Zonnepanelen in de tuin

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen maar geen geschikt dak hebt, dan is het een optie om zonnepanelen in je tuin te laten installeren. Hoewel dit enkele voordelen biedt, zijn er ook belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden, kosten en andere aspecten van het plaatsen van zonnepanelen in de tuin.

Kan ik zonnepanelen in de tuin laten plaatsen?

Ja, het is zeker mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Dit biedt een kans om duurzame energie op te wekken op een andere locatie dan het dak van je huis. Zonnepanelen in de tuin kunnen de uitstraling van je buitenruimte verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving. Je kunt je tuin omvormen tot een duurzame energiebron. Er zijn echter ook nadelen, zoals mogelijke schittering van de zonnepanelen wanneer ze laag bij de grond staan, evenals het risico op diefstal van de zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen in de tuin

De kosten van zonnepanelen in de tuin variëren afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar met de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen in de tuin liggen vaak wat verder weg van de omvormer, waardoor je meer bekabeling nodig hebt en deze bekabeling moet ook veilig weggewerkt worden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Daarnaast heb je vaak een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin, wat ook extra kosten met zich mee kan brengen.

Daarentegen heb je geen steiger of ladderlift nodig, dus dat scheelt weer in de kosten.

Hoe zit het met de constructie?

Bij het plaatsen van zonnepanelen in de tuin is de juiste constructie van groot belang. Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar, zoals grondframes of montagesystemen die panelen op palen of een carport bevestigen. Deze systemen zorgen voor een stabiele en veilige installatie, zelfs onder verschillende weersomstandigheden.

Een belangrijk punt bij het plaatsen van zonnepanelen in de tuin is dat de constructie wat duurder kan uitvallen. Dit komt doordat er extra ballast nodig is om de zonnepanelen stevig op hun plek te houden. Een mogelijke optie is het plaatsen van betonnen voetstukken waarop de panelen worden bevestigd. Hierbij gaan we uit van een grondmontage. Als je kiest voor zonnepanelen in de tuin kan je kiezen uit de volgende opties:

  1. Grondmontage: Zonnepanelen worden op metalen frames of steunen gemonteerd en op de grond geplaatst.
  2. Zonneweides: Grote installaties waarbij zonnepanelen in een open veld worden geplaatst.
  3. Zonnewanden: Zonnepanelen worden verticaal bevestigd, bijvoorbeeld als geluidsschermen, hekken of gevelbekleding.
  4. Zonne-overkappingen: Structuren zoals pergola’s of carports waarbij zonnepanelen als dak fungeren.

Hoe zit het met de bekabeling?

De bekabeling van zonnepanelen in de tuin is een belangrijk onderdeel van de installatie. Er moet een veilige en efficiënte verbinding worden gemaakt tussen de panelen en de omvormer. De bekabeling moet ook worden beschermd tegen weersinvloeden en mogelijke beschadiging.

Een belangrijk punt bij de bekabeling van de zonnepanelen is dat er bij een installatie in de tuin vaak een langere afstand overbrugd moet worden tussen de panelen en de omvormer. Hierdoor is er meer bekabeling nodig. Daarnaast moet de kabel dikker zijn om energieverlies op de kabel te beperken. Dit kan de kosten opdrijven.

Begroeiing onder de zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen in de tuin is het belangrijk om rekening te houden met de begroeiing onder de panelen. Gras, planten of andere begroeiing kunnen schaduw werpen op de panelen en de energieopbrengst verminderen. Het is belangrijk om regelmatig de begroeiing te onderhouden door te snoeien of om stoeptegels onder de zonnepanelen te plaatsen om een optimale energieopwekking te garanderen.

Kan ik zonnepanelen voor in de tuin afnemen bij Zonneplan?

Hoewel zonnepanelen in de tuin een optie kunnen zijn, is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren. De extra kosten van de installatie en het benodigde onderhoud maken het minder aantrekkelijk als de beste keuze. Daarom biedt Zonneplan geen optie voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin aan.

Als je niet tevreden bent met hoe zonnepanelen eruitzien op je huis of als je om andere redenen geen zonnepanelen op je dak kunt plaatsen, kun je overwegen om zonnepanelen op je schuur of garage te laten installeren. Dit kan een praktisch en aantrekkelijk alternatief zijn.

Onze adviseurs staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste optie die past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vraag vandaag nog een gratis dakcheck aan en ontdek hoe je kunt profiteren van duurzame energieopwekking, zelfs als zonnepanelen in de tuin geen geschikte keuze zijn.

Meer informatie over de mogelijkheden met zonnepanelen?

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: