Zonnepanelen 340 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Ga jij zonnepanelen kopen, dan kan je tijdens je zoektocht zonnepanelen van 340 Wp als optie tegenkomen. Niet lang geleden werd dit vermogen nog vaak gekozen door consumenten, gezien de zonnepanelen klein, goed installeerbaar en betaalbaar waren. 

Toch zijn we bij Zonneplan recent overgestapt op zonnepanelen met een iets hogere vermogen: zonnepanelen van 410 Wattpiek. Kijken we naar de combinatie van kwaliteit, prijs en afmeting, dan komen deze zonnepanelen namelijk het beste uit de bus. Daarom verwerken wij deze pv panelen in jouw offerte als jij een zonnepanelen daktest aanvraag bij ons doet.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met de term ‘wattpiek’ wordt het vermogen van zonnepanelen aangeduid. Het hoogst te halen vermogen van zonnepanelen wordt ook wel het ‘piekvermogen’ genoemd. Natuurlijk is het niet zo dat zonnepanelen ook altijd hun piekvermogen behalen. 

Het piekvermogen wordt namelijk vastgesteld in een testcentrum. Hier worden de ideale testomstandigheden voor de werking van zonnepanelen gecreëerd, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Bij een daadwerkelijke daksituatie is dit natuurlijk niet altijd het geval. Je hebt dan te maken met schaduwwerking, verschil in hellingshoek en een bepaalde hoeveelheid zonuren. Dit zorgt voor kleine verschillen in de het piekvermogen en daadwerkelijk vermogen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Desondanks deze verschillen in vermogen dat wordt opgewekt, blijven zonnepanelen in Nederland rendabel. Woon je in Nederland, dan kan je ervan uitgaan dat de opwek van 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Rekenen we dit door naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen, van 340 Wp, dan levert dit dus het volgende op:

340 Wp * 12 = 4.080 Wp → 0,88 kWh * 3.720 Wp = 3.590 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Veel mensen denken dat het de beste keuze is om zonnepanelen met een zo hoog mogelijk vermogen te kopen. Je behaalt immers dezelfde opbrengsten, maar hiervoor hoef je minder zonnepanelen aan te schaffen. 

In de basis klopt deze redenering, maar hoog rendement zonnepanelen brengen ook beperkingen met zich mee. Zonnepanelen met een hoog vermogen zijn namelijk vaak duurder en groter zijn. Met name de toename in afmeting zorgt ervoor dat de hoeveelheid legmogelijkheden op het dak aanzienlijk verkleint. Je kan bijvoorbeeld minder makkelijk rekening houden met obstakels op het dak. Wij adviseren daarom om altijd om verder te kijken dan alleen het vermogen. Onderzoek welke optie het beste past bij jouw daksituatie.

Beste deal 340 of 410 wattpiek zonnepanelen

Naast jouw daksituatie kan je natuurlijk ook kijken naar jouw energieverbruik. Hoeveel energie wil of moet jij opwekken om jouw energierekening te verlagen? Wij hebben een voorbeeld voor je uitgewerkt, om je hier een beeld van te geven.

Stel je hebt een huishouden van 4 personen. Dan komt jouw elektriciteitsverbruik per jaar uit rond de 4.600 kWh per jaar. Met 340 Wp zonnepanelen heb jij (4.600 kWh / 0,88 = 5.227 Wp →  5.227 Wp / 340 Wp) 16 zonnepanelen nodig. Ga jij echter met deze energiebehoefte voor zonnepanelen van 410 Wp, dan heb je maar ( 5.227 Wp / 410 Wp) 14 zonnepanelen nodig. 

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Dit is een globale indicatie. Wil jij hulp in het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen die het beste bij jouw energieverbruik en daksituatie passen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee. 

Aandachtspunten bij de aankoop van zonnepanelen

  • Energiebehoefte: Het inzichtelijk hebben van je jaarlijkse energieverbruik is cruciaal bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Maar kijk ook naar toekomstige energievereisten – als je van plan bent om elektrisch te rijden, koken of verwarmen, dan zou je kunnen overwegen om meer zonnepanelen te installeren.
  • Energieproductie spreiding: Mocht het verdwijnen van de salderingsregeling in de toekomst echt iets worden, kan het voordelig zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, in plaats van naar het zuiden. Dit zorgt ervoor dat de energieproductie gelijkmatiger over de dag wordt verspreid, zodat je optimaal gebruik maakt van je zonne-energie.
  • Garantie: Lange fabrieksgaranties zijn vaak misleidend. De grootste kostenposten zijn meestal verbonden aan de installatie van de zonnepanelen, niet aan het product zelf. Het is dus belangrijk om een leverancier te kiezen die goed bereikbaar is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn servicebezoeken helemaal gratis.
  • Data veiligheid: Thuisnetwerken kunnen kwetsbaar zijn. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Momenteel zijn zonnepanelen van 410 Wp naar onze mening de beste keuze. Deze zonnepanelen hebben namelijk de meest gunstige verhouding qua kwaliteit, prijs en afmeting. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen

Wij kopen onze 410 Wp zonnepanelen rechtstreeks in bij een Tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekerd bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties. 

Veelgestelde vragen over 340 Wp zonnepanelen

  • Wat kost een zonnepaneel van 340 Wp?

    De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 340 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €340 tot €578 per paneel. Zonneplan levert geen 340 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

  • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

    Wattpiek drukt het maximaal vermogen van een zonnepaneel uit, onder de meeste ideale omstandigheden voor zonnepanelen (temperatuur van 25 graden, maximale zoninstraling en een opstelling naar het zuiden). Omdat de weersomstandigheden nooit ideaal zijn, levert 1 Wattpiek gemiddeld 0.88 kWh per jaar op. Zonneplan werkt met zonnepanelen van 410 Wattpiek (Wp).

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en oriëntatie van je dak, je energieverbruik en de gewenste opbrengst van de zonnepanelen. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan jouw energiebehoefte te voldoen? In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? vind je alle informatie die je nodig hebt. Hier leggen we je uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we voorbeeldberekeningen, zodat je een goed beeld hebt van de hoeveelheid zonnepanelen die bij jouw situatie passen. Zo ben je goed voorbereid om de stap naar duurzame energie te zetten!

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: