Slimme meter

Wat is een slimme meter?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Een slimme meter is een energiemeter die het stroom- en gasverbruik automatisch registreert en doorstuurt naar de energieleverancier. Deze meters kan je, met een verbruiksmanager of connect (zoals de Zonneplan Connect), real-time uitlezen. Hierdoor krijg je live informatie over het energieverbruik. Dit stelt je in staat om jouw energieverbruik efficiënt te monitoren en te beheren. Slimme meters zijn ook in staat om de hoeveelheid energie die wordt verbruikt en de energie die wordt teruggeleverd (bijvoorbeeld door zonnepanelen) nauwkeurig te registreren.

 

slimme meter energiemeter illustratie

Waarom een slimme meter?

Met een slimme meter profiteer je van de volgende voordelen:

Automatische doorgeven van meterstanden

Met slimme meters worden meterstanden automatisch uitgelezen en verzonden naar de energieleverancier. Dit elimineert de noodzaak voor handmatige invoer en vermindert de kans op fouten bij het aflezen of doorgeven van de standen.

Inzicht in verbruik

Slimme meters gekoppeld aan een verbruiksmanager bieden gedetailleerd inzicht in energieverbruik. Je ziet precies wanneer en hoeveel energie je gebruikt, wat helpt bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het verlagen van energiekosten.

Bijhouden van opgewekte zonne-energie

Voor huishoudens met zonnepanelen is een slimme meter essentieel om de hoeveelheid opgewekte energie nauwkeurig bij te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor de eigen energiebalans, maar ook voor de correcte verrekening van teruggeleverde energie aan het net.

Slimme meters bij een dynamisch energiecontract

Dynamische energiecontracten bieden tarieven die variëren afhankelijk van marktvraag en -aanbod. Slimme meters zijn cruciaal voor deze contracten omdat ze real-time verbruiksgegevens leveren, waardoor consumenten kunnen profiteren van tariefschommelingen door hun energieverbruik aan te passen. Om te kunnen profiteren van een dynamisch energiecontract, is een slimme meter vereist zodat er live data verkregen kan worden.

Installatieproces

De installatie van een slimme meter wordt uitgevoerd door de netbeheerder zonder dat dit veel overlast voor de consument veroorzaakt.

Hoe te lezen en te gebruiken

Slimme meters hebben een digitaal display dat direct inzicht geeft in huidig en historisch energieverbruik. Gebruikers kunnen deze gegevens analyseren via apps of websites om hun verbruik te optimaliseren.

een slimme meter in de meterkast

Slimme meter. Bron: Consumentenbond

Veelgestelde vragen over slimme meters

  • Hoe zit het met privacy?

    Hoewel sommige consumenten zich zorgen maken over privacy, worden de gegevens door energiebedrijven en netwerkbeheerders met de hoogste discretie behandeld en uitsluitend gebruikt voor het berekenen van het totale energieverbruik.

    Heb je bezwaar tegen het automatisch op afstand uitlezen van je slimme meter? Dan kun je de netbeheerder vragen deze functie uit te zetten. Je moet dan wel zelf jaarlijks de meterstanden doorgeven en je kunt – als Zonneplan klant – dan niet meer profiteren van functies als Powerplay.

  • Is een slimme meter verplicht?

    Zoals te lezen op de website van Rijksoverheid is een slimme meter niet verplicht. Ook wanneer je een bericht krijgt van jouw netbeheerder om jouw oude meter (gratis) te vervangen door een slimme meter, mag je dit weigeren. Is je oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvang je een andere meter. Dit is geen slimme meter, maar een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is.

    Maar let wel op: heb je een (gratis) slimme meter geweigerd maar wil je die later toch aanvragen? Dan mag de netbeheerder kosten voor de slimme meter in rekening brengen.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: