Vloerverwarming op zonnepanelen

Aid Henic
Door: Aid Henic

Je overweegt zonnepanelen op je dak en droomt van behaaglijke vloerverwarming onder je voeten. Maar kan je vloerverwarming eigenlijk combineren met die groene energie? In dit artikel duiken we in de combinatie van vloerverwarming op zonnepanelen. We verkennen de voordelen, eventuele nadelen, en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor dat warme gevoel. Ook ontdek je het unieke voordeel van zonnepanelen die oost-west georiënteerd zijn.

Kan je vloerverwarming combineren met zonnepanelen?

Absoluut! Maar er is een klein detail: we praten vooral over elektrische vloerverwarming. Deze kan naadloos werken op de stroom die je zonnepanelen opwekken. Als je vloerverwarming wenst die op zonne-energie draait, dan is elektrische vloerverwarming op zonnepanelen de beste keuze.

De zonnige voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft diverse voordelen. Het reageert snel, is relatief eenvoudig te installeren en geeft een gelijkmatige warmteverdeling. Door het te combineren met zonnepanelen verminder je ook je ecologische voetafdruk én bespaar je op energiekosten.

Zijn er ook nadelen?

Geen enkel systeem is perfect. Elektrische vloerverwarming kan iets duurder zijn in gebruik dan traditionele systemen, vooral als je geen zonnepanelen hebt. Maar met een goed geïnstalleerd zonnestelsel verdwijnt dat nadeel snel.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor vloerverwarming?

De benodigde hoeveelheid zonnepanelen hangt af van je huis en hoeveel verwarming je nodig hebt. Gemiddeld heeft een huishouden voor vloerverwarming zo’n 10 tot 15 zonnepanelen nodig. Maar dit is slechts een schatting. Voor nauwkeurige cijfers raden we aan om een persoonlijke berekening te maken. Wil je dat een adviseur van Zonneplan een berekening maakt voor jouw situatie, zodat je weet wat in jouw situatie de beste oplossing is? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Weet je hoeveel kWh jouw (elektrische) vloerverwarming gaat verbruiken? Dan kun je via de tabel in ons artikel ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?‘ ook alvast zelf een inschatting maken van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

De magie van oost-west georiënteerde zonnepanelen

Een uniek voordeel als je kiest voor vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen die oost-west gericht zijn: je profiteert van optimale energieopwekking juist op die momenten dat je thuis bent en de vloerverwarming vaak aanstaat; namelijk ‘s ochtends en ‘s avonds. Dit in tegenstelling tot een zuid-gerichte installatie, waar het piekmoment van het opwekken van zonne-energie in de middag ligt (= de momenten dat veel mensen niet thuis zijn).

Zonnepanelen van Zonneplan

Bij Zonneplan draait het niet alleen om zonnepanelen, maar ook om een beter en duurzaam leven. Combineer onze hoogwaardige zonnepanelen met elektrische vloerverwarming en ervaar een nieuw niveau van comfort. Klaar voor de volgende stap? Vraag nu een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.

Veelgestelde vragen

  • Zijn er andere manieren om vloerverwarming te combineren met zonne-energie?

    Ja, hoewel elektrische vloerverwarming het meest direct is, kan je ook zonneboilers gebruiken in combinatie met traditionele vloerverwarmingssystemen.

  • Wat is het rendement van vloerverwarming op zonnepanelen?

    Het rendement is hoog, vooral als je gebruik maakt van oost-west georiënteerde panelen. Je maakt optimaal gebruik van de opgewekte energie, wat resulteert in lagere energiekosten.

  • Zijn zonnepanelen van Zonneplan geschikt voor elk type dak?

    Absoluut! We hebben een breed scala aan oplossingen voor verschillende daken, van platte daken tot schuine daken en alles daartussenin.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: