Zonnepanelen 325 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Wil jij zonnepanelen kopen, dan ga jij op zoek naar de beste zonnepanelen voor jouw dak. Eén van de opties die tegen kan komen zijn zonnepanelen van 325 Wp. Deze zijn vaak minder minder groot en minder duur dan de hogere wattpiek zonnepanelen. 

Toch is klein en goedkoop niet altijd de beste keuze. Van zonnepanelen met een hogere hoeveelheid wattpiek heb jij er namelijk minder nodig, terwijl je wel dezelfde hoeveelheid opbrengst kan halen. Helemaal handig als jouw dak bijvoorbeeld niet zo groot is.

De meeste gunstige verhouding qua kwaliteit, prijs en afmeting vinden wij zonnepanelen van 410 Wp. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met de term ‘wattpiek’ wordt het maximale vermogen van zonnepanelen aangegeven. Dit wordt vaak het piekvermogen genoemd. Maar hebben zonnepanelen bijvoorbeeld een piekvermogen van 325 Wp, dan betekent dit niet automatisch dat ze ook altijd 325 wattpiek leveren.

Dit heeft ermee te maken dat het piekvermogen van zonnepanelen altijd wordt vastgesteld in een testcentrum. Hierin is capaciteit van het zonnepanelen gemeten onder ideale test omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius is en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Toch zijn zonnepanelen zeker rendabel in Nederland. Je kan ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Een gemiddelde installatie van twaalf 325 Wp zonnepanelen levert dus het volgende op:

 • 325 Wp * 12 = 3.900 Wp
 • 3.900 Wp * 0,88 kWh = 3.432 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Snel kies je voor zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen. Het klinkt logisch, want dit lijkt het beste product in de markt en je hebt in principe minder zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst binnen te halen.

Een nadeel is echter dat zonnepanelen met een hoger wattpiek vaak ook duurder en groter zijn. Dit zorgt ervoor dat je soms duurder uit bent, terwijl je juist minder legmogelijkheden hebt op het dak. Met kleinere zonnepanelen kan je bijvoorbeeld ook kleinere daken of daken met veel obstakels voorzien van genoeg zonnepanelen om de gewenste opbrengst te halen. In verhouding hoef je dan niet eens duurder uit te zijn.

Beste deal 325 of 410 wattpiek zonnepanelen

Tot nu toe hebben we veel geredeneerd vanuit wat zonnepanelen met een bepaalde hoeveelheid Wp kunnen opleveren. Maar het is eigenlijk veel handiger om te onderzoeken hoeveel kWh jij eigenlijk nodig en vervolgens te kijken welke zonnepanelen hier het beste bij passen.

Stel je hebt een huishouden van 4 personen. Dan komt jouw elektriciteitsverbruik per jaar uit rond de 4.600 kWh per jaar. Met 325Wp zonnepanelen heb jij (4.600 kWh / 0,88 = 5.337 Wp →  5.337 Wp / 325 Wp) 16 zonnepanelen nodig. Ga jij echter met deze energiebehoefte voor zonnepanelen van 410 Wp, dan heb je maar ( 5.337 Wp / 410 Wp) 14 zonnepanelen nodig. 

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Voor 16 zonnepanelen heb je een behoorlijk dak nodig. 325 Wp zonnepanelen lijkt voor dit huishouden dus niet de beste keuze. Dit laat zien dat het heel belangrijk is om naast het Wp van de zonnepanelen ook de situatie op jouw dak en jouw energieverbruik mee te nemen in je keuze voor jouw type zonnepanelen. Wil jij hulp in deze keuze, vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck aan om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze persoonlijke adviseurs kijkt graag met je mee.

Belangrijke factoren bij de aankoop van zonnepanelen

 • Energieverbruik: Het kennen van je jaarlijkse energieverbruik kan helpen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Maar kijk ook naar de toekomst – ben je van plan om elektrisch te rijden, te koken of te verwarmen? Dan zou je meer zonnepanelen moeten overwegen.
 • Opstelling: Het kan een goed idee zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, in plaats van op het zuiden. Dit helpt om de energieproductie te spreiden over de dag, zodat je beter gebruik maakt van je zonne-energie.
 • Garantie: Lange fabrieksgaranties kunnen misleidend zijn. De ware kosten zijn vaak verbonden aan de installatie, niet aan het product zelf. Kies daarom een leverancier die gemakkelijk te bereiken is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn servicebezoeken volledig gratis.
 • Data veiligheid: Thuisnetwerken kunnen kwetsbaar zijn. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Na meer dan 125.000 installaties aan ervaren weten wij dat onze 410 Wp zonnepanelen de beste keuze zijn voor onze klant. Wij kopen deze zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. De  zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TUV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal.

Daarnaast biedt de afmeting van het 410 Wp zonnepaneel ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Zo kan eigenlijk iedereen met zonnepanelen maximaal besparen op de energierekening.

En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 325 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 325 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 325 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €358 tot €553 per paneel. Zonneplan levert geen 325 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Elk zonnepaneel heeft een eigen vermogen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Heeft een zonnepaneel een vermogen van 325 Wp? Dan levert het paneel 325 kWh op per jaar – onder ideale omstandigheden (de beste ligging/oriëntatie, maximale zoninstraling en een temperatuur van 25 graden). Deze ideale omstandigheden worden nooit gehaald, waardoor we het vermogen altijd vermenigvuldigen met 0,88. Dat betekent een jaarlijkse opbrengst van 286 Wp per jaar.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te compenseren. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals het oppervlakte en oriëntatie van je dak, de hoeveelheid zonlicht die erop valt en jouw energieverbruik. Gelukkig hoef je hier geen expert voor te zijn! In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je uit hoe je deze berekening gemakkelijk zelf kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: