Zonnepanelen installateur

Je wilt zonnepanelen laten installeren, maar door wie? Waar let je op bij de keuze voor een betrouwbare zonnepanelen installateur?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik
Zonnepanelen installeren Zonneplan

Aanbieders van zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten, maar hoe kies je nou de beste zonnepanelen installateur? Bij het plaatsen van zonnepanelen komt veel expertise kijken, maar wat is een betrouwbare zonnepanelen installateur? We geven je graag wat meer inzicht in welke punten belangrijk zijn bij de aanschaf van jouw zonnepanelensysteem en de keuze voor jouw zonnepanelen installateur. Zo kun jij zelf een goede beslissing maken  en zorgeloos van jouw eigen zonne-energie gaan genieten.

Offerte voor zonnepanelen?

Hoe kies je de beste zonnepanelen installateur?

Er zijn een aantal belangrijke waar je op kunt letten bij jouw keuze voor een betrouwbare zonnepanelen installateur. Kies hierin voor zekerheid een duidelijkheid.

 • Garanties
  Garanties geven je zekerheid voor de toekomst. Gaat er iets kapot aan jouw zonnepanelensysteem in deze garantieperiode dan zal de installateur of fabrikant dit voor je oplossen. Vraag dus altijd na welke garanties een zonnepanelen installateur biedt. Denk aan productgarantie, installatiegarantie, maar ook aan extra’s als een Serviceplan.
 • Betaling van de zonnepanelen
  Hoe gaat de betaling van de zonnepanelen? Betaal je (gedeeltelijk) vooraf? Dit zorgt voor risico’s. Wat als er iets gebeurt met de installateur? Dan ben je je geld kwijt. Een garantiefonds kan de risico’s van een aanbetaling wegnemen. Maar vaak moet je voor dit fonds wel extra betalen.
  Volledig achteraf betalen is een stuk service van jouw installateur. Alle risico’s liggen immers bij hem. Hiermee doet jouw installateur echt een stap extra. Bij Zonneplan betaal je volledig achteraf én pas als je helemaal tevreden bent.
 • Meerwerk/All-inprijs
  Er komt best wat kijken bij zonnepanelen installeren. Wat zit er allemaal bij de prijs in? Hoe zit het met de aanpassingen in de meterkast? Wat als er graafwerk nodig is? Wat gebeurt er precies wanneer de installateur extra tijd of extra materiaal nodig heeft voor het kabeltraject? Het is goed om te kijken wat er allemaal is opgenomen in het aanbod van de zonnepanelen installateur. De prijs van Zonneplan is altijd all-in. Zo heb je geen verrassingen achteraf.
 • Online reviews
  Wat zijn de ervaringen van bestaande klanten die zonnepanelen hebben laten installeren? Dit lees je terug in online reviews. Het geeft een idee van hoe installaties verlopen, maar misschien nog wel belangrijker; het geeft een idee hoe organisaties het oppakken wanneer er iets misgaat. Kijk eens op pagina’s als Klantenvertellen, Feedback company, maar ook op Google en Facebook kun je recensies teruglezen. Zonneplan scoort gemiddeld een 9,3 dat is natuurlijk waar we het voor doen.
 • Certificeringen
  Controleer of de installateur gecertificeerde technici in dienst heeft en of het bedrijf bepaalde kwaliteitsnormen of industrienormen volgt, zoals VCA, NEN-1010 en NEN-3140. Dit kan een indicatie zijn van hun professionaliteit en kennis op het gebied van zonne-energiesystemen.
 • Extra’s
  De installateur kan ook nog extra onderdelen in het aanbod hebben opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan, de aanmelding bij de netbeheerder en een onderhoudscontract. De meningen over zo’n onderhoudscontract/schoonmaakbeurt zijn verdeeld.
  Door de coating van de zonnepanelen kan vuil zich niet hechten en spoelt het met een goede regenbui weer af. Weegt het nut dan daadwerkelijk op tegen de kosten? Zonneplan vindt van niet.

Zonnepanelen installateur: Lokaal of landelijk?

Een belangrijke keuze als het gaat de beste installateur voor jouw zonnepanelen is de locatie. Kies je een lokale of landelijke installateur? De belangrijkste voor- en nadelen hebben we voor je op een rij gezet.

Lokale installateur zonnepanelen

Voordelen lokale installateur

 • Vanzelfsprekend zit een lokale installateur bij je in de buurt. Vanwege de kortere afstand kan hij of zij zo even langsrijden. Dit geeft flexibiliteit qua planning.
 • Lokale partijen zijn meer afhankelijk van mond-tot-mondreclame. Eenmaal slechte naam, dan komen ze hier vaak moeilijk vanaf. Een lokale partij hecht dus extra veel waarde aan jouw goede ervaring.

Nadelen lokale installateur

 • Lokale installateurs zijn vaak all-round installateur en geen zonnepanelenexpert. Hierdoor hebben de monteurs minder specialistische kennis, zijn ze minder vertrouwd met de werkzaamheden en hierdoor neemt de installatie meer tijd in beslag.
 • Lager volume van lokale installateurs komen ze materialen pas in wanneer ze ook daadwerkelijk een opdracht hebben. Dit kan zorgen voor langere levertijden. Vanwege de lage aantallen worden de zonnepanelen ook niet in bulk getransporteerd, maar in kleinere aantallen. De producten zijn gevoeliger voor beschadigingen of defecten.

Landelijke installateur zonnepanelen

Voordelen landelijke installateur

 • Partijen die landelijk werken zijn vaak groter en bestaan al langer. Dit geeft de organisatie stabiliteit en betrouwbaarheid.
 • Materialen worden groots ingekocht. Dit levert inkoopvoordeel en dus lagere prijzen op, maar ook hebben ze op deze manier altijd voorraad.
 • Hoge eisen als het gaat om certificering en opleiding. Hierdoor erkend installateur. specialist professioneel team.

Nadelen landelijke installateur 

 • Niet altijd dichtbij. Dit betekent vaak hogere voorrijkosten.
 • Zoek je contact met een landelijke partij dan krijg je niet de monteur of eigenaar aan de telefoon, maar een klantenservice. Dit kan wat minder persoonlijk aanvoelen.
Zonnepanelen installateur Zonneplan

Kosten zonnepanelen installateur

De prijs die jij betaalt aan jouw zonnepanelen installateur is erg afhankelijk van de specifieke situatie op jouw dak en jouw energieverbruik. Deze situatie bepaalt namelijk het aantal zonnepanelen, maar ook de keuze voor een type omvormer. Waaruit bestaan dan globaal de kosten voor een zonnepaneleninstallateur? Zo’n 50% is materiaal, 35% is installatie en 15% service. Meer weten over de kosten? Kijk dan eens op de zonnepanelen kosten-pagina.

Zonnepanelen laten installeren door Zonneplan

Nu je weet waar je op moet letten met de keuze voor de beste zonnepanelen installateur. Benieuwd naar wat Zonneplan jou kan bieden? Alles begint met het aanvragen van onze dakcheck.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: