Zonnepanelen op garagedak

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Heb je de beschikking over het dak van een garage? Dan is het wellicht interessant om hier zonnepanelen op te plaatsen. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig en niet elk garagedak is geschikt voor zonnepanelen, meer hierover lees je in dit artikel.

Wanneer kiezen voor zonnepanelen op garagedak?

Meestal worden zonnepanelen op daken van huizen geplaatst. Toch kan het ook interessant zijn om zonnepanelen op je garage te plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld geen plek (meer) hebt op het dak van je woning of wanneer je meer zon hebt op je garagedak.

Hoeveel zonnepanelen op garagedak?

Het aantal zonnepanelen dat je kunt laten plaatsen op het dak van je garage is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste moet je rekening houden met de grootte van je garagedak en de beschikbare ruimte. Een zonnepaneel heeft de afmetingen van 1,71 x 1,13 m dit komt neer op een oppervlakte van 1,93m². Stel dat je 12 panelen wil laten leggen, dan heb je al een vrije oppervlakte van 23,16m² nodig op een schuin dak.

Echter, ben je er dan nog niet. Op een plat dak dien je voldoende randafstand hebben. Deze afstand verschilt per verdieping. Op de eerste verdieping moet de afstand tot de rand 30 centimeter zijn, op de tweede verdieping 50 centimeter en op de derde verdieping zelfs 70 centimeter. Dit zorgt ervoor dat de wind niet onder het systeem komt en de zonnepanelen veilig op jouw dak liggen, maar neemt wel veel ruimte weg om panelen te leggen.

Daarnaast is de afstand tussen de zonnepanelen op een plat dak ook belangrijk. Je wilt namelijk niet dat de panelen elkaar in de weg liggen en de zonnepanelen schaduwval voor elkaar veroorzaken. De beste afstand tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak is ook afhankelijk van de opstelling. Er is namelijk een verschil tussen de zuid- en de oost/west-opstelling. De laatste opstelling kan dichter op elkaar worden gelegd doordat er minder last is van de zonnepanelen die ervoor worden geplaatst.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een plat garagedak?

Ja, dat kan als het platte dak van je garage geschikt is:

  • de dakbedekking moet in geschikte staat zijn.
  • de dakconstructie moet berekend zijn op het gewicht van de zonnepanelen. kun je normaal op je volledige dak lopen? Dan is jouw dak waarschijnlijk wel berekend op het gewicht van zonnepanelen. Het gewicht van onze zonnepanelen is 20 kg per paneel. Bij platte daken is de gemiddelde belasting zo’n 25 tot 40 kg per m².*

*Op een plat dak zorgen extra stoeptegels voor de juiste hoeveelheid ballast. Kleine opstellingen hebben per vierkante meter meer ballast nodig dan grote opstellingen.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn garagedak?

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Een adviseur van Zonneplan kijkt graag met je mee naar jouw situatie. Ook kun je bij je gemeente terecht voor meer informatie hierover.

Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op mijn garagedak door Zonneplan?

Zonneplan kan op vrijwel alle daken zonnepanelen leggen, echter is het wel belangrijk om rekening te houden met het gewicht dat je dak kan dragen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het dak niet binnen enkele jaren vervangen moet worden. Een schuin dak met dakpannen gaat doorgaans 30 jaar mee. Bij keramische dakpannen loopt dit zelfs op tot 75 jaar. Een plat dak gaat 30 tot 40 jaar mee als de bitumen of kunststof dakbedekking goed wordt onderhouden. Ligt er grind op? Let er dan wel op dat het grind niet is vastgekoekt.

Meer informatie over zonnepanelen op je garagedak?

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: