Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5500 kWh?

Thomas de Boer
Door: Thomas de Boer

Verbruik je jaarlijks 5500 kWh? Dan heb je gemiddeld 16 panelen nodig om aan je energieverbruik te voldoen, maar let op, dit is een schatting.  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen, eventuele schaduwwerking op je dak en de beschikbare ruimte op je dak.

Aantal zonnepanelen voor 5500 kWh: de berekening

Het weer in Nederland wisselt van dag tot dag; er is bijna nooit sprake van consistente of ideale weersomstandigheden. Hierdoor varieert de opbrengst van zonnepanelen van maand tot maand.

In Nederland kun je ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. De zonnepanelen van Zonneplan hebben een vermogen van 410 Wp, wat betekent dat één zonnepaneel 0,88 x 400 Wp = 360 kWh per jaar kan genereren.

Als je een jaarlijks verbruik van 5500 kWh hebt, kun je de berekening als volgt maken: 5500 kWh totaal verbruik / 360 kWh opbrengst per paneel = 15,2. Om minimaal aan je verbruik te voldoen, heb je dus 16 zonnepanelen nodig. Dit is uiteraard wel een schatting en afhankelijk van je dak.

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is?

Passen er 16 zonnepanelen op mijn dak?

Om te bepalen of er ruimte is voor 16 zonnepanelen op je dak, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  • De afmetingen van één zonnepaneel zijn 113 bij 171 centimeter, met een totaal oppervlak van 1,93 vierkante meter. Als je 16 van deze panelen wilt plaatsen, heb je minimaal 1,93 x 16 = 30,88 vierkante meter ruimte nodig
  • Zonnepanelen worden niet exact aan de rand van je dak geplaatst, dus hier moet rekening mee worden gehouden bij het bepalen van de beschikbare ruimte.
  • Gedurende bepaalde delen van het jaar kunnen delen van je dak in de schaduw liggen. Het is het beste om daar geen zonnepaneel te plaatsen, aangezien dit de prestaties van de andere panelen kan beïnvloeden.

Onze Zonneplan adviseurs helpen je graag! Vraag online een vrijblijvende zonnepanelen offerte aan om erachter te komen of 16 zonnepanelen op jouw dak passen. Een adviseur zal je dak nauwkeurig inspecteren aan de hand van satellietbeelden. Dankzij onze technologie kan jouw dak online worden ingetekend, waardoor er geen fysieke schouwing hoeft plaats te vinden.

Energiebehoeften bepalen

Voordat je besluit om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om een inschatting te maken van je energiebehoeften, zodat je de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ kunt beantwoorden. Je energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning en je levensstijl. Je kunt je jaarlijkse verbruik vinden op de jaarafrekening van je huidige energieleverancier.

Als je bij het aanvragen van een offerte niet precies weet precies weet wat je jaarlijkse verbruik is, kun je ook gebruikmaken van gemiddelde verbruikscijfers per huishoudtype:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Als je een jaarlijks verbruik van ongeveer 5500 kWh hebt, dan is het aanbevolen aantal zonnepanelen 16 stuks.

Offerte voor 16 panelen

Als je er zeker van wilt zijn dat je dak geschikt is voor 16 panelen om te voorzien in een jaarlijks stroomverbruik van 5500 kWh, kun je eenvoudig en vrijblijvend een online zonnepanelenofferte aanvragen. Een van onze adviseurs zal grondig onderzoeken wat de beste mogelijkheden zijn op jouw dak en welk aantal zonnepanelen het beste aansluit bij jouw energiebehoeften. Bij Zonneplan bieden we je 25 jaar lang productgarantie. Ben je nieuwsgierig? Vraag dan hieronder een offerte aan.

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is?

Thomas de Boer

Thomas de Boer

Campagne Manager

Thomas de Boer is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij zonne-energie en (lokale) zonnepanelenprojecten.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: