Energie

De techniek achter slimme energie

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
3 februari 2022

Je energieleverancier vervangen door een app: het was tot voor kort ondenkbaar. Toch is dat precies wat Zonneplan Energie mogelijk maakt. Je bent niet meer afhankelijk van de oude energiewereld, maar regelt jouw energiezaken eenvoudig zelf. De Zonneplan app geeft je letterlijk je energie in eigen handen dus. Laten we eens verder ingaan op de vraag waarom je met Zonneplan Energie geen energieleverancier meer nodig hebt. Het antwoord in twee woorden? Unieke technologie!

In onderstaand fragment uit de minidocu legt Head of Development Wout Hoeve de basis in het kort uit.

De slimme meter

Laten we beginnen met een stukje technologie waarvoor Zonneplan níet zelf verantwoordelijk is. Zonder de komst van de slimme meter was het afrekenen tegen uurprijzen namelijk onmogelijk geweest. Inmiddels beschikken ruim 6,4 miljoen Nederlandse huishoudens over zo’n meter. Maar in 2015 waren dit er bijvoorbeeld nog geen 1,2 miljoen. Het grote verschil met de analoge meter is dat de slimme meter op afstand uitleesbaar is. Voorheen werd een meter slechts één keer per jaar uitgelezen, om vast te stellen hoeveel energie het huishouden over een heel jaar had verbruikt. Op welke momenten dit had plaatsgevonden, dat wist niemand.

Ter vergelijking: de Zonneplan Connect leest de slimme meter liefst 8760 keer per jaar uit, namelijk elk uur van de dag. Dat maakt de kans op een misser in het opnemen van de meterstand dus ook 8760 keer groter. Om die reden heeft er dan ook meer dan twee jaar tijd gezeten in het ontwikkelen van de Zonneplan Connect, zodat deze de slimme meter met een onwaarschijnlijke precisie kan uitlezen.

De Zonneplan Connect maakt het tastbaar

De Zonneplan Connect dus, de naam viel al even. Dankzij de Connect wordt de slimme meter namelijk pas écht slim. Op het eerste oog is het een eenvoudig kastje dat je in de P1-poort van de slimme meter kunt klikken. Maar in werkelijkheid gaat het om een technologische innovatie die nergens anders ter wereld gerealiseerd werd. De Zonneplan Connect maakt het mogelijk dat straks alle stroomverbruikende apparaten in je huishouden met elkaar kunnen communiceren, zonder dat daar ook maar een klein stukje kabel voor nodig is. En bovenal neemt de Connect jou al het denkwerk uit handen: het kastje bepaalt volledig automatisch hoe er binnen jouw huis zo slim mogelijk gebruikgemaakt wordt van beschikbare stroom.

Vooralsnog is de hoofdtaak van de Connect het uitlezen van je slimme meter, om deze data vervolgens door te sturen naar jouw Zonneplan app. Hierdoor heb je altijd live inzicht in je energieverbruik, ook wanneer je niet thuis bent. De Connect communiceert via een zogeheten end-to-end encrypted LTE-M 4G-verbinding. Een hele mond vol, maar waar het op neerkomt: de data die de Connect vanuit de slimme meter doorstuurt kan door niemand gelezen worden, behalve door de gebruiker. Dat is een groot verschil met andere energiemeters, die gebruikmaken van het wifi-netwerk van de gebruiker. Dat netwerk is vaak slecht beveiligd, waardoor kwaadwillenden via zo’n energiemeter toegang kunnen krijgen tot jouw persoonlijke gegevens.

De Zonneplan Connect maakt Slimme energie ‘automagisch’

Automatisch laden

Daarnaast is de Connect zoals gezegd veel meer dan een ‘simpele’ energiemeter. Het device maakt communicatie tussen de slimme meter, de Zonneplan One-omvormer, de Zonneplan Charge laadpaal en de Zonneplan Powerplay thuisaccu mogelijk. Laatstgenoemde twee zijn overigens later in 2022 beschikbaar. Hierdoor kan de Connect jouw zonnestroom in de toekomst automatisch opslaan in je (auto)accu. Ook haalt de Connect in de toekomst automatisch stroom van het net wanneer dit voordelig is en laat het apparaatje weer stroom uit je accu naar het net vloeien wanneer daar een gunstig teruglevertarief tegenover staat. Er ontstaat een smart grid waarin alle apparaten die zijn voorzien van een Zonneplan Connect met elkaar in verbinding staan.

Ja, alle apparaten, want het Zonneplan Livegrid hoeft niet beperkt te worden tot de omvormers, laadpalen en thuisaccu’s van Zonneplan zelf. Ook bijvoorbeeld warmtepompen en airco’s van andere producenten kunnen via een eigen Connect in de zogeheten Modbus-aansluiting gekoppeld worden. Zo verwarm en koel je je huis met eigen zonnestroom of goedkope, groene netstroom.

De Zonneplan app

Daarmee wordt de rol van de Zonneplan app op den duur steeds kleiner. Alles gaat straks immers automatisch, zodat je altijd de meest groene, goedkope stroom gebruikt. Maar vooralsnog zit je via de app nog zelf aan de knoppen. Je ziet in de app de prijzen van stroom op het net en hoe groen die stroom is. Ook heb je inzicht in je actuele en historische verbruik en opbrengsten van je zonnepanelen.

Bovendien kun je in de app een analyse laten maken van jouw stroomverbruik. In hoeverre benut je de slimme uren en welke gemiddelde stroom- en gasprijs heb je gerealiseerd? Verder kun je al je persoonlijke gegevens inzien en wijzigen via de app. Je bekijkt er je facturen en kunt er tevens terecht voor vragen. Kortom: met de Zonneplan app heb je al je energiegegevens altijd bij de hand!

Wil je meer weten over de werking van de Zonneplan app? Binnenkort lichten we dit tot in detail uit!

78 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer