Is een thuisbatterij brandveilig?

Omdat thuisbatterijen relatief nieuw op de markt zijn, roept dit ook vragen op. Bijvoorbeeld over de brandveiligheid van thuisbatterijen. In dit artikel vertellen we je alles over dit onderwerp en we geven 8 tips voor maximale veiligheid.

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Hoe groot is de kans op brand bij een thuisbatterij?

We kennen voorbeelden van accu’s die brandgevoelig zijn, denk aan smartphones, laptops en elektrische auto’s, maar maak jij de juiste keuzes dan brengt een thuisbatterijen zelden brandgevaar met zich mee. Bij Zonneplan hebben we bewust gekozen voor een lithium-ijzerfosfaatbatterij, ook wel LFP-batterij genoemd. Deze batterijen staan bekend om hun extreme brandbestendigheid bij hoge temperaturen of in geval van beschadiging. Daarnaast zijn er bij ons geen gevallen bekend waarbij thuisbatterijen tot brand hebben geleid. Het risico is vergelijkbaar met dat van je zonnepanelenomvormer, vaatwasser, droger of koelkast. Dus je kunt met een gerust hart kiezen voor een thuisbatterij!

8 tips voor een (brand)veilige thuisbatterij

Maak bewuste keuzes bij de aanschaf en installatie van jouw thuisbatterij. We geven je 8 tips voor een brandveilige thuisbatterij.

De aanschaf

Het kopen van een thuisbatterij is meer dan een praktische beslissing; een zorgvuldige afweging garandeert een verstandige investering. Waar let je op bij de aanschaf van jouw thuisbatterij?

  • Tip 1: Soort thuisbatterij.
    Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, zoals lithium-ion, lithium-ijzerfosfaat (LFP), zoutwater en loodzuur batterijen. Elk type heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Vooral LFP, zoutwater en nikkel-ijzer batterijen worden beschouwd als de veiligste opties, vooral wat betreft het minimaliseren van brandrisico’s. Maak dus een bewuste keuze als het gaat om het soort thuisbatterij.
  • Tip 2: Kwaliteit.
    De kwaliteit van de thuisbatterij is net zo belangrijk als het soort batterij. Kies voor toonaangevende merken met een bewezen staat van dienst voor de beste kwaliteit en betrouwbaarheid. Hoewel het misschien verleidelijk kan zijn om voor een goedkopere optie te gaan, is investeren in kwaliteit op de lange termijn een verstandigere keuze. Kwalitatief hoogwaardige batterijen bieden niet alleen betere prestaties en langere levensduur, maar verzekeren ook een hoger niveau van veiligheid en betrouwbaarheid in jouw huis. Hoe bepaal je de kwaliteit? Kijk naar lange productgarantie, positieve online reviews en een goed bereikbare klantenservice.
  • Tip 3: Batterij Management Systeem (BMS).
    Dit systeem beheert de accucellen in de batterij en zorgt voor balans en een veilige werking. Het detecteert problemen zoals oververhitting, kortsluiting of overladen, en kan de batterij uitschakelen om schade te voorkomen. Wel zo veilig.  Je wilt uiteraard een thuisbatterij die hiertegen beveiligd is. Controleer daarom of jouw thuisbatterij voldoet aan de IEC-EN 62619 norm.

De installatie

Het juist installeren van je thuisbatterij legt de basis voor betrouwbaar en veilig gebruik van de thuisbatterij. Het verzekert de performance en veiligheid van je systeem op de lange termijn.

  • Tip 4: Professionele installatie.
    Veiligheid komt altijd op de eerste plaats, zeker als het gaat om de installatie van elektrische systemen in je huis. Een professionele installatie door een erkende installateur is cruciaal om je thuisbatterij veilig en volgens de geldende normen te laten installeren. Hiermee vermijd je risico’s op brand en zo kies je voor zekerheid op de lange termijn.
  • Tip 5: Ventilatieruimte.
    Houd ruimte vrij rondom jouw thuisbatterij. Zo kan de batterij zijn warmte goed kwijt. Bovendien staan er zo geen brandbare materialen in de buurt. Idealiter is de ventilatieruimte minimaal 20 cm aan de zijkanten en 50 cm aan de bovenkant.
  • Tip 6: Temperatuur en vochtigheid.
    Plaats jouw thuisbatterij op een plek met stabiele omgevingstemperatuur en een lage vochtigheid. Extreme temperaturen kunnen de batterijprestaties namelijk beïnvloeden en het risico op problemen vergroten. De reden waarom wij de thuisbatterij niet buiten plaatsen, zelfs niet onder een afdakje. Plaats je de thuisbatterij in een bijgebouw? Zorg dan voor een goed geïsoleerde ruimte.
  • Tip 7: Brandmelder.
    In Nederland is het verplicht om in elke ruimte een rookmelder te hebben. Zorg er dus voor dat deze ook in de ruimte van de thuisbatterij hangt. Zo wordt je bij brand onmiddellijk gealarmeerd  en kun je schade beperken.
  • Tip 8: Kies de juiste locatie.
    Een stevige ondergrond is essentieel voor het plaatsen van je thuisbatterij. Daarnaast is het belangrijk om de thuisbatterij, net als andere elektrische apparaten, niet in je vluchtweg te plaatsen. Zo garandeer je in geval van nood een veilige evacuatie.

De Zonneplan Nexus thuisbatterij

We hebben voor de Zonneplan Nexus thuisbatterij bewust gekozen voor lithium-ijzerfosfaat (LFP) omdat dit één van de veiligste opties is. Ontdek zelf waarom LFP een betere keuze is dan lithium-ion (Li-ion).

De voordelen van de LFP-thuisbatterij:

  • Ontbrandbaar: LFP gebruikt lithium-ijzerfosfaat als een stabiele en onbrandbare kathode. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk, zeker in vergelijking met andere materialen.
  • Hittebestendig: Verminder het risico op oververhitting met een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij, die hoge temperaturen langer aankan. Veel langer dan bijvoorbeeld nikkel-mangaan-kobalt.
  • Stabiele prestaties: LFP-batterijen kunnen goed omgaan met stroompieken. Ze warmen dus minder snel op. De kans op ontbranding wordt hierdoor minimaal.
  • Minder degradatie: Zelfs bij hogere temperaturen en snellere laad-/ontlaadsnelheden hebben LFP-batterijen minder last van degradatie. Dit betekent een langere levensduur voor jouw thuisbatterij.

Deel dit artikel: