Hoe werkt een omvormer?

In vergelijking met een zonnepaneel is een omvormer een stuk ingewikkelder. Simpel gezegd zet een omvormer de opgewekte stroom uit het zonnepaneel om in bruikbare stroom. Maar, hoe doet een omvormer dit zo efficiënt mogelijk?

Het doel van de omvormer

Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Dit is niet dezelfde soort stroom als dat wij gebruiken voor onze elektrische apparaten. Dat is wisselstroom. De taak van de omvormer is het omzetten van de gelijkstroom uit de zonnepanelen in wisselstroom, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden. Het doel van de omvormer daarbij is dat de zonnepanelen op de maximaal efficiënte spanning werken. Ook wel Maximum Power Point (MPP) Tracking genoemd.

Maximum Power Point Tracker?

Een MPP-tracker is een ingang op de omvormer met speciale software voor het optimaliseren van de opbrengst. Het doel van het MPP-trackersysteem is om de output van de serie zonnepanelen te meten en de juiste weerstand te bieden: om zo de energieopbrengst maximaal te maken.

Een MPP tracker bepaalt het maximale punt van de zonnepanelen om zo de hoogste opbrengst te halen.

Is er op een andere manier een hoger Maximum Power Point te bereiken? Dan schakelt de omvormer naar dat punt en wordt de opbrengst in dat punt bepaald. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk verlies van rendement optreed.

Bij installaties vanaf 12 zonnepanelen wordt vaak gewerkt met twee of meer MPP-trackers. Dit is ook het geval wanneer er schaduw op (een deel) van de zonnepanelen valt, er verschillende zonnepanelen zijn gebruikt en de panelen op afwijkende oriëntatie of helling liggen.

Omvormers

De juiste omvormer

Bij het kiezen van de beste omvormer voor uw zonnepanelen letten wij op:

  • Het totale vermogen van alle zonnepanelen
  • De oriëntaties van de set zonnepanelen
  • Of er schaduw valt op één of meerdere van de zonnepanelen

In de regel is het: hoe meer zonnepanelen, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben. Wat het vermogen van de zonnepanelen is, wordt bepaald onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden vaak niet ideaal. Het resultaat is dat de zonnepanelen zelden hun maximale vermogen opwekken. Daarom worden sommige omvormers op een lager vermogen ingesteld. Zo werken deze omvormers bij minder ideale omstandigheden een stuk efficiënter. Andere omvormers zijn minder gevoelig voor het vermogen van de zonnepanelen. Het proces van het instellen van de omvormer op het vermogen van de zonnepanelen wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Optimizers

Wanneer er sprake is van schaduwwerking of verschillende oriëntaties, wekken niet alle zonnepanelen dezelfde hoeveelheid energie op. Wanneer één paneel minder opwekt heeft het hele systeem hier last van. Een oplossing hiervoor is het gebruik van optimizers. Optimizers zijn slimme kastjes die onder het zonnepaneel worden bevestigd. De optimizer zorgt ervoor dat de energie-opbrengst van elk paneel maximaal is en afzonderlijk gemeten wordt.

Meer weten? Lees verder over hoe lang een omvormer mee gaat.