Zonnepanelen 320 Wp kopen

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Zonnepanelen kopen, een interessante manier om jaarlijks een behoorlijk bedrag op je energierekening te kunnen besparen. Maar welke zonnepanelen zijn er allemaal? En welke zonnepanelen passen er het beste op jouw dak? Dat is het uitzoeken waard. 

Eén van de mogelijkheden zijn zonnepanelen van 320 Wp. In verhouding met andere zonnepanelen die momenteel beschikbaar zijn voor consumenten, zijn dit zonnepanelen met een redelijk laag vermogen. Maar dit zorgt er daarentegen vaak wel weer voor dat ze minder groot en minder duur zijn dan de hogere wattpiek zonnepanelen. 

Toch is klein en goedkoop niet automatisch de beste keuze voor jouw dak. Van lager wattpiek zonnepanelen heb jij namelijk in totaal meer zonnepanelen nodig om je gewenste hoeveelheid opbrengst te halen. Dit kan uitdagingen geven als jouw dak bijvoorbeeld niet zo groot is of als er meerdere objecten op jouw dak te vinden zijn. 

Kijken we naar de verhouding tussen kwaliteit, prijs en afmeting, dan vinden wij zonnepanelen van 370 Wp de meest geschikte keuze. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt aangeduid met de term ‘wattpiek’. Wordt er gesproken over het maximale wat de zonnepanelen kunnen opleveren, dat gaat dit over het ‘piekvermogen’. Maar let wel op: wordt er aangegeven dat zonnepanelen een piekvermogen van 320 Wp hebben, dan betekent dit niet dat de zonnepanelen ook altijd automatisch de 320 wattpiek leveren. 

Hoe komt dit? Het verschil tussen voorspeld en daadwerkelijk vermogen wordt veroorzaakt door het verschil tussen de testsituatie, waarin het vermogen wordt vastgesteld, en de situatie op het dak. In het testcentrum wordt namelijk getest onder ideale testomstandigheden, bijvoorbeeld een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Maar wees niet afgeschrikt. Ondanks de kleine verschillen blijft het nemen van zonnepanelen in Nederland rendabel genoeg. In Nederland kan je ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Rekenen we dit door naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen, van 320 Wp, dan levert dit dus het volgende op:

320 Wp * 12 = 3.840 Wp → 0,88 kWh * 3.840 Wp = 3.379,2 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen, dat klinkt als de beste keuze. Minder zonnepanelen en dezelfde opbrengst. Nadelig is alleen de hogere prijs en grotere afmeting van de zonnepanelen. Dit kan ervoor zorgen dat je duurder uit bent, terwijl je ook nog minder legmogelijkheden hebt voor jouw dak. 

Kleinere zonnepanelen geven namelijk meer ruimte om de wijze van leggen precies af te stemmen op jouw dak. Kleinere daken kunnen volledig benut worden of er kan ingespeeld worden op obstakels. Zo behaal jij alsnog de gewenste opbrengst, terwijl je in verhouding minder betaalt voor de zonnepanelen.

Beste deal 320 of 370 wattpiek zonnepanelen

Tot nu toe zijn we telkens gestart vanuit het vermogen aan Wp wat een zonnepaneel kan leveren. Maar eigenlijk is het veel praktischer om te onderzoeken hoeveel kWh jij daadwerkelijk nodig hebt en vervolgens te kijken welke zonnepanelen hier het beste bij passen.

Stel je hebt een huishouden van 4 personen. Dan komt jouw elektriciteitsverbruik per jaar uit rond de 4.600 kWh per jaar. Met 320 Wp zonnepanelen heb jij (4.600 kWh / 0,88 = 5.337 Wp →  5.337 Wp / 320 Wp) 17 zonnepanelen nodig. Ga jij echter met deze energiebehoefte voor zonnepanelen van 370 Wp, dan heb je maar ( 5.337 Wp / 370 Wp) 14 zonnepanelen nodig. 

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Voor 17 zonnepanelen heb je een behoorlijk dak nodig. 320 Wp zonnepanelen lijkt voor dit huishouden dus niet de beste keuze. Dit laat zien dat het heel belangrijk is om naast het Wp van de zonnepanelen ook de situatie op jouw dak en jouw energieverbruik mee te nemen in je keuze voor jouw type zonnepanelen. Wil jij hulp in deze keuze, vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee. 

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Na 90.000 installaties aan ervaring weten wij dat 370 Wp zonnepanelen de beste keuze zijn voor onze klant. De afmeting van het 370 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Zo kan eigenlijk iedereen met zonnepanelen maximaal besparen op de energierekening.

Daarnaast worden onze 370 Wp zonnepanelen rechtstreeks ingekocht in bij een Tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties. 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.