zoveel wind- en zonnestroom wordt opgewekt dat er veel meer aanbod dan vraag naar stroom is. Er is dan sprake van overproductie. Op dat moment kan de stroomprijs zelfs negatief worden. Je krijgt dus geldt toe om stroom te verbruiken. Eind mei 2023 stond het aantal uren met negatieve stroomprijzen al op 101 uren. Nu al meer dan de 83 uren van heel 2022.

Profiteren van negatieve stroomprijzen met Zonneplan Energie

Je hebt als klant van Zonneplan Energie de mogelijkheid om te profiteren van deze negatieve stroomprijzen. Dit kun je doen door zoveel mogelijk extra energie te verbruiken tijdens uren dat de stroomprijzen negatief zijn, want door veel apparaten te gebruiken tijdens negatieve stroomprijzen kun je geld toe krijgen voor het verbruiken van stroom. Een aantal manieren om dit te doen zijn:

  • Verplaats je energieverbruik – Om te kunnen profiteren van negatieve stroomprijzen is het verstandig om je energieverbruik te verplaatsen naar de negatieve uren. Wanneer je ‘s ochtends een wasje wilt draaien, maar ziet dat er ‘s middags negatieve stroomprijzen zijn is het slim om hier even mee te wachten en je wasmachine pas ‘s middags aan te zetten.
  • Maak gebruik van slimme apparaten – Slimme apparaten, zoals slimme wasmachines en vaatwassers, kunnen met behulp van een timer of een uitgestelde start-functie worden ingesteld om aan te gaan tijdens de uren met een negatieve stroomprijs.
  • Laad je elektrische auto op – Als je een elektrische auto in bezit hebt is het verstandig om deze op te laden tijdens de uren waarin de stroomprijs negatief is. Dit kan je helpen om geld te besparen. Je kunt je auto dan namelijk gratis laden.

Eigen zonnepanelen en negatieve stroomprijzen

Wek jij jouw eigen zonne-energie op en lever jij stroom terug tijdens uren met negatieve uurprijzen? Dan krijg je geen vergoeding voor deze kWh’s, maar moet je betalen voor jouw teruglevering. Dat klinkt niet goed, al valt het in de praktijk mee. De teruglevering van jouw zonne-energie maak je wel gebruik van de salderingsregeling. Één kWh teruglevering zorgt ervoor dat je voor één kWh verbruik geen energiebelasting betaalt. Dit levert je een voordeel op van 15 cent per kWh (met je aantal kWh’s teruglevering op jaarbasis als max). Dit betekent dat je pas voor je stroomverbruik gaat betalen als de energieprijzen op €-0,15 per kWh staan. Het advies: Zorg dat je eigen zonne-stroom zoveel mogelijk verbruikt. Stuur jouw stroomverbruik dus maximaal naar de uren met negatieve energieprijzen. Sommige mensen maken echt een sport van stroomverbruik tot de max, maar let wel op verspilling. Bij extreme negatieve uurprijzen kan het gunstig zijn om je omvormer uit te schakelen.

 

Rekenvoorbeeld

Teruglevering: 4 kWh
Stroomprijs dat uur: €-0,12 (incl. overheidsheffing en btw)

Kosten teruglevering
4 kWh teruglevering x stroomprijs van €-0,12 = €0,48

Voordeel salderingsregeling
Voor iedere kWh aan teruglevering betaal je geen energiebelasting voor 1 kWh verbruik. De energiebelasting is in 2023 €0,12599 per kWh + 21% btw maakt in totaal een voordeel van € 0,15245 per kWh.
Die 4 kWh teruglevering leveren dus een belastingvoordeel op van €0,61

Zonnepanelen uitzetten wordt soms genoemd als optie wanneer de stroomprijzen negatief zijn. Zoals in het rekenvoorbeeld te zien is gaat het vaak maar om enkele centen en is het vaak niet de moeite waard om je zonnepanelen uit te zetten laat staan een reden voor paniek.

Ontdek dynamische energie van Zonneplan

Samengevat, tijdens negatieve stroomprijzen is er sprake van overproductie van stroom. Er wordt op dat moment meer stroom geproduceerd dan dat er vraag is. Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt kun je profiteren van deze negatieve stroomprijzen en hier zelfs geld voor toekrijgen.

Met dynamische energieprijzen van Zonneplan Energie profiteer je al van lage energieprijzen. Maak je bovendien slim gebruik van uren met negatieve stroomprijzen dan profiteer je maximaal. Nieuwsgierig geworden naar Zonneplan Energie? Bekijk de huidige dynamische energieprijzen op onze website of ontdek direct jouw besparing met een dynamisch energiecontract.

Benieuwd wat jij kunt besparen?

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Deze pagina is geschreven door Aid Henic, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: