Zonnepanelen

Tynaarlo kampioen zonnepanelen, grootste toename op Terschelling

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
17 juni 2024

De Drentse gemeente Tynaarlo heeft het Friese Dantumadiel ingehaald als Nederlands kampioen zonnepanelen. Ruim 58 procent van de woningen in Tynaarlo wekt inmiddels eigen zonnestroom op. In totaal zijn er 27 gemeenten waarin meer dan de helft van de woningen over zonnepanelen beschikt. Op Terschelling nam het aantal huizen met zonnepanelen relatief gezien het sterkst toe. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan.

Naast Tynaarlo en Dantumadiel zijn onder meer Ooststellingwerf, Kapelle en Weststellingwerf gemeenten waar inmiddels meer dan de helft van de woningen eigen stroom opwekt. Daarmee ziet de top-5 er bijna hetzelfde uit als in 2022, alleen neemt Weststellingwerf plek 5 over van Borsele. Het zijn logischerwijs vooral de meer stedelijke gemeenten, zoals Amsterdam, Rotterdam, Zandvoort en Den Haag, die wat achterblijven. Volgens Zonneplan valt dat te verklaren door het relatief grote aantal huurwoningen en appartementen in deze gemeenten. “Je bent dan vaak afhankelijk van je verhuurder of VvE, waardoor zonnepanelen laten plaatsen lang niet altijd mogelijk is. De lagere score van deze gemeenten heeft vermoedelijk dus weinig met onwil te maken”, aldus een Zonneplan-woordvoerder.

Terschelling grootste stijger

Het zijn wel voornamelijk gemeenten uit de Randstad waar het aantal huizen met zonnepanelen snel toenam in 2023. Verklaarbaar, want wie laag begint, kan relatief snel groeien. Waar bijvoorbeeld Borsele ‘slechts’ een stijging van 11,5 procent noteerde, steeg het aantal energieproducerende woningen in Laren met met maar liefst 49,5 procent in 2023. Ook Rucphen, Maassluis en Zandvoort zagen het aantal woningen met panelen flink toenemen. De cijfers van deze gemeenten vallen echter in het niet bij de toename op Terschelling. Op het grootste Friese Waddeneiland verdubbelde het aantal huizen met zonnepanelen bijna, van 439 in 2022 naar 807 een jaar later.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Waar zonnepanelen vorig jaar nog gretig aftrek vonden, is de animo voor het ‘zwarte goud’ de afgelopen maanden flink afgenomen. Er is veel onzekerheid over het rendement, nu energiebedrijven terugleverkosten invoeren en het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Zonneplan becijferde wat de impact daarvan is. De conclusie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft, verdient deze binnen zes jaar terug, zelfs wanneer er terugleverkosten betaald moeten worden. “Bij een verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar zijn zonnepanelen dus een investering waarover je niet lang na hoeft te denken”, aldus het energiebedrijf.

vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer