Zonnepanelen met stekker

Aid Henic
Door: Aid Henic

Zonnepanelen met stekker, ook wel plug-and-play zonnepanelen genoemd, zijn ontworpen om duurzame energie toegankelijker te maken voor iedereen. Deze systemen zijn bijzonder eenvoudig te installeren: je plaatst het zonnepaneel op een balkon, terras of plat dak, sluit de stekker aan op een stopcontact, en je wekt direct je eigen stroom op. Omdat deze zonnepanelen geen installatie nodig hebben, zijn ze ideaal voor huurders, stedelijke bewoners of mensen die een eenvoudige manier zoeken om hun energierekening te verlagen.

In het kort:

  • Eenvoudige installatie: je hebt geen professionele installateur nodig.
  • Geschikt voor kleine ruimtes: ideaal voor een balkon, terras of schuur.
  • Lagere instapkosten: de aanschafprijs ligt lager dan bij traditionele systemen.
  • Serieuze veiligheidsrisico’s: verkeerd gebruik kan leiden tot brandgevaar en een stroomschok.
  • Beperkte opbrengst: de energieopbrengst is aanzienlijk lager dan bij een volledig zonnesysteem.

Voordelen van plug-and-play zonnepanelen

Het grootste voordeel van een zonnepaneel met stekker is de eenvoudige installatie. Je hebt geen diepgaande technische kennis nodig om het systeem aan te sluiten. Dit maakt het een toegankelijke optie voor mensen die een eerste, kleine stap willen zetten in zonne-energie. Verder zijn de panelen geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een balkon, dakterras of een plat dak van een schuur. Omdat een professionele installatie niet nodig is, zijn ze populair bij huurders.

Daarnaast zijn de instapkosten relatief laag. De prijzen voor een enkel paneel variëren, waardoor de financiële drempel lager is dan bij een compleet zonnepanelensysteem op je dak.

Nadelen en aandachtspunten bij zonnepanelen met stekker

Je kunt per groep in de meterkast maar één set zonnepanelen aansluiten, waardoor de opbrengst niet zo hoog is als met zonnepanelen op je dak. Ook is het belangrijk om te weten dat er bepaalde veiligheidsrisico’s kunnen zijn als je kiest voor deze plug & play methode. Omdat de stroom teruggevoerd wordt via het stopcontact, kan er overbelasting ontstaan als je er te veel van hebt.

In het artikel ‘Brandgevaar door balkonzonnepaneel met stekker: “Dit kan echt misgaan” van 21 augustus 2024 op Nu.nl, lezen we “zonnepanelen die je zelf aan je balkon hangt en gewoon in het stopcontact steekt (…) is niet zonder risico. Bij verkeerd gebruik loop je het risico op een stroomschok en brand.” In dit artikel geven expert energietechniek Joost de Koning en elektrotechnisch ingenieur Henry Lootens hun blik op de veiligheid van stekker-zonnepanelen. Lees hier het volledige artikel.

Technische specificaties en wetgeving

Bij de aanschaf van zonnepanelen met stekker is het belangrijk om op de technische details en regels te letten. Een veilig systeem moet altijd voldoen aan de Europese veiligheidsrichtlijnen en voorzien zijn van de juiste certificaten.

Controleer daarnaast goed de maximale belasting van je stopcontacten en de specifieke groep in je meterkast. Hiermee voorkom je overbelasting van je elektrische systeem.

Informeer ook bij je energieleverancier of de teruggeleverde stroom verrekend wordt. Niet alle energieleveranciers ondersteunen dit voor plug-and-play systemen, waardoor je financieel voordeel mogelijk tegenvalt.

Zonnepanelen met stekker versus traditionele zonnepanelen

Hoewel plug-and-play zonnepanelen laagdrempelige oplossingen bieden, zijn traditionele zonnepanelen vaak rendabeler op de lange termijn. Traditionele systemen hebben een hogere energie-efficiëntie, kunnen grotere oppervlakten benutten en bieden doorgaans meer mogelijkheden terugleveren. Daarom zijn ze een betere keuze voor wie serieuze stappen wil zetten in duurzame energieopwekking.

Alternatieven en advies

Overweeg bij twijfel om een advies uit te laten brengen door een expert. Bij Zonneplan bieden we een zonnepanelen-advies op maat, en de zonnepanelen worden altijd inclusief inclusief installatie en service aangeboden. Vraag een vrijblijvend zonnepanelen-advies aan.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een zonnepaneel met stekker?

    Plug-and-play zonnepanelen werken door het zonnepaneel op een geschikte plek te plaatsen en de stekker in een stopcontact te steken. De micro-omvormer zet de opgewekte zonne-energie om in bruikbare stroom voor je huishouden.

  • Zijn plug-and-play zonnepanelen veilig?

    Ja, mits ze correct worden geïnstalleerd en de maximale belasting van het stopcontact niet wordt overschreden. Let op dat je de veiligheidsrichtlijnen van de fabrikant volgt en raadpleeg een specialist bij twijfel.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: