Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen of huren?

4 min lezen.
Robin Hultink
Robin Hultink
11 mei 2020
Zonnepanelen thuis huren of kopen

Zonnepanelen kopen of huren?

Heb je geen geld op jouw bankrekening staan of doe je liever wat anders met jouw spaarcenten en wil je toch profiteren van zonnepanelen? Slim, en dat kan! Wij laten in dit geval onze klanten de zonnepanelen financieren met een duurzame lening. Een huurcontract is ook een optie, maar dit kent een aantal risico’s en is te duur. In dit artikel vertellen we je waarom.

Onlangs heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar het huren van zonnepanelen. Hier vind je het artikel. Conclusie: ‘Je kunt beter geld lenen en zonnepanelen kopen dan zonnepanelen hurenZie ook het forum topic.

5 redenen waarom zonnepanelen huren niet zo slim is

Wij leggen in 5 heldere punten uit waarom het huren van zonnepanelen niet onze voorkeur geniet en waarom jij jouw zonnepanelen beter kunt financieren met een duurzame lening.

#1: Huren is dubbel zo duur

Het aanschaffen van zonnepanelen kun je zien als het kopen van een huis. Een huis kopen met eigen of geleend geld is op lange termijn interessanter dan het huren van een woning. Al met al is het huren van zonnepanelen op lange termijn dubbel zo duur. Verderop hebben wij een rekenvoorbeeld geplaatst. De hoge prijs heeft twee redenen:

 

    • De kostenopbouw bij een huurconstructie is hoger. Bij de leverancier zijn de interne rente en de administratiekosten hoger dan bij een gesubsidieerde duurzame lening.

 

    • Soms wordt een huurconstructie gebruikt om de marges te verhogen. Door met kleine maandbedragen te werken en de besparing te relateren aan de energierekening (gas en elektra) letten consumenten vaak minder op de werkelijke waarde van het zonnepanelensysteem.

 

#2: Je zit vast aan een langdurig contract

Wil je liever nergens aan vastzitten? Dan lijkt het huren van zonnepanelen ideaal. Maar schijn bedriegt, want je zit vast aan een huurcontract waar je vaak moeilijk van af komt. Wil je het contract eerder stoppen, dan moet je vaak alle resterende huurtermijnen betalen of het systeem tegen een nader te bepalen bedrag overnemen. Kosteloos opzeggen is helaas niet mogelijk.

Bij de verkoop van jouw huis gaat het huurcontract van zonnepanelen niet automatisch over op de nieuwe eigenaar. Die kan het contract weliswaar overnemen, maar neemt daarmee ook een ‘schuld’ over, namelijk de meestal onvermijdelijke ‘demontagevergoeding’.

Langdurig energiecontract

Als je zonnepanelen huurt, dan wordt dat soms gedaan in combinatie met een langdurig energiecontract. Dit is oppassen geblazen, want je bent overgeleverd aan de tarieven die de verkopende partij jou levert. Je kunt hierdoor soms niet meer overstappen op een andere energieleverancier. Geen handige positie wat ons betreft.

#3: Je woningwaarde stijgt niet

Als je zonnepanelen koopt, dan stijgt jouw woningwaarde gemiddeld met 2,68%. Dit gaat alleen op als het gekochte zonnepanelen betreft. Als je zonnepanelen huurt, kan dit een negatief effect hebben op de verkoopwaarde, aangezien het contract overgenomen dient te worden door de kopende partij. Wat wel kan stijgen, is de WOZ-waarde. De WOZ maakt geen onderscheid tussen gehuurde en gekochte zonnepanelen.

#4: Je betaalt geen btw

Eigenaren van zonnepanelen betalen geen btw over de aanschaf van hun zonnepanelen. Dit betekent enkele honderden euro’s voordeel op de aankoop van jouw zonnepanelen. Als je huurt ben je geen eigenaar, waardoor het btw-voordeel aan jou voorbijgaat. Zonde.

#5: ‘Geen risico‘ niet voorbehouden aan huur

Als voordeel van het huren van zonnepanelen wordt vaak aangedragen dat het fijn is dat de consument geen omkijken heeft naar het systeem en dat bij stroringen het systeem wordt gerepareerd. Dat klopt, maar dat kan net zo goed gelden bij het kopen van een zonnepanelensysteem. Het is dus niet voorbehouden aan het huren van zonnepanelen.

Bovenstaande punten zijn met zorg opgesteld en zijn in lijn met de conclusies die de Consumentenbond trekt in het artikel van januari 2019. Mochten er toch fouten of onjuistheden in dit artikel zitten, laat het ons dan weten.

27 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!