Overstapboetes energie

Het vroegtijdig opzeggen van je energiecontract uitgelegd

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

Overstappen van energieleverancier? Dat kan financieel aantrekkelijk zijn. Wel moet je letter op overstapboetes; een boete die je betaalt omdat je vroegtijdig je energiecontract beëindigt. Deze boete geldt vooral voor vaste contracten, niet voor variabele en dynamische contracten. We vertellen je alles over hoe opzegboetes werken, waarom ze worden opgelegd en hoe je ze kunt vermijden.

Hoe werken overstapboetes voor energiecontracten?

Een overstapboete (of opzegboete) is een vergoeding die je moet betalen als je je huidige energiecontract verbreekt voordat de looptijd is verstreken. Maar waarom bestaan deze boetes? Wij leggen het je uit.

Waarom worden opzegboetes opgelegd?

Bij een vast energiecontract spreek je af om voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld één of drie jaar, energie af te nemen bij een energieleverancier tegen een vast tarief. De leverancier koopt op basis van dit contract energie in voor de hele contractduur. Als je als klant besluit om het contract vroegtijdig te beëindigen, heeft de energieleverancier mogelijk een overschot aan energie die ze al ingekocht hebben, maar niet meer kunnen verkopen tegen de afgesproken prijs. Dit kan financiële verliezen voor de leverancier betekenen. Daarom werden opzegboetes ingevoerd. Deze boetes compenseren de leverancier voor de mogelijke verliezen die ontstaan doordat klanten hun contract voortijdig beëindigen.

Uitzonderlijke omstandigheden

Opzegboetes worden niet altijd opgelegd. Een energiemaatschappij mag afwijken van de richtlijn, zolang het maar in het voordeel van de klant is. Denk aan het overlijden van een partner of een verhuizing. Deze keus is echter volledig aan de instelling zelf.

Volgens het ACM zijn er nog een aantal situaties waarbij jouw energieleverancier geen boete mag geven.

  • Als je binnen 7 dagen voor het einde van je contract opzegt.
  • Als de energieprijs is gestegen, lijdt de energieleverancier geen verlies en hoef je geen opzegvergoeding te betalen.
  • Als het niet in je energiecontract staat.
  • Als de eindafrekening inclusief de overstapboete niet binnen zes weken binnen is.

De nieuwe en oude regeling van opzegboetes

Vanaf 1 juni 2023 zijn er nieuwe regels omtrent de opzegboeteregeling. Het grootste verschil is dat boetes een stuk hoger kunnen worden doordat er geen maximumbedragen meer gelden. We vertellen je meer over de verschillen tussen de oude en nieuwe opzegboeteregeling.

De oude regeling

Als je voor 1 juni 2023 een vast contract hebt afgesloten en eerder opzegt, betaal je een vast bedrag die afhankelijk is van hoelang je contract nog duurt.

Prijstabel oude opzegboetes (ConsuWijzer)

Resterende duur contract  Opzegboete stroom & gas 
Korter dan 1,5 jaar  €50  
1,5 – 2 jaar  €75 
2 – 2,5 jaar  €100 
Langer dan 2,5 jaar  €125 

De nieuwe regeling

Bij de nieuwe regeling betaal je als consument aanzienlijk meer wanneer je je contract vroegtijdig opzegt. Denk je eraan om je contract vroegtijdig op te zeggen? Vraag dan aan je energieleverancier een schatting van de boete. De berekening van de energieleverancier ziet er dan zo uit:

Voor stroom:

(Contractprijs stroom – huidige stroomprijs) x resterend aantal kWh volgens contract = de prijs van je boete voor stroom

Voor gas:

(Contractprijs gas – huidige gasprijs) x resterend aantal kWh volgens contract = de prijs van je boete voor gas

Zoveel kost een overstapboete

De kosten van de overstapboete zijn dus afhankelijk van je energiecontract, energieprijzen en je verwachte energieverbruik voor je nog lopende contractduur. 

Voorbeeld:  

Stel dat volgens je huidige energiecontract de tarieven €0,45 per kilowattuur (kWh) voor elektriciteit en €0,90 per kubieke meter (m³) gas zijn. Nu besluit je over te stappen naar een nieuwe energieleverancier waar de tarieven lager zijn. Ook de tarieven van je huidige energieleverancier zijn lager geworden, namelijk €0,35 per kWh voor elektriciteit en €0,75 per m³ gas. 

Je huidige contract heeft nog een looptijd van 2 jaar en je hebt nog 4900 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit en 2500 kubieke meter (m³) gas over die nog niet zijn verbruikt.  

Om de boete te berekenen, moet je het verschil in kosten tussen je huidige contract en het nieuwe tarief vermenigvuldigen met de resterende eenheden energie die je hebt: 

  • (€0,45 – €0,35) x 4900 kWh = €490 
  • (€0,90 – €0,75) x 2500 m3= €375 

De totale boete voor de overstap is dus €490 (voor elektriciteit) + €375 (voor gas) = €865 

Hoe vermijd ik een overstapboete?

Alleen bij een vast contract kan er een opzegboete worden opgelegd. Om deze boete te voorkomen is het belangrijk om te weten wat de einddatum van het contract is. Vraag 6-8 weken van tevoren een contract aan bij je nieuwe leverancier. Geef duidelijk aan wanneer het nieuwe contract in moet gaan, namelijk 1 dag na de einddatum van je huidige contract. Afhankelijk van de hoogte van de boete is het wel of niet interessant om over te stappen.

Bij een variabel energiecontract heb je vaak een opzegtermijn van een maand. Overstappen bij een dynamisch contract kan dagelijks en zonder boete.

Overstappen bij Zonneplan

Ben je van plan je energiecontract bij Zonneplan op te zeggen? Dat is heel simpel via de Zonneplan app te regelen. Het goede nieuws is dat je hiervoor geen boetes of overstapkosten hoeft te betalen. Het dynamische energiecontract van Zonneplan kun je op elk moment kosteloos opzeggen, zonder enige langlopende verplichtingen. Bij Zonneplan zit je nergens aan vast.

Zo stap je over naar Zonneplan Energie

Hoe werkt overstappen naar Zonneplan Energie? Dat valt binnen 60 seconden te regelen via onze website. Als je een energiecontract afsluit bij Zonneplan, zeggen wij je lopende contract bij je huidige leverancier op.

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Iris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: