Cv-ketel op zonnepanelen

Aid Henic
Door: Aid Henic

Je overweegt zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar je vraagt je af: hoe zit het met mijn cv-ketel? Kan ik die combineren met zonnepanelen? In dit artikel onthullen we de ins en outs van het combineren van een cv-ketel met zonnepanelen, de voor- en nadelen van een elektrische cv-ketel op zonnepanelen, en hoeveel panelen je eigenlijk nodig hebt.

Zonnepanelen en je cv-ketel: Een haalbare match?

Het direct combineren van een traditionele cv-ketel met zonnepanelen is niet zo simpel als het klinkt. Een cv-ketel werkt namelijk op gas, terwijl zonnepanelen elektriciteit opwekken. Echter, met de komst van de elektrische cv-ketel op zonnepanelen is er een innovatief alternatief beschikbaar. Deze ketels zetten de opgewekte stroom om in warmte voor je woning.

Voordelen van elektrische cv-ketel op zonnepanelen

Wanneer je kiest voor een elektrische cv-ketel op zonnepanelen, kies je voor een duurzaam, efficiënt en kostenbesparend systeem:

 • Milieuvriendelijk: Geen gasverbruik, dus minder CO2-uitstoot.
 • Kostenbesparing: Op lange termijn bespaar je op energiekosten.
 • Onafhankelijkheid: Verminder je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en gasleveranciers.

Toch heeft deze combinatie enkele aandachtspunten: zo vergt de aanschaf van zonnepanelen en een elektrische cv-ketel een initiële investering.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een elektrische cv-ketel?

Dit hangt sterk af van je warmtevraag, de grootte van je woning en je persoonlijke verbruik. Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit van je ketel, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt. Voor een gemiddeld huishouden zou je aan zo’n 10-15 extra panelen kunnen denken bovenop je reguliere stroomverbruik.

Waarom kiezen voor zonnepanelen van Zonneplan?

Onze zonnepanelen zijn van topkwaliteit, duurzaam en bieden een hoog rendement. Gecombineerd met onze expertise, zorgen we ervoor dat je optimaal profiteert van de zon! Wil je meer weten? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

 • Kan ik mijn bestaande cv-ketel behouden en toch profiteren van zonne-energie?

  Ja, hoewel je niet direct je cv-ketel op zonnepanelen kunt aansluiten, kun je zonne-energie gebruiken voor je algemene stroomverbruik en zo indirect besparen op je energierekening.

 • Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een elektrische cv-ketel op zonnepanelen?

  Een zonneboiler gebruikt direct zonlicht om water te verwarmen, terwijl een elektrische cv-ketel de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit gebruikt om je woning te verwarmen.

 • Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering in zonnepanelen en een elektrische cv-ketel heb terugverdiend?

  Dit varieert, maar met de huidige energieprijzen ligt de terugverdientijd gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: