Zonnepanelen aan de zijkant van je huis

Aid Henic
Door: Aid Henic

Ben jij ook bezig met de overstap naar duurzame energie? Overweeg je zonnepanelen aan de zijkant van je huis te plaatsen? Deze pagina biedt je een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over verticale zonnepanelen en waarom de keuze voor zonnepanelen op je dak misschien beter is. Van voordelen tot nadelen, kosten, vergunningen en het advies van Zonneplan; na het lezen van dit artikel ben je helemaal geïnformeerd.

Wat zijn verticale zonnepanelen?

Verticale zonnepanelen, ook wel bekend als zonnegevels, zijn panelen die aan de zijkant of gevel van een woning worden bevestigd. Het kan een esthetische oplossing zijn voor wie geen ruimte heeft op het dak of op zoek is naar een uniek design.

Voordelen:

 • Het geeft je huis een moderne uitstraling.
 • Handig voor huizen met beperkte dakruimte of ongeschikte daken.
 • Kan zorgen voor extra isolatie tegen de gevel.

Nadelen:

 • Minder efficiënt dan panelen op het dak vanwege de lichtinval.
 • Beperkte ruimte betekent minder panelen en dus minder opbrengst.
 • De kosten voor installatie kunnen hoger uitvallen.

Wat kost het?

Zonnepanelen aan de gevel plaatsen is vaak duurder dan traditionele zonnepanelen. De reden? Ze vereisen speciale montagesystemen en vaak extra materialen om ze veilig te bevestigen. Bovendien levert de verticale plaatsing meestal minder rendement op, wat betekent dat je langer moet wachten op je investering. Zonneplan vertelt je graag meer over de kosten van zonnepanelen op je dak.

Heb ik een vergunning nodig?

“Zonnepanelen gevel vergunning” is een veelgezochte term, en terecht. Voor het plaatsen van zonnepanelen tegen de gevel heb je in veel gemeenten een vergunning nodig. Dit komt omdat de plaatsing invloed kan hebben op het straatbeeld. Het is daarom essentieel om vooraf bij je gemeente te informeren.

Advies van Zonneplan

Bij Zonneplan raden we meestal af om zonnepanelen aan de zijkant van je huis te plaatsen, tenzij er specifieke redenen zijn. De panelen op het dak leveren simpelweg een betere opbrengst voor een lagere prijs. Benieuwd hoe zonnepanelen op jouw dak eruit zouden zien? Vraag een dakscan aan.

Veelgestelde vragen over verticale zonnepanelen

 • Kan ik zonnepanelen aan elke gevel plaatsen?

  Nee, de oriëntatie van de gevel en andere factoren zoals schaduw spelen een grote rol in de opbrengst. Het is cruciaal om een goede analyse te maken.

 • Zijn er alternatieven voor verticale zonnepanelen?

  Absoluut! Denk bijvoorbeeld aan dunne film zonnepanelen die flexibeler zijn of zonnepanelen integreren in dakpannen.

 • Hoelang gaan zonnegevels mee?

  Net als reguliere zonnepanelen hebben verticale zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25-30 jaar. Maar dit hangt ook af van de omstandigheden en het onderhoud.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: