Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6500 kWh?

Kevin de Haan
Door: Kevin de Haan

Is je stroomverbruik jaarlijks 6500 kWh? Dan heb je 19 zonnepanelen nodig om je gehele verbruik te dekken met eigen opgewekte zonne-energie. Let wel op, dit is een schatting. De precieze opbrengst van zonnepanelen heeft te maken met meerdere factoren. Denk daarbij aan de hellingshoek, schaduwwerking en de oriëntatie van het dak.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aantal zonnepanelen voor 6500 kWh: de berekening

Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een gebruik van 6500 kWh moet je weten hoeveel één zonnepaneel opwekt. De gemiddelde opbrengst van een paneel van 400 wattpiek is gemiddeld 352 kWh per jaar. Dit komt doordat de opbrengst per seizoen verschilt, omdat er in het ene seizoen meer zon is dan in het andere.

Om een betere opbrengst te behalen met een paneel ben je onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden. Doordat er in Nederland een wisselend klimaat is wordt er vanuit gegaan dat 1 wattpiek zo’n 0,88 kWh per jaar oplevert. Voor een opbrengst van 6500 kWh per jaar geldt dan de volgende berekening: 6500/352 = 18,5 zonnepanelen.

Om zeker te zijn dat er jaarlijks 6500 kWh aan zonne-energie opgewekt wordt, heb je dus wel 19 zonnepanelen nodig. Let wel op, dit kan nog wel verschillen per situatie. Het is onder andere afhankelijk van de hellingshoek en oriëntatie van je dak.

Passen er 19 zonnepanelen op mijn dak?

De snelste en beste manier om erachter te komen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, is door een zonnepanelen advies aan te vragen bij een Zonneplan adviseur. Deze adviseur stelt tijdens een gesprek een persoonlijk zonneplan voor je op. Bij het opstellen van dit plan wordt er rekening gehouden met jouw wensen, de ligging van het dak en elementen die voor schaduw kunnen zorgen.

Natuurlijk kun je zelf ook een inschatting maken of er op het dak genoeg ruimte is voor 19 zonnepanelen. Om dit te kunnen doen is het natuurlijk wel handig om te weten wat de afmetingen van een zonnepaneel zijn. Een zonnepaneel heeft een afmeting van 171 bij 113 centimeter, dit is gelijk aan een oppervlakte van 1,93 m². Wil je dus 19 zonnepanelen op je dak kwijt kunnen, dan moet de oppervlakte van het dak meer dan 1,93 x 19 = 36,67 m² zijn.

Let wel op, de zonnepanelen kunnen niet precies op de rand van het dak geplaatst worden. Daarnaast kunnen er objecten als dakramen in het dak zitten en dat er op die plek geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

zonnepanelen kopen voor op een dak

Hoe bepaal je jouw energiebehoefte?

Bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen is het van belang om in kaart te brengen hoeveel energie je normaal verbruikt. Dit wordt namelijk door de adviseur meegenomen in het dakplan. Je verbruik kan je terugvinden in de jaarafrekening van je energieleverancier.

Het is belangrijk om te weten dat je in de verschillende seizoenen ook een verschillende hoeveelheid energie verbruikt. Baseer dus niet je jaarverbruik op basis van een paar maanden. Als er een vrijblijvende offerte wordt aangevraagd kan er ook gekozen worden voor de optie om van een gemiddeld verbruik per type huishouden uit te gaan.

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Middelgroot gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Let wel op, deze aantallen zijn gemiddeld. Het ligt wel aan wat voor apparaten er allemaal gebruikt worden. Om je stroomverbruik het nauwkeurigst na te gaan kun je het best kijken op de jaarafrekening van je energieleverancier.

Offerte voor 19 zonnepanelen

Ben je benieuwd of er 19 zonnepanelen op jouw dak passen en of dit genoeg panelen voor je zijn? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Je ontvangt een persoonlijk Zonneplan op basis van jouw wensen en energieverbruik van een adviseur. Dit kan eenvoudig op onze website gedaan worden.

Vraag een gratis dakplan aan

Kevin de Haan

Kevin de Haan

Marketingmedewerker

Kevin de Haan is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in (dynamische) energiecontracten, zonnepanelen en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: