Cv-ketel op zonnepanelen

Aid Henic
Door: Aid Henic

Je overweegt zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar je vraagt je af: hoe zit het met mijn cv-ketel? Kan ik die combineren met zonnepanelen? De realiteit is best complex.

In het kort:

  • Een elektrische cv-ketel is extreem inefficiënt en financieel bijna nooit een verstandige keuze.
  • Een (hybride) warmtepomp is een goed alternatief voor verwarmen met stroom van je zonnepanelen.
  • Je huidige gasketel verbruikt maar heel weinig stroom (50-125 kWh per jaar).
  • Goede isolatie is een absolute voorwaarde voor elke vorm van elektrisch verwarmen.
  • Zonnepanelen wekken de meeste stroom op in de zomer, terwijl je verwarming juist in de winter nodig hebt.

Zonnepanelen en je cv-ketel: een haalbare match?

Een traditionele cv-ketel direct aansluiten op zonnepanelen is onmogelijk. Je cv-ketel werkt op gas om warmte te produceren, terwijl zonnepanelen elektriciteit opwekken.

De enige stroom die je gasketel verbruikt, is voor de waterpomp en de besturing. Dit is met 50 tot 125 kWh per jaar een zeer bescheiden hoeveelheid, die je zonnepanelen moeiteloos dekken.

De echte kostenpost blijft echter het gasverbruik. De elektrische cv-ketel wordt vaak genoemd als dé oplossing om volledig van het gas af te komen, maar hier schuilt een groot financieel risico. Dit type ketel zet stroom namelijk één-op-één om in warmte, wat een zeer inefficiënt proces is. Hierdoor wordt het een extreem dure manier van verwarmen.

De elektrische cv-ketel: een inefficiënte en dure oplossing

Hoewel een elektrische cv-ketel op zonnepanelen in theorie milieuvriendelijk klinkt omdat je geen gas verbruikt, pakt de praktijk financieel vaak ongunstig uit. Om de warmte van 1 m³ gas na te bootsen, heeft een elektrische cv-ketel ongeveer 9,5 kWh elektriciteit nodig. Een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 1.200 m³ gas voor verwarming gebruikt, zou dus 11.400 kWh extra stroom nodig hebben.

Zelfs met een dak vol zonnepanelen is dit verbruik nauwelijks te dekken, waardoor je in de winter voor een fortuin aan stroom van het net moet inkopen. Kostenbesparing op de lange termijn is hierdoor vrijwel uitgesloten. Een elektrische cv-ketel is daarom alleen het overwegen waard voor het verwarmen van een zeer kleine, uitstekend geïsoleerde ruimte zoals een hobbykamer, of als tijdelijke noodverwarming.

De (hybride) warmtepomp: het slimme en efficiënte alternatief

De meest efficiënte en financieel verstandige manier om je huis met zonnestroom te verwarmen, is met een (hybride) warmtepomp. Het verschil is dat een warmtepomp geen warmte genereert, maar bestaande warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater verplaatst naar binnen. Hiervoor gebruikt de warmtepomp stroom, maar met een veel hoger rendement.

Dankzij een efficiëntie (COP) van 4 tot 5 levert 1 kWh aan stroom maar liefst 4 tot 5 kWh aan warmte op. Nemen we het rekenvoorbeeld van eerder: een hybride warmtepomp die 60% van het gasverbruik van 1.200 m³ overneemt, heeft daar slechts circa 1.710 kWh voor nodig. Dit is een enorm verschil met de 11.400 kWh van een elektrische cv-ketel en maakt de warmtepomp onmiskenbaar de superieure keuze.

Isolatie

Voordat je overstapt op welke vorm van elektrisch verwarmen dan ook, zijn er twee cruciale randvoorwaarden.

Ten eerste: isolatie. Een woning moet van goede tot zeer goede isolatie zijn voorzien (vloer, muur, dak en HR++ glas). Zonder dit lekt de warmte te snel weg, waardoor je stroomverbruik onnodig hoog wordt en je investering niet rendabel is.

Ten tweede moet je rekening houden met de mismatch tussen opwek en verbruik. Je zonnepanelen leveren de meeste energie in de zonnige zomermaanden, precies wanneer je de verwarming niet gebruikt. De warmtevraag is het hoogst in de donkere, koude wintermaanden, wanneer de zonnepanelen juist weinig opwekken. Je zult dus in de winter altijd afhankelijk blijven van het elektriciteitsnet voor je verwarming.

Waarom kiezen voor zonnepanelen van Zonneplan?

De zonnepanelen van Zonneplan zijn van topkwaliteit, duurzaam en bieden een hoog rendement. Zonneplan zorgt ervoor dat je installatie perfect is afgestemd op jouw situatie, zodat je optimaal profiteert van de zon. Gecombineerd met de expertise van de adviseurs, maak je altijd de slimste keuze voor jouw woning en portemonnee. Wil je meer weten over wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de beste keuze met zonnepanelen: een elektrische cv-ketel of een (hybride) warmtepomp?

    De (hybride) warmtepomp is zonder twijfel de beste keuze. Een warmtepomp is vier tot vijf keer efficiënter dan een elektrische cv-ketel, omdat deze warmte verplaatst in plaats van opwekt. Dit resulteert in een veel lager stroomverbruik en dus aanzienlijk lagere energiekosten. Een elektrische cv-ketel is door zijn hoge verbruik financieel alleen interessant in zeer specifieke situaties, zoals het verwarmen van een kleine, goed geïsoleerde ruimte. Voor de verwarming van een volledige woning is de warmtepomp de enige logische en rendabele oplossing.

  • Kan ik mijn bestaande cv-ketel behouden en toch profiteren van zonne-energie?

    Ja, dat kan zeker. Je kunt zonnepanelen perfect gebruiken om je algemene stroomverbruik in huis te verlagen. Je gasketel zelf verbruikt slechts een kleine hoeveelheid stroom voor de pomp en besturing, meestal tussen de 50 en 125 kWh per jaar. Deze stroom wordt direct gedekt door je zonnepanelen. Hoewel dit geen grote impact heeft op je gasrekening, helpt elke bespaarde kilowattuur natuurlijk mee om je totale energierekening te verlagen en je investering in zonnepanelen sneller terug te verdienen.

  • Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een elektrische cv-ketel op zonnepanelen?

    Een zonneboiler en een elektrische cv-ketel gebruiken beide de zon, maar op een andere manier. Een zonneboiler heeft speciale zonnecollectoren die direct zonlicht gebruiken om water in een voorraadvat te verwarmen, dat je vervolgens voor je douche of kraan gebruikt. Een elektrische cv-ketel daarentegen gebruikt de elektriciteit die door PV-zonnepanelen wordt opgewekt om water voor het centrale verwarmingssysteem te verwarmen. Het zijn dus twee verschillende systemen met een ander doel: een zonneboiler voor warm tapwater en een elektrische cv-ketel voor de verwarming van je woning.

  • Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering in zonnepanelen en een elektrische cv-ketel heb terugverdiend?

    De terugverdientijd voor een elektrische cv-ketel in combinatie met zonnepanelen is in de meeste gevallen extreem lang, of zelfs oneindig. Door het enorm hoge stroomverbruik is de kans groot dat je energierekening stijgt in plaats van daalt. De investering in zonnepanelen in combinatie met een (hybride) warmtepomp is daarentegen veel sneller terugverdiend. Afhankelijk van je gasverbruik en de huidige energieprijzen, ligt de terugverdientijd voor deze slimme combinatie doorgaans tussen de 6 en 10 jaar.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: