Heeft u al zonnepanelen of denkt u er overna? Met deze 10 eenvoudige bespaartips kunt u in ieder geval direct starten met het (nog meer) verlagen van uw energierekening!
Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang daarom zoveel mogelijk gloeilampen door energiezuinige lampen zoals spaarlampen of ledlampen. De kosten van een iets duurdere lamp heeft u er binnen een jaar al uit én de lampen gaan veel langer mee. Zo blijft u besparen!
Voor een schone was is het lang niet altijd nodig om op 60°C te wassen. Een wasmachine verbruikt de meeste energie voor het opwarmen van water. U kunt tot de helft van de energie besparen wanneer u op 30°C wast en een kwart bij wassen op 40°C.
Hang uw was eens aan de waslijn of op een droogrek. Gemiddeld gebruikt een wasdroger €1,- aan stroom per droogbeurt. Reken uw eigen besparing maar uit!
Veel apparaten verbruiken in een stand-by modus alsnog stroom, bijvoorbeeld uw TV, computer, printer etc. Met een stekkerdoos kunt u met één knop alle apparaten echt afsluiten en voorkomt u daarmee onnodig stroomverbruik.
Een radiator geeft ook aan de achterkant warmte af. Deze warmte trekt vaak door de muur naar buiten. Radiatorfolie voorkomt dit en heeft een isolerende werking. Voor maar €10,- kunt u al 5m² aan radiatoren voorzien van folie!
Zet de thermostaat eens één graad lager dan u gewend bent. U zult zien dat u het verschil in huis bijna niet merkt. Hiermee bespaart u al snel op uw energierekening.
Wilt u energiebesparen maar ook wakker worden in een aangename temperatuur? Zet dan uw thermostaat ‘s nachts op 15 graden. Hiermee blijft het aangenaam, bespaart u een hoop energie én is het de volgende ochtend toch snel weer lekker warm.
Waarom ruimtes verlichten waar u niet verblijft? Probeer er een gewoonte van te maken altijd het licht achter u uit te doen. Heeft u voor de veiligheid graag het licht aan wanneer u niet thuis bent? Schaf dan een timer aan. Met een timer gaat de lamp aan en uit op gezette tijden: veilig en energiezuinig!
Hetzelfde geldt voor het verwarmen van ruimtes waar u niet bent. Houdt tevens de deuren dicht wanneer het koud is, zo ontsnapt de warmte niet en voorkomt u overbodig energieverbruik.
Veel mensen vervangen huishoudelijke apparaten pas wanneer ze kapot zijn, wat een meer dan logische gedachte is. Echter is het veel klimaatvriendelijker en efficiënter om apparaten tijdig te vervangen. Veel elektrische apparaten verbruiken nu de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparatuur een aantal jaar geleden. Let bij het kopen van elektrische apparaten óók op de energiezuinigheid. Bij de aanschaf kan dit iets duurder zijn, maar in gebruik is het goedkoper!
Een vriezer werkt het beste als u hem regelmatig ontdooit. Een ijslaag van slechts 2 millimeter zorgt voor 10% meer energieverbruik van de vriezer. Stel daarbij uw vriezer in op -18°C, kouder is niet nodig. Wilt u iets uit de vriezer ontdooien? Zet het dan in de koelkast, zo hoeft uw koelkast weer iets minder hard te werken!
in 60 seconden geregeld!