Zonnepanelen vergelijken

Hoe vergelijk je zonnepanelen offertes en aanbieders?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Je hebt meerdere zonnepanelen offertes ontvangen. Nu is de vraag: bij welke aanbieder zit je goed en hoe weet je zeker dat je niet te veel betaalt? Deze vragen beantwoord je door vooraf goed te vergelijken. Zonneplan helpt je op weg en vertelt je waar je op moet letten bij het vergelijken van zonnepanelen.

checklist om zonnepanelen te vergelijken

Het vergelijken van zonnepanelen (offertes) kan op meerdere manieren. Zo kun je kijken naar de opbrengst en de prijs van een zonnepanelensysteem, maar ook naar de garanties van de verschillende aanbieders en de kwaliteit van de producten. Zonneplan zet hieronder voor je op een rij waar je op moet letten.

Heb je nog geen zonnepanelen offerte en wil je er een ontvangen van Zonneplan? Vraag dan een vrijblijvend zonnepanelen advies aan en een van onze adviseurs kijkt samen met jou naar de beste oplossing voor jouw dak.

Zonnepanelen opbrengst vergelijken (in kWh en €)

Bij een zonnepanelen offerte wordt er vaak gesproken over de verwachte opbrengst. Goed om te weten is dat het hier over twee soorten opbrengsten kan gaan:

 • Verwachte opbrengst in kWh
 • Verwachte opbrengst in €

In beide situaties geldt dat het vergelijken van de opbrengst tussen verschillende offertes vaak appels met peren vergelijken is. Je hebt namelijk te maken met factoren als het vermogen van de zonnepanelen, de methode om de opbrengst in kWh te berekenen of de stroomprijs waarmee gerekend wordt bij de opbrengstberekening in €. Dit kan allemaal verschillen per aanbieder.

Verder zien we dat er, zowel bij de opbrengstverwachting in kWh als in €, soms nog met te rooskleurige cijfers gewerkt wordt. Denk hierbij aan een te hoge kilowattuurprijs of het negeren van dat kleine stukje schaduw dat door de dag heen op je panelen valt. Het is dus goed om hier op te letten en bij twijfel een second opinion in te schakelen.

Mocht je benieuwd zijn of een ander legplan of andere producten een betere opbrengst kunnen behalen in jouw situatie, dan kijken we hier graag samen met jou naar.

Zonnepanelen kosten vergelijken

Niemand wil te veel betalen voor zonnepanelen. Dit staat namelijk de terugverdientijd in de weg waardoor jouw investering minder interessant wordt. Maar kijk hierbij verder dan alleen naar de totaalprijs. Bij het vergelijken van de prijzen in de offertes is het namelijk goed om ook te kijken naar onderdelen als:

 • Welke garanties zitten erbij in?
 • Welke extra service mag je (achteraf) verwachten?
 • Gaat het om een all-in prijs?

Bij het vergelijken van de prijs tussen meerdere aanbieders is het dus goed om verder te kijken dan alleen naar de prijs. De ene offerte kan bijvoorbeeld duurder uitvallen dan een andere offerte, maar als er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief betere zonnepanelen die meer stroom opwekken, kan dat de hogere prijs meer dan waard zijn. Ook kan een iets hogere prijs het best waard zijn als het om een all-in prijs gaat, en eventueel meerwerk op de dag van installatie geen extra kosten met zich meebrengt.

Zonneplan heeft de beste prijsgarantie en komt altijd met een scherpe aanbieding. Lees meer over de prijsopbouw en kosten van zonnepanelen bij Zonneplan.

Zonnepanelen kwaliteit vergelijken

Bij het vergelijken van zonnepanelen kun je naast de financiële aspecten ook de vergelijking maken op kwaliteit. Denk hierbij aan het merk van de zonnepanelen en/of de omvormer, maar ook aan kenmerken als de afmetingen, het piekvermogen in wattpiek en de technologie achter de panelen.

Veel consumenten laten zich verleiden door voor het hoogste aantal wattpiek te gaan, maar dit hoeft niet altijd de voordeligste keuze te zijn. Vaak zijn panelen met een hoog vermogen qua prijs/kwaliteit verhouding duur te noemen en zijn ze bovendien een stuk groter qua afmetingen. Onze adviseurs kijken daarin ook naar de prijs per wattpiek dat jij op je dak kwijt kunt zodat je nooit te veel betaalt.

Wil je zeker zijn van een goede kwaliteit? Ga dan voor zonnepanelen van een Tier-1 fabrikant. Dit zijn zonnepanelen van het hoogste segment. En wil je echt zeker weten dat je voor het allerbeste gaat? Zonneplan heeft op basis van 7 criteria een top 10 van Zonnepanelen-fabrikanten opgesteld: bekijk hier ons overzicht van de beste zonnepanelen merken.

Twijfel je tussen bepaalde merken? Dan kun je ook kijken naar de methoden waarmee de zonnepanelen worden getest. Bekende testen zijn de EL-test, PID test en Flashtest. Op de pagina ‘zonnepanelen testen’ vind je hier meer informatie over.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Bij je afweging voor zonnepanelen is het ook goed om de verschillende typen panelen te vergelijken. Veel voorkomende soorten zijn:

 • Monokristallijne zonnepanelen: dit is het type paneel dat Zonneplan gebruikt. De zonnecellen zijn bijna egaal zwart en het backsheet is zwart, waardoor de zonnepanelen een strak geheel vormen en minimaal opvallen op het dak. Ook zorgen monokristallijne zonnepanelen – ook wel design zonnepanelen genoemd – voor een goed rendement.
 • Polykristallijne panelen: dit type panelen herken je aan hun blauwe uiterlijk. De efficiëntie van ‘blauwe zonnepanelen’ ligt ongeveer op 15-16%; dat is lager dan bij monokristallijne panelen. Daar staat tegenover dat panelen met polykristallijne zonnecellen wel iets goedkoper zijn.
 • Dunnefilm panelen: dunnefilm panelen zijn een stuk goedkoper dan de meeste andere soorten panelen, maar hebben wel een lager rendement (5-10%).
 • Indak panelen: dit zijn panelen die in het dak zijn geïntegreerd, wat een mooi aanzicht geeft. Nadelen van indak panelen zijn de hoge aanschafprijs en lagere opbrengsten. Ook blijkt uit een onderzoek uit 2019 dat indak zonnepanelen gevoeliger zijn voor brand.

3 soorten zonnepanelen

Meer weten over de verschillende soorten panelen? Lees dan ons artikel over de verschillende soorten zonnepanelen.

Zonnepanelen aanbieders vergelijken

Ook onder aanbieders valt veel te vergelijken. Moet je vooraf of achteraf betalen en krijg je met een all-in prijs te maken? Hoe zit het met de (service)garanties vanuit de aanbieder? Werken ze met erkende installateurs? En hoe scoort de aanbieder op onafhankelijke reviewplatformen? Dit zijn enkele punten die goed zijn om te vergelijken wanneer je twijfelt tussen meerdere aanbieders.

Er zijn aanbieders die meedoen aan een garantiefonds zoals het Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Dit fonds staat garant voor jou als koper wanneer het voorkomt dat de installateur failliet gaat. Een eventueel geldbedrag dat de installateur nog aan jou verschuldigd is, wordt dan vanuit het garantiefonds gedekt.

Zonneplan is niet aangesloten bij een garantiefonds, omdat we van mening zijn dat dit – als financieel gezond bedrijf en de marktleider in Nederland – overbodig is. Bij Zonneplan betaal je namelijk altijd achteraf en hoef je geen voorschot te betalen. Ook heeft Zonneplan zelf een potje voor garantiegevallen voor het geval het tot een faillissement zou komen.

Offertes vergelijken

Heb je nog geen offerte om mee te kunnen vergelijken? Geen probleem. Vraag vrijblijvend een zonnepanelen offerte bij ons aan. Onze adviseurs kijken online naar de geschiktheid van jouw dak, je huidige (en toekomstige) energieverbruik en sturen daarna onze offerte naar je toe.

In de offerte is te zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en/of kwijt kan op jouw dak. Je leest wat de kosten zijn, wat de verwachte opbrengst is en wat het rendement over de jaren heen zal zijn. De adviseur neemt dit rustig met je door en neemt hierbij jouw vragen weg.

Waar kan je nog meer op letten?

We hebben je enkele factoren gegeven doe je tegen elkaar af kunt wegen bij het vergelijken van zonnepanelen (offertes). Maar uiteindelijk bepaalt ook jouw persoonlijke situatie hoe je die factoren beoordeelt. Enkele zaken die een invloed kunnen hebben op je keuze zijn:

 • Ruimte op je dak
 • Oriëntatie en hellingshoek van je dak
 • Budget
 • Eventuele schaduwval (lees meer over de schaduw op zonnepanelen)
 • Elektriciteitsverbruik
 • Persoonlijke wensen

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Nog geen zonnepanelen offerte ontvangen?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen vergelijken

 • Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

  Voordat je overgaat tot aankoop van een zonnepaneleninstallatie, zijn er enkele afwegingen die je moet maken. In dit artikel worden een paar punten behandeld die goed zijn om te vergelijken. Lees op onze blog meer over waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen in 2023.

 • Kan Zonneplan mij helpen met vergelijken?

  Natuurlijk. Onze adviseurs helpen jou het beste uit jouw dak te halen met zonnepanelen. Heb je vragen over zonnepanelen of over een zonnepanelen offerte? We kijken graag met je mee.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: