Zonnepanelen 250 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen van 250 Wp: ze bestaan, maar zijn in de zonnepanelenmarkt niet meer de panelen met het beste rendement. Hoe komt dit? De afmeting van een zonnepaneel van 250 Wp is ten opzichte van andere zonnepanelen kleiner en daarom dus goed betaalbaar. De zonnepanelen van 250 Wp hebben echter wel een lager vermogen. Wil jij je gewenste opbrengst jaarlijks behalen, dan ben jij een groter aantal zonnepanelen nodig om dit te halen dan wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen van 400 Wp hebt. De vraag is of de kosten van de extra zonnepanelen opwegen tegen de lagere prijs van een 250 Wp zonnepaneel.

Wij hebben bij Zonneplan de overstap gemaakt naar zonnepanelen met een hoger wattpiek: zonnepanelen van 410 Wp. Op gebied van kwaliteit, prijs en afmeting zijn deze de meest geschikte keuze. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

De term Wp, of ook wel ‘Wattpiek’, wordt gebruikt om het vermogen van de zonnepanelen aan te geven. Spreken we over het maximale vermogen van het zonnepaneel, dus de maximale hoeveelheid wattpiek, dan wordt dit het piekvermogen genoemd. Maar een 250 Wp zonnepaneel haalt niet per definitie altijd de 250 wattpiek. 

Dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil tussen de testsituatie waarin het vermogen wordt vastgesteld en de situatie op het dak. In de testsituatie worden zonnepanelen namelijk getest onder ideale testomstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Met schaduwwerking, verschillen in hellingshoek en de uiteenlopende zonuren Nederland is er op het dak niet altijd sprake van deze ‘ideale omstandigheden’.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Woon je in Nederland, dan kan je ervan uitgaan dat de opwek van 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Zelfs met kleine verschillen tussen de voorspelde en daadwerkelijk wattpiek is het nemen van zonnepanelen in Nederland erg rendabel. Rekenen we dit door naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen, van 250 Wp, dan levert dit het volgende op:

 • 250 Wp * 12 panelen = 3.000 Wp
 • 3.000 Wp * 0,88 kWh = 2.640 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Men kiest vaak automatisch altijd voor de nieuwste versie zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen. Dat klinkt ook wel logisch, want je hebt minder zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst te behalen. Een nadeel dat hierbij komt kijken is echter dat zonnepanelen met een hoog vermogen vaak duurder en groter zijn. Dit zorgt in sommige gevallen ook voor minder legmogelijkheden op het dak. Een zonnepaneel met een hoger wattpiek vermogen hoeft dus niet altijd de beste keuze te zijn. Wij adviseren daarom om écht op zoek te gaan naar de beste deal voor jouw dak.

Beste deal: Zonnepanelen van 250 of 410 wattpiek

Wat is dan voor jou de beste deal? Het verschil tussen een zonnepaneel van 250 Wp of 410 Wp lijkt in de eerste instantie misschien minimaal. Op jaarbasis scheelt het toch enorm veel kilowattuur. Stel we nemen als voorbeeld een zonnepanelen systeem met 12 zonnepanelen. Hoeveel extra kWh scheelt dit dan in vergelijking met de 410 Wp panelen? Wij hebben het voor je uitgerekend.

Rekenvoorbeeld

 • 250 Wp * 12 = 3.000 Wp → 3.000 Wp x 0,88 kWh = 2.640 kWh 
 • 410 Wp * 12 = 4.920 Wp → 4.920 Wp x 0,88 kWh = 4.330 kWh 
 • Verschil is dan 4.330 kWh – 2.640 kWh = 1.690 kWh

Een 410 Wp paneel levert in potentie dus 1.690 kWh extra op. Dat scheelt je, met een aangehouden kWh-prijs van 0,35 cent, al zo’n €591,50 op jaarbasis.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

 • Jouw energieverbruik: Door je jaarlijkse stroomverbruik te berekenen, kun je het aantal zonnepanelen bepalen dat nodig is om daaraan te voldoen. Daarnaast is het verstandig om naar de toekomst te kijken. Als je in de toekomst elektrisch wilt gaan rijden, koken of verwarmen, is het misschien nuttig om meer zonnepanelen te installeren.
 • Opbrengst verdelen: Verdwijnt de salderingsregeling in de toekomst, kan het beter zijn om je zonnepanelen in een oost-west richting te plaatsen, in plaats van naar het zuiden. Op deze manier worden de opbrengsten over de dag verspreid, waardoor je beter in staat bent om je zelf opgewekte zonne-energie te gebruiken.
 • Garanties: Lange fabrieksgaranties zijn niet altijd een garantie voor kwaliteit. De grootste kosten zitten vaak in de installatie, niet in het product zelf. Daarom is het belangrijk om een leverancier te kiezen die gemakkelijk te bereiken is en een goed servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn er geen kosten verbonden aan een servicebezoek.
 • Veilig omgaan met jouw gegevens: Thuiswifi-netwerken kunnen kwetsbaar zijn. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en ervoor zorgt dat je gegevens binnen Europa blijven en niet worden opgeslagen op Chinese servers.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Bij Zonneplan gaan wij voor zonnepanelen van 410 Wp. De afmeting en het gewicht van 410 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Wij stemmen jouw hoeveelheid zonnepanelen altijd af op jouw huidige en toekomstige energieverbruik. Na 125.000 installaties aan ervaring weten wij dat 410 Wp zonnepanelen de beste keuze zijn voor onze klant. De 410 wattpiek zonnepanelen zijn rechtstreeks ingekocht bij een tier-1 fabrikant, zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is, je met jouw dak het maximale kan opwekken en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

Bij jouw aankoop bij Zonneplan krijg je niet alleen zonnepanelen maar profiteer je ook 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Hierdoor ben je niet alleen in het begin maar ook in de toekomst verzekerd dat je zorgeloos kunt genieten van jouw eigen zonne-energie. Het serviceplan zorgt ervoor dat je gebruik maakt van de beste zonnepanelen garanties, verzekerd bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

 • Wat kost een zonnepaneel van 250 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor zonnepanelen van 250 Wp betekent dit gemiddeld een prijs van €275,- tot €425,- per paneel. Zonneplan levert geen 250 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Dus: hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: