Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen in 2023: waar moet je op letten?

4 min lezen.
Aid Henic
Aid Henic
6 januari 2023

Er komt best veel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Erwin van Bright geeft je, in samenwerking met Zonneplan, 5 handige tips.

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen in 2023? Dan ben je er vast al achter gekomen dat er best veel bij komt kijken. Welke panelen kies je? Hoe belangrijk is live monitoring? En wat is, kijkend naar de toekomst, een verstandige keuze?

Bekijk de video om erachter te komen waar je in 2023 op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Wil je liever lezen? Onder de video vind je ook een uitgeschreven versie.

Tip 1: Oost-west is het nieuwe zuiden

Je stroomverbruik zal de komende jaren waarschijnlijk stijgen. Neem dit in acht en wees geen dief van je eigen portemonnee. Vroeger werden zonnepanelen vooral op het zuiden gericht, maar de komende jaren is het advies juist om te kijken of je meerdere dakvlakken kunt benutten. Vanwege de afbouw van de salderingsregeling wordt het namelijk steeds minder interessant om je zonnestroom terug te leveren aan het net.

Je wilt de opgewekte energie zoveel mogelijk direct in huis gebruiken. Bij een oriëntatie op het zuiden komt je zonne-energie met een piek rondom het middaguur bij je binnen. Meestal is deze piek zo hoog dat de opbrengst hoger ligt dan je verbruik op dat moment. Je levert hierdoor toch terug aan het net. Verdeel je jouw zonnepanelen over bijvoorbeeld oost en west? Dan vermijd je een opbrengstpiek en verspreid je de opbrengst meer over de gehele dag. Hierdoor heb je de mogelijkheid om meer van je opwekte zonnestroom direct in de woning te gebruiken.

Tip 2: Let op wat er met je data gebeurt

Als je je eigen wifi-thuisnetwerk gebruikt voor de monitoring van je zonnepanelen, is je systeem kwetsbaar voor hackers. Zo is het onlangs voorgekomen dat een hacker tienduizenden zonnesystemen kon saboteren doordat er online een wachtwoord van een leverancier rondslingerde. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het verstandig een systeem te kiezen dat gebruikmaakt van 4G en waarbij je data binnen Europa blijven.

Tip 3: Kijk niet alleen naar de fabrieksgaranties van de zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zitten niet alleen in het product, maar ook in het installeren van de installatie en de service (achteraf). Bovendien is het verhalen van garanties soms moeilijk. De partij waar je hebt gekocht is ook je eerste aanspreekpunt bij garanties. Is deze partij failliet? Dan moet je direct aankloppen bij de fabrikant. Maar wat als dit een buitenlandse partij is?

Je doet er daarom goed aan om een Nederlandse leverancier te kiezen die veel ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen en een goed te bereiken klantenservice heeft. Kies een gezond bedrijf dat er over 25 jaar nog steeds is, want zonnepanelen gaan tegenwoordig makkelijk net zo lang mee.

Tip 4: Denk toekomstgericht

Het tijdperk dat je onbeperkt stroom aan het net wil en kan leveren is voorbij. Op sommige momenten kost dit zelfs geld. Het moet dus slimmer. Zo wil je dat je systeem slim met energie omgaat en bijvoorbeeld stroom op de juiste momenten opslaat in je auto of thuisbatterij.

Zelfs als je deze opslagmogelijkheden nu nog niet hebt, is het slim er rekening mee te houden bij de aanschaf voor zonnepanelen. Is jouw omvormer bijvoorbeeld in staat om een DC-accu te laden? Of ben je van plan over een aantal jaar elektrisch te gaan rijden en een laadpaal aan te schaffen? Vragen die goed zijn om jezelf vooraf te stellen.

Tip 5: Zonnepanelen kopen? Houd het simpel

De techniek zit ‘m anno 2023 vooral in de app met slimme software. Houd het qua installatie op je dak daarom vooral simpel. Er zijn veel micro-omvormers op de markt, maar soms is dat niet eens nodig. Extra componenten betekenen meer kans op storingen. Krijg je dus een offerte voor een installatie met veel optimizers? Bedenk dan goed of dit op jouw dak écht noodzakelijk is of dat het vooral een manier is om de offerte wat hoger te laten uitvallen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in 2023

  • Wat kosten 10 zonnepanelen in 2023?

    In 2023 kost een set van 10 zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, gemiddeld € 5.379 tot € 6.479.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

17 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer