Ben je als agrariër benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je landbouwgrond? Je bent niet alleen. Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd door de potentie die hun grond biedt voor groene energie. In dit artikel duiken we in de regels van de overheid, belichten we de voordelen van een zonneakker en informeren we over beschikbare subsidies. En hoewel wij van Zonneplan geen zonnepanelen op landbouwgrond installeren, willen we je toch van alle relevante informatie voorzien.
Update 26-10-2023: “Er komt een verbod op zonneparken in agrarische- en natuurgebieden. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Rob Jetten (Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer.” Lees meer.
De overheid is heel duidelijk als het gaat om zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden: pas als allerlaatste optie. De reden? Onze landbouwgronden zijn waardevol voor voedselproductie en biodiversiteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft dit beleid uitgebreid toegelicht op hun website. Je leest daar onder meer over de omgevingsvergunning, wettelijke eisen en constructie-eisen.
Zonnepanelen op landbouwgrond kunnen toch enkele voordelen hebben. Een zonneakker:
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar als je overweegt om zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen. De overheid stimuleert de transitie naar groene energiebronnen. Enkele interessante regelingen:
Zorg dat je je goed informeert over alle voorwaarden en mogelijkheden.
Ben je jonger dan 40 en denk je aan het vergroenen van je agrarische bedrijf met zonnepanelen of andere duurzame initiatieven? Dan is er goed nieuws voor je! Er is een speciale toelage beschikbaar voor jonge landbouwers zoals jij, waarmee je tot wel € 20.000,- kunt ontvangen ter ondersteuning van je duurzame projecten. Dit financiële duwtje in de rug is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma, oftewel POP3. De kern van POP3? Het stimuleren van innovatie, duurzaamheid en groei binnen de agrarische wereld.
Nee, de overheid adviseert om dit als laatste optie te overwegen. Zij geeft voorrang aan voedselproductie en biodiversiteit.
Ze maken efficiënt gebruik van ruimte, dragen bij aan duurzaamheid en kunnen landeigenaren een stabiel inkomen bieden.
Ja, er zijn verschillende subsidies, waaronder SDE++ en EIA.