Zonnepanelen op landbouwgrond

Aid Henic
Door: Aid Henic

Ben je als agrariër benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je landbouwgrond? Je bent niet alleen. Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd door de potentie die hun grond biedt voor groene energie. In dit artikel duiken we in de regels van de overheid, belichten we de voordelen van een zonneakker en informeren we over beschikbare subsidies. En hoewel wij van Zonneplan geen zonnepanelen op landbouwgrond installeren, willen we je toch van alle relevante informatie voorzien.

Update 26-10-2023: “Er komt een verbod op zonneparken in agrarische- en natuurgebieden. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Rob Jetten (Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer.” Lees meer.

Wat zegt de overheid over zonnepanelen op landbouwgrond?

De overheid is heel duidelijk als het gaat om zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden: pas als allerlaatste optie. De reden? Onze landbouwgronden zijn waardevol voor voedselproductie en biodiversiteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft dit beleid uitgebreid toegelicht op hun website. Je leest daar onder meer over de omgevingsvergunning, wettelijke eisen en constructie-eisen.

De voordelen van een zonneakker

Zonnepanelen op landbouwgrond kunnen toch enkele voordelen hebben. Een zonneakker:

 1. Maakt efficiënt gebruik van ruimte: Grootschalige opstellingen kunnen veel energie opwekken op een beperkt stuk grond.
 2. Is duurzaam: Het draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot en de overgang naar groene energie.
 3. Biedt een stabiel inkomen: Voor landeigenaren kan het een mooie kans zijn voor een constant rendement.

Subsidies voor zonnepanelen op landbouwgrond

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar als je overweegt om zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen. De overheid stimuleert de transitie naar groene energiebronnen. Enkele interessante regelingen:

 1. SDE++: Een subsidie voor grootschalige zonne-energieprojecten, waarbij de overheid het verschil tussen kostprijs en marktprijs compenseert.
 2. EIA (Energie-investeringsaftrek): Hiermee kun je tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Zorg dat je je goed informeert over alle voorwaarden en mogelijkheden.

Tip: subsidie voor jonge landbouwers

Ben je jonger dan 40 en denk je aan het vergroenen van je agrarische bedrijf met zonnepanelen of andere duurzame initiatieven? Dan is er goed nieuws voor je! Er is een speciale toelage beschikbaar voor jonge landbouwers zoals jij, waarmee je tot wel € 20.000,- kunt ontvangen ter ondersteuning van je duurzame projecten. Dit financiële duwtje in de rug is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma, oftewel POP3. De kern van POP3? Het stimuleren van innovatie, duurzaamheid en groei binnen de agrarische wereld.

Veelgestelde vragen

 • Mag je overal zonnepanelen plaatsen op landbouwgrond?

  Nee, de overheid adviseert om dit als laatste optie te overwegen. Zij geeft voorrang aan voedselproductie en biodiversiteit.

 • Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op agrarische grond?

  Ze maken efficiënt gebruik van ruimte, dragen bij aan duurzaamheid en kunnen landeigenaren een stabiel inkomen bieden.

 • Zijn er subsidies beschikbaar?

  Ja, er zijn verschillende subsidies, waaronder SDE++ en EIA.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: