Zonnepanelen verzekeren

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren? Een logische vraag die we vaak horen, want iedereen wil, ook als er iets gebeurd, wel weer kunnen genieten van zonne-energie. Wanneer zonnepanelen wel of niet (extra) verzekerd moeten worden verschilt per situatie.

Wanneer u eigenaar van de woning met zonnepanelen bent, dan vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering van de woning.

Bent u niet de eigenaar van de woning met zonnepanelen? Dan is het slim om uit te zoeken of u een aanvullende verzekering nodig heeft. Hieronder leggen we uit waar u rekening mee moeten houden bij het verzekeren van de zonnepanelen:

Zonnepanelen opstalverzekering

De eerste stap is het nagaan bij uw huidige opstal verzekering of de zonnepanelen zijn meeverzekerd. Daarbij is het van belang of de zonnepanelen aan het dak vast gemonteerd zijn of met een plat-dak-constructie op het dak liggen. Verschillende verzekeraars vergoeden schade namelijk alleen als de zonnepanelen vast zitten aan het huis. Vraag altijd bij uw verzekeraar in welk geval u een extra verzekering af moet sluiten.

Extreme weersomstandigheden

Wordt de schade aan zonnepanelen ook vergoed als dit het resultaat is van extreem weer? Meestal hebben zonnepanelen weinig last hebben van extreem weer. Is er toch schade ontstaan door extreem weer, zoals bij de zogenaamde 'supercel' in 2016? Dan is het vaak zo dat de schade gewoon wordt vergoed. Gelukkig is een situatie zoals tijdens deze supercel zeer uitzonderlijk.

Zonnepanelen verzekeren

3 tips voor het verzekeren van zonnepanelen:

  • Check op welke manier de zonnepanelen zijn bevestigd op uw dak. Vaak gelden er andere voorwaarden voor bevestiging op een schuin dak dan voor een plat dak.
  • Let op: vaak wordt de misgelopen stroomopbrengst niet vergoed. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen dekt de polis dit wel.
  • Soms komt het voor dat een schadeclaim wordt afgewezen doordat de constructie niet op kan tegen extreem weer. Bij Zonneplan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken, onze constructie materialen zijn uitgebreid getest en voorzien van verschillende keurmerken.