Zonnepanelen 340 Wp kopen

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Ga jij zonnepanelen kopen, dan kan je tijdens je zoektocht zonnepanelen van 340 Wp als optie tegenkomen. Niet lang geleden werd dit vermogen nog vaak gekozen door consumenten, gezien de zonnepanelen klein, goed installeerbaar en betaalbaar waren. 

Toch zijn we bij Zonneplan recent overgestapt op zonnepanelen met een iets hogere vermogen: zonnepanelen van 370 Wattpiek. Kijken we naar de combinatie van kwaliteit, prijs en afmeting, dan komen deze zonnepanelen namelijk het beste uit de bus. Daarom verwerken wij deze pv panelen in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met de term ‘wattpiek’ wordt het vermogen van zonnepanelen aangeduid. Het hoogst te halen vermogen van zonnepanelen wordt ook wel het ‘piekvermogen’ genoemd. Natuurlijk is het niet zo dat zonnepanelen ook altijd hun piekvermogen behalen. 

Het piekvermogen wordt namelijk vastgesteld in een testcentrum. Hier worden de ideale testomstandigheden voor de werking van zonnepanelen gecreëerd, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Bij een daadwerkelijke daksituatie is dit natuurlijk niet altijd het geval. Je hebt dan te maken met schaduwwerking, verschil in hellingshoek en een bepaalde hoeveelheid zonuren. Dit zorgt voor kleine verschillen in de het piekvermogen en daadwerkelijk vermogen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Desondanks deze verschillen in vermogen dat wordt opgewekt, blijven zonnepanelen in Nederland rendabel. Woon je in Nederland, dan kan je ervan uitgaan dat de opwek van 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Rekenen we dit door naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen, van 340 Wp, dan levert dit dus het volgende op:

340 Wp * 12 = 4.080 Wp → 0,88 kWh * 3.720 Wp = 3.590 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Veel mensen denken dat het de beste keuze is om zonnepanelen met een zo hoog mogelijk vermogen te kopen. Je behaalt immers dezelfde opbrengsten, maar hiervoor hoef je minder zonnepanelen aan te schaffen. 

In de basis klopt deze redenering, maar hoog rendement zonnepanelen brengen ook beperkingen met zich mee. Zonnepanelen met een hoog vermogen zijn namelijk vaak duurder en groter zijn. Met name de toename in afmeting zorgt ervoor dat de hoeveelheid legmogelijkheden op het dak aanzienlijk verkleint. Je kan bijvoorbeeld minder makkelijk rekening houden met obstakels op het dak. Wij adviseren daarom om altijd om verder te kijken dan alleen het vermogen. Onderzoek welke optie het beste past bij jouw daksituatie.

Beste deal 340 of 370 wattpiek zonnepanelen

Naast jouw daksituatie kan je natuurlijk ook kijken naar jouw energieverbruik. Hoeveel energie wil of moet jij opwekken om jouw energierekening te verlagen? Wij hebben een voorbeeld voor je uitgewerkt, om je hier een beeld van te geven.

Stel je hebt een huishouden van 4 personen. Dan komt jouw elektriciteitsverbruik per jaar uit rond de 4.600 kWh per jaar. Met 340 Wp zonnepanelen heb jij (4.600 kWh / 0,88 = 5.227 Wp →  5.227 Wp / 340 Wp) 16 zonnepanelen nodig. Ga jij echter met deze energiebehoefte voor zonnepanelen van 370 Wp, dan heb je maar ( 5.227 Wp / 370 Wp) 14 zonnepanelen nodig. 

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Dit is een globale indicatie. Wil jij hulp in het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen die het beste bij jouw energieverbruik en daksituatie passen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee. 

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Momenteel zijn zonnepanelen van 370 Wp naar onze mening de beste keuze. Deze zonnepanelen hebben namelijk de meest gunstige verhouding qua kwaliteit, prijs en afmeting. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen

Wij kopen onze 370 Wp zonnepanelen rechtstreeks in bij een Tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties. 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.