Energie

Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
23 februari 2024

Nu de salderingsregeling standhoudt voelen veel energiebedrijven zich genoodzaakt tot het invoeren van zogeheten terugleverheffingen. Al dan niet afhankelijk van hoeveel zelfopgewekte zonnestroom je per jaar teruglevert, betaal je maandelijks een vast bedrag. Wij merken dat dit voor verwarring zorgt: kunnen zonnepanelen nu nog wel uit? Daarom doken we in de cijfers en berekenden we wat de invloed van een terugleverheffing op de verwachte terugverdientijd van zonnepanelen is. De conclusie luidt: ook met een terugleverheffing verdien je zonnepanelen razendsnel terug, ruim binnen de zeven jaar die inmiddels als acceptabel beschouwd wordt!

In het kort:

  • Door de salderingsregeling voeren steeds meer energiebedrijven heffingen in op teruggeleverde zonnestroom
  • Een terugleverheffing verlengt de terugverdientijd van zonnepanelen met ongeveer een jaar
  • Nog steeds verdien je zonnepanelen ruimschoots binnen 7 jaar terug
  • Met een dynamisch energiecontract van Zonneplan heb je nóóit te maken met terugleverheffingen
  • Dynamische prijzen schelen je ruim €200 op jaarbasis vergeleken met een vast contract met terugleverheffing

Hoe hebben we dit berekend?

Voor onze berekeningen gingen we uit van het gemiddelde kale tarief per kWh dat Nederlanders volgens het CBS in 2023 betaalden plus de (iets lagere) energiebelasting op stroom die in 2024 geldt, samen €0,414. Daarnaast berekenden we wat een huishouden op basis van een standaardverbruiksprofiel met een dynamisch contract in 2023 betaald zou hebben. Inclusief het nieuwe energiebelastingtarief en een handling fee van €0,02 komt dat neer op €0,272. Dat vermenigvuldigden we met 2800 (het jaarlijkse stroomverbruik in 2023 volgens het Nibud).

Voor de jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen van 400 Wattpiek rekenden we met een verwachte opbrengst van 3200 kWh. Terugleveren deed je met een dynamisch tarief gemiddeld tegen €0,237. Met een vast of variabel contract is de terugleverprijs gelijk aan de afnameprijs, tot het volume dat je jaarlijks verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom die buiten de salderingsregeling valt gingen we uit van een teruglevertarief van €0,08 (meestvoorkomend momenteel volgens vergelijkingssites) bij vaste/variabele contracten. Met een dynamisch contract kreeg je het kale teruglevertarief van €0,105.

Verder gingen we uit van een terugleverheffing van €252 per jaar, gebaseerd op wat energieleverancier Vandebron rekent bij 2000 tot 3000 kWh teruglevering op jaarbais. Tot slot deelden we per type energiecontract de aanschafprijs van 10 zonnepanelen (€5000) door de bespaarde energiekosten (kosten zonder zonnepanelen minus kosten met zonnepanelen) om een terugverdientijd te berekenen.

Dynamisch energiecontract of vast contract met terugleverheffing?

Hieronder zie je wat de verwachte jaarlijkse energiekosten zijn met een vast/variabel en een dynamisch energiecontract, met of zonder zonnepanelen (PV) en met of zonder terugleverheffing. Een terugleverheffing is alleen van toepassing op vaste en variabele contracten. Aanbieders van dynamische tarieven, zoals Zonneplan Energie, zullen geen terugleverheffing hanteren. Met een dynamisch tarief lever je immers terug tegen de dat uur geldende marktprijs. Zodoende is er geen sprake van een prijsverschil tussen wat jij ontvangt voor je zonnestroom en wat de leverancier betaalt en hoeven er dus geen onkosten verrekend te worden.

Al met al valt op dat de keuze tussen vast/variabel of dynamisch zonder zonnepanelen snel gemaakt is. Met dynamische tarieven bespaarde je - op basis van een standaardverbruikspatroon - in 2023 bijna €400. Verder zou je in de situatie zonder terugleverheffing met een traditioneel contract net iets meer voordeel hebben dan met een dynamisch contract, dankzij de salderingsregeling, al is dit verschil met nog geen €4 per maand verwaarloosbaar. Echter, nu de meeste leveranciers terugleverheffingen gaan invoeren ziet dit er opeens heel anders uit. Uitgaande van de terugleverheffing van Vandebron ben je met een dynamisch contract ineens ruim €200 per jaar voordeliger uit.

Waarom hanteren energiebedrijven terugleverheffingen?

Inmiddels hanteren meerdere energiebedrijven een terugleverheffing of berekenen ze op een andere manier extra kosten/minder voordelen voor klanten met zonnepanelen. Onze verwachting is dat uiteindelijk elke niet-dynamische energieleverancier dit gaat doen. Daar zijn twee voorname redenen voor:

1: Door de salderingsregeling moeten energieleveranciers die vaste tarieven hanteren de teruggeleverde zonnestroom van hun klanten inkopen voor prijzen die hoger liggen dan de daadwerkelijke marktwaarde. Die ligt, zoals je weet als je van dynamische prijzen gebruikmaakt, in de middaguren immers doorgaans het laagst. Deze kosten moeten energiebedrijven terugverdienen en dat doen ze onder meer met terugleverheffingen voor klanten met zonnepanelen, zodat deze kosten niet bij de klanten zonder panelen terechtkomen.

2: Zonnepanelen zijn daarnaast een grote veroorzaker van onbalanskosten. Elk energiebedrijf moet vooraf voor elk kwartier van de dag aangeven hoeveel stroom hun klanten gezamenlijk naar verwachting zullen gebruiken en leveren. Wijkt dit in de praktijk af dan ontstaat er onbalans op het net. Doordat de zon nog altijd vrij moeilijk te voorspellen en bovendien niet regelbaar is, zijn het vooral klanten met zonnepanelen die voor onbalans zorgen. Ook deze kosten willen leveranciers liever niet op het gehele klantenbestand – dus ook de klanten zonder zonnepanelen – afwentelen.

Terugleverheffing met een dynamisch energiecontract

De eerstgenoemde reden hierboven geldt uiteraard niet voor energiebedrijven met dynamische contracten. Zoals eerder al beschreven lever je dan terug tegen uurprijzen die de actuele marktprijzen weerspiegelen. Dynamische energieleveranciers kopen jouw stroom dus tegen een eerlijke prijs in en hoeven daarom niets te compenseren in de vorm van terugleverheffingen.

Wel is het zo dat ook dynamische energieleveranciers te maken hebben met onbalans. Ook zij moeten vooraf immers het verbruik en de teruglevering van hun klanten voorspellen. Zonneplan speelt hierop in met ons slimme AI-energieplatform Powerplay. Waar Powerplay al de Zonneplan thuisbatterij aanstuurt, geldt dit spoedig ook voor omvormers van zonnepanelen en onze laadpaal. Op die manier verminderen we niet alleen onze onbalanskosten, maar zorgen we juist voor het tegenovergestelde. Door jouw apparaten te laten aansturen door Powerplay word je als klant beloond voor het bijdragen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet!

Ook nog profiteren van zonnepanelen van Zonneplan?

39 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer