Tips om energie te besparen

Elke Watt telt. En als je niet oppast betaal je maandelijks al snel te veel voor energie. Energie besparen kan al met kleine aanpassingen in huis. Vaak hoef je alleen je gedrag er voor aan te passen. Om jou een handje te helpen met besparen vind je hier de 35 beste tips om energie te besparen.

35 tips om energie te besparen in huis

man en vrouw delen energie bespaar tips met elkaar

Besparen op verlichting

1. Vervang gloeilampen voor LED-lampen

LED-lampen verbruiken tot 90% minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een langere levensduur. Hoewel LED-lampen duurder zijn, wordt de investering terugverdiend met het besparen van stroom. Lees hier nog meer tips om stroom te besparen. 

 

2. Zet lampen uit op momenten dat je ze niet nodig hebt.

Je zult het vast eens zijn vergeten. Je komt terug van je werk en de lamp in de woonkamer heeft de hele dag aangestaan. Zonde. Door verlichting uit te zetten op momenten dat je ze niet nodig hebt, kun je veel energie besparen.

 

3. Maak gebruik van natuurlijk daglicht

Beperk het gebruik van kunstmatige verlichting door zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Dit kan helpen om te besparen op je kosten voor verlichting.

Apparaten in huis

4. Let op sluipverbruik

Schakel apparaten volledig uit in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Wist je dat apparaten op stand-by nog steeds stroom verbruiken? Dit sluipverbruik kan op jaarbasis behoorlijk oplopen. Uit onderzoek blijkt dat sluipverbruik verantwoordelijk kan zijn voor 10% van de totale energieconsumptie.

 

5. Gebruik een stekkerdoos

Gebruik een stekkerdoos om elektronische apparaten uit te schakelen als ze niet in gebruik zijn. Veel elektronische apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze uitstaan. Met een stekkerdoos kun je ze allemaal tegelijk uitschakelen om stroom te besparen.

 

6. Gebruik een slimme stekkerdoos.

Slimme stekkerdozen stellen je in staat om apparaten op afstand in- en uit te schakelen via apps of spraakassistenten. Wil je weten hoeveel energie je apparaten verbruiken? Een slimme stekkerdoos meet dit energieverbruik. Hierdoor weet je altijd hoeveel je verbruikt en kun je acteren op de momenten wanneer je een hoog verbruik hebt.

 

7. Gebruik energiezuinige apparaten met het energielabel A++. .

De aanschaf van nieuwe, energiezuinige apparaten kan een flinke investering zijn, maar ze zullen zichzelf op de lange termijn terugbetalen door te besparen op energiekosten. Zoek naar apparaten met een energielabel van A++ of hoger voor maximale efficiëntie.

 

8. Sluit gordijnen tijdens warme zomerdagen om hitte buiten te houden. .

Door je gordijnen of zonwering te sluiten op hete dagen, houd je je huis koeler en verminder je de behoefte aan airconditioning, wat veel energie kan besparen.

 

9. Verbruik apparaten controleren met een energiemeter

Gebruik een energiemeter om het verbruik van apparaten te controleren. Door een energiemeter te gebruiken, krijg je inzicht in welke apparaten de meeste energie verbruiken. Je kunt vervolgens gericht actie ondernemen om dit verbruik te verminderen.

Grote apparaten in huis

10. Onderhoud airconditioner

Voer regelmatig onderhoud uit aan je airconditioner om deze efficiënt te laten werken. Een goed onderhouden airconditioner werkt efficiënter en bespaart daardoor energie.

 

11. Verlaag de temperatuur van je boiler tot het minimum dat nodig is. .

Door de temperatuur van je boiler te verlagen, verbruikt het apparaat minder energie en bespaar je op je energiekosten. Een goede start temperatuur is 60 graden Celsius, maar dit verschilt afhankelijk van je specifieke behoeften. Hier vind je nog meer tips om gas te besparen. 

 

12. Droog je wasgoed buiten in plaats van in de droger.

Een wasdroger verbruikt veel energie. Door je wasgoed buiten te drogen, of gewoonweg op te hangen, bespaar je energie. Een andere optie is om je wasdroger op de juiste momenten aan te zetten. Met een dynamisch energiecontract profiteer je van stroom voor de inkoopprijs per uur.

Het aanbod van zonne- en windenergie varieert. Overdag wekken we de meeste stroom op. Zet je overdag je droger aan en heb je een dynamisch energiecontract? Dan droogt je was op de goedkoopste stroom. En dat niet alleen. Want overdag gebruik je ook de meeste groene stroom. Dat geldt ook voor huishoudens zonder zonnepanelen. Wat je buren te veel opwekken, gebruik jij namelijk in huis.

 

Besparen op gas

13. Isoleer je huis.

Een goed geïsoleerd huis bespaart geld, vermindert CO2-uitstoot en vermindert tocht in huis. Bij een slecht geïsoleerd huis ontsnapt warmte door naden en kieren naar buiten. Hierdoor blijf je stoken om je huis warm te houden. Niet praktisch en aangenaam.

Een huis kan op meerdere manieren worden geïsoleerd. Namelijk door:

  1. Spouwmuurisolatie (of gevelisolatie)
  2. Dakisolatie
  3. Vloerisolatie
  4. Isolatieglas

Hoe weet je of het nodig is om je huis te isoleren? Vaak zegt het bouwjaar van je huis het meeste over de mate van isolatie. Huizen die voor 1975 zijn gebouwd zijn nauwelijks geïsoleerd. Huizen na 2000 zijn vaak wel goed geïsoleerd.

 

14. Installeer een slimme thermostaat.

Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat uit kosten voor gas, met name voor de verwarming. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur in huis op een slimme manier. Zo bedien je de temperatuur in huis op afstand, en regel je deze automatisch op vaste tijden. Een slimme thermostaat bespaart energie wanneer je niet thuis bent of slaapt.

 

15. Zet de verwarming lager en draag warme kleding binnenshuis.

Door de verwarming slechts één graad lager te zetten, kun je al flink op je energieverbruik besparen. Iedere graad lager scheelt ongeveer 8% op wat je normaal verbruikt.

 

16. Plaats tochtstrips rond ramen en deuren.

Een makkelijke oplossing voor het besparen van energie is door tochtstrips te plaatsen. Tochtstrips zijn goedkoop, en ze kunnen je helpen energie te besparen door koude lucht buiten te houden en warme lucht binnen te houden.

 

17. Draai radiatoren in ongebruikte kamers lager.

Er is geen reden om een kamer te verwarmen die je niet gebruikt. Draai daarom de radiatoren in ongebruikte kamers lager.

 

18. Sluit gordijnen en rolluiken ‘s nachts.

Het sluiten van je gordijnen en rolluiken voorkomt dat warmte door ramen ontsnapt, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden.

 

19. Isoleer verwarmingsbuizen.

In veel ruimtes (bijvoorbeeld de kelder of zolder) die niet verwarmd hoeven te worden zijn verwarmingsbuizen aanwezig. Het doel van deze buizen is om warm water te transporteren. In de ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden kan het koud zijn waardoor de CV-ketel harder moet werken om de gewenste temperatuur te krijgen. Isoleer deze verwarmingsbuizen om energie te besparen.

 

20. Reflecterende folie achter radiatoren.

Plaats reflecterende folie achter radiatoren om warmte terug de kamer in te kaatsen. Dit helpt de warmte in de kamer te houden en zorgt ervoor dat je radiatoren efficiënter werken. Een voordeel hiervan is dat het een eenvoudige manier van energie besparen is.

 

21. Geef radiatoren ruimte.

Radiatoren hebben ruimte nodig om warmte vrij te laten. Heb jij een bank of kast voor de radiator staan? Dan worden vooral deze lekker warm; niet helemaal de bedoeling. Zorg ervoor dat je radiator vrij staat zodat de warmte verspreid in de kamer. Voor gordijnen geldt hetzelfde.

 

22. Vervang je oude CV-ketel.

Oude CV-ketels zijn vaak niet zuinig. Het is dus eigenlijk altijd goed om een oude CV-ketel te vervangen. Is je huis goed geïsoleerd, dan is een elektrische warmtepomp de beste keuze. Is je huis nog niet goed genoeg geïsoleerd, dan is een hybride warmtepomp die op stroom werkt een goede uitkomst. De CV-ketel springt dan bij wanneer er meer warmte nodig is.

Energie besparen in de keuken

23. Kook met deksels op pannen om energieverspilling te verminderen.

Het koken van voedsel met deksels verkort de kooktijd en verbruikt daardoor minder energie. Het is een eenvoudige en effectieve manier om energie in de keuken te besparen. Kies voor een grote pan, zo gaat de warmte minder snel langs de pan en verspil je geen energie.

 

24.Vermijd het openen van de oven tijdens het koken, dit verlaagt de temperatuur.

Elke keer dat je de deur van de oven opent, ontsnapt er warmte en moet de oven weer hard werken om de temperatuur op peil te brengen. Houd de deur gesloten om energie te besparen.

 

25. Gebruik een magnetron of slowcooker voor efficiënter koken. .

Magnetrons en slowcookers verbruiken vaak minder energie dan conventionele ovens en kookplaten. Bovendien kan een slowcooker heerlijke maaltijden bereiden met minder energie.

 

26. Verwijder stof en vuil van koelkast- en vriezerroosters voor een betere werking.

Vuil en stof kunnen de efficiëntie van je koelkast en vriezer verminderen. Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon voor een betere werking en minder energieverbruik.

 

27. Besparen op je vaatwasser.

Vaatwassers verbruiken veel water en energie, ongeacht hoe vol ze zijn. Laad je vaatwasser daarom volledig vol voordat je hem aanzet.

Een vaatwasser verbruikt meer energie dan andere huishoudelijke apparaten. Soms duurt het heel lang voordat je vaatwasser vol is. Een andere optie om te besparen op grootverbruikers is door apparaten op slimme momenten te gebruiken met dynamische energieprijzen. Zo profiteer je van de inkoopprijs per uur en kun jij je vaatwasser laten draaien op de goedkoopste momenten.

 

28. Besparen op je vriezer.

Ontdooi je vriezer regelmatig om energieverbruik te verminderen. Een ijslaag in je vriezer kan de energie-efficiëntie verminderen. Door regelmatig te ontdooien, werkt je vriezer beter.

Water besparen

29. Installeer een waterbesparende toiletspoeling.

Door een waterbesparende spoeling met keuzeknop te installeren, kan het waterverbruik bij elke spoeling met meer dan de helft worden verminderd.

 

30. Gebruik een waterbesparende douchekop en kraan.

Waterbesparende kranen en douchekoppen verminderen het waterverbruik. Een waterbesparende douchekop laat per minuut minder water door. Minder water verwarmen betekent energie besparen.

 

31. Laat warm water niet onnodig stromen.

Probeer je douchetijd te verkorten en het water uit te zetten terwijl je je handen inzeept. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen op jaarbasis.

Overige tips

32. Werk minder thuis

Wanneer je niet thuis bent hoef je de verwarming niet aan te zetten. Kan je bijvoorbeeld op kantoor werken? Dan is dat ideaal.

 

33. Investeer in zonnepanelen.

Hoewel zonnepanelen een grote investering zijn, dragen ze op lange termijn aanzienlijk bij aan het verminderen van je energieverbruik en je energierekening.

 

34. Energie besparen met slimme energie .

Wanneer er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, hebben we een overvloed aan stroom op het elektriciteitsnet. Bespaar energie met een dynamisch energiecontract door op de goedkoopste momenten de vaatwasser, droger en wasmachine aan te zetten. Met Zonneplan Energie krijg je live controle op je energierekening.

 

35. Energie besparen met een thuisbatterij.

Wil je besparen op je energierekening én een bijdrage leveren aan de energietransitie? Overweeg dan om een thuisbatterij te kopen. Een thuisbatterij laadt zichzelf vol door razendsnel groene stroom op te slaan. Bij een tekort aan stroom op het energienet springen grijze energiecentrales bij. Jouw thuisbatterij voorkomt dit door stroom uit jouw batterij te verkopen op deze momenten.

Lees meer over...

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.