Zonnepanelen 310 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen van 310 Wp. Ze bestaan, maar zijn in de hedendaagse zonnepanelen markt niet meer het meest aangeboden product. Hoe komt dit? Zonnepanelen met een lager vermogen zijn minder groot en goed betaalbaar. Maar wil jij je gewenste opbrengst jaarlijks behalen, dan kom je er niet onderuit om een groter aantal zonnepanelen te kopen. De vraag is of de kosten van de extra zonnepanelen opwegen tegen de lagere prijs van de lager vermogen zonnepanelen.  

Een type zonnepaneel waarbij deze verhouding (kwaliteit, prijs en afmeting) volgens ons optimaal is, is een zonnepaneel van 400 Wp. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met de term ‘wattpiek’ wordt het vermogen van zonnepanelen aangeduid. Spreek je over het maximale vermogen, dus hoeveel wattpiek het zonnepaneel opbrengst als hij optimaal werkt, dan noemen we dit ‘het piekvermogen’. Goed om te weten, is dat zonnepanelen met een piekvermogen van 310 Wp niet altijd ook de 310 wattpiek opleveren. 

Dit verschil tussen voorspeld en daadwerkelijk vermogen wordt veroorzaakt door het verschil tussen de situatie waarin het vermogen wordt vastgesteld en de situatie op het dak. In het testcentrum worden zonnepanelen namelijk getest onder ideale testomstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. De schaduwwerking op daken, het verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Zelfs met kleine verschillen tussen de voorspelde en daadwerkelijk wattpiek is het nemen van zonnepanelen in Nederland erg rendabel. Woon je in Nederland, dan kan je ervan uitgaan dat de opwek van 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Rekenen we dit door naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen, van 310 Wp, dan levert dit dus het volgende op:

310 Wp * 12 = 3.720 Wp → 0,88 kWh * 3.720 Wp = 3.273,6 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

‘Hoger wattpiek is altijd de beste keuze. Je behaalt immers met minder zonnepanelen en dezelfde opbrengst.’ 

Op basis van deze redenering zou je automatisch altijd kiezen voor de nieuwste versie zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen. Nadelig is echter dat zonnepanelen met een hoog vermogen vaak duurder en groter zijn. En ook nog eens minder legmogelijkheden mogelijk maken. Een zonnepaneel met een hoger wattpiek vermogen hoeft dus niet altijd de beste keuze te zijn. Wij adviseren daarom om écht op zoek te gaan naar de beste deal voor jouw dak. 

Beste deal 310 of 400 wattpiek zonnepanelen

Naast je dak is het ook verstandig om jouw persoonlijke situatie mee te nemen in je keuze voor de juiste zonnepanelen. Wat verstaan wij hieronder? Jouw huidige en toekomstige energieverbruik. Hoeveel kWh heb jij nodig en welke zonnepanelen passen hier het beste bij? 

Stel je hebt een huishouden van 4 personen. Dan komt jouw elektriciteitsverbruik per jaar uit rond de 4.600 kWh per jaar. Met 310 Wp zonnepanelen heb jij (4.600 kWh / 0,88 = 5.337 Wp →  5.337 Wp / 310 Wp) 18 zonnepanelen nodig. Ga jij echter met deze energiebehoefte voor zonnepanelen van 400 Wp, dan heb je maar ( 5.337 Wp / 400 Wp) 14 zonnepanelen nodig. 

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Een verschil van 4 zonnepanelen om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Stel je maar eens voor hoeveel extra dakoppervlak je voor deze extra zonnepanelen nodig hebt. Veel huishoudens hebben niet zo’n groot dak. 310 Wp zonnepanelen lijkt daarom voor dit huishouden dus niet optimaal. 

Wil jij hulp in het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen die het beste bij jouw energieverbruik en daksituatie passen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee. 

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Na 100.000 installaties aan ervaring weten wij dat 400 Wp zonnepanelen de beste keuze zijn voor onze klant. De afmeting van het 400 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Zo kan eigenlijk iedereen met zonnepanelen maximaal besparen op de energierekening.

Daarnaast worden onze 400 Wp zonnepanelen rechtstreeks ingekocht in bij een Tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal. En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: