Seizoenen

Invloed seizoenen zonnepanelen

Per seizoen lopen de opbrengsten van zonnepanelen behoorlijk uiteen. Niet gek, gezien de seizoenen in Nederland nogal van elkaar verschillen. Hoe de opbrengsten over het jaar verdeeld zijn en welke factoren per seizoen invloed hebben op de opbrengsten van zonnepanelen leggen we je verder uit.

Opbrengst zonnepanelen door het jaar heen

Een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen van 370 Wp levert 3.552 kWh per jaar op. Rekenen we dit op naar een maandelijkse opbrengst, dus simpelweg delen door twaalf, dan zou dit neerkomen op een opwek van 296 kWh per maand.

In theorie zou dit kloppen, maar in praktijk zien we dat de verdeling van opwek van zonnestroom toch anders verdeeld is. De piek van de opbrengsten ligt namelijk in het midden van het jaar, gezien de omstandigheden voor het zonnepanelen dan het meest gunstig zijn.

Opbrengsten zonnepanelen per seizoen

Opbrengsten gelijkmatig verdelen over een jaar geeft dus niet het juiste beeld van wanneer je met zonnepanelen de meeste stroom opwekt. Een geschikter alternatief is om de opbrengsten van zonnepanelen per seizoen te bekijken.

 • Zonnepanelen in de lente

  De lente begint in Nederland in maart en eindigt in mei. In deze maanden leveren de zonnepanelen gemiddeld zo’n 33% van hun totale opbrengst. Rekenen we wederom vanuit een standaard installatie van twaalf 370 Wp zonnepanelen, dan komt dit neer op 1.172,2 kWh aan opbrengst in dat seizoen.

 • Zonnepanelen in de zomer

  De lente wordt opgevolgd door de zomer. Dit seizoen loopt van juni tot en met augustus. De opbrengst van zonnepanelen in de zomer komt rond de 37% uit. Dit komt bij een gemiddelde installatie uit op ongeveer 1.314,3 kWh.

 • Zonnepanelen in de herfst

  Als derde seizoen komen we aan bij de herfst, wat begint in september en eindigt in november. Het weer wordt wisselvalliger, vaak minder zon en veel regen. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde opbrengsten van het seizoen herfst. Dit komt met 710,4 kWh neer op zo’n 20% van de gehele zonnepanelen-opbrengst.

 • Zonnepanelen in de winter

  En dan sluiten we het jaar af met de winter, reikend van december tot en met februari. Met 10% van de gehele opbrengst het minste seizoen voor zonnepanelen. De eerder genoemde gemiddelde installatie van twaalf 370 Wp zonnepanelen haalt dan ook maar rond de 355,2 kWh op in deze maanden.

Oorzaak verschillen in opbrengsten per seizoen

Tussen de seizoenen zomer en winter verschilt de opbrengst van zonnepanelen dus bijna 1000 kWh. Een behoorlijk verschil, maar wel een verschil in opbrengst die goed te verklaren is. Op vier gebieden verschillen de Nederlandse seizoenen namelijk aanzienlijk: temperatuur, stand van de zon, aantal zonuren en de hoeveelheid bewolking. Allemaal aspecten die een behoorlijke invloed hebben op de opbrengsten van zonnepanelen.

 • Aantal zonuren

  Het aantal zonuren per dag verschilt per seizoen. In de zomer, op een dag in juni, kan een dag wel beschikken over 18 zonuren, terwijl dit op een winterdag rond de kerst vaak niet hoger uitvalt dan 8 zonuren. En logischerwijs: hoe minder zonuren, hoe minder opbrengsten. Dit verklaart het grote verschil in de opbrengst van de zonnepanelen in de seizoenen lente en zomer versus de herfst en de winter.

 • Stand van de zon 

  De hoeveelheid instraling van de zon op het dak, dus mate waarin de zon goed op de zonnepanelen kan vallen, heeft ook aanzienlijk invloed op de opbrengsten. De stand van de zon verschilt per seizoen. In de zomer staat de zon ongeveer 60 graden boven de evenaar en dus rechter boven de zonnepanelen, waardoor deze in dit seizoen meer zullen opbrengen. In de winter staat de zon op ongeveer 15 graden, wat ervoor zorgt dat de zonnepanelen moeilijker hun optimale opbrengst kunnen behalen.

 • Temperatuur

  Het lijkt tegenstrijdig, maar de lagere temperaturen in de lente zijn gunstig voor de opbrengsten van de zonnepanelen. Zonnepanelen geleiden energie namelijk beter bij kou dan bij warmte. Een hoge omgevingstemperatuur van zonnepanelen, zoals in de zomer, kan dus zelfs een negatieve invloed hebben op de opbrengst. De ideale temperatuur voor zonnepanelen ligt dan ook rond de 25 graden.

Het beste seizoen voor zonnepanelen

Qua opbrengsten gaan de lente en de zomer nek aan nek als het gaat om het beste seizoen voor zonnepanelen. Toch gaat vaak de voorkeur uit naar de lente, met name omdat in dit seizoen de balans tussen zonuren, instraling en temperatuur het meest optimaal is.

De beste maand voor zonnepanelen

Kijken we binnen het seizoen lente vervolgens wat de beste maand is voor zonnepanelen, dan is dit de mei. In deze maand wordt er door een gemiddelde installatie zo’n 461,8 kWh opgewekt. Deze opbrengst wordt op de voet gevolgd door de maanden juni en juli. Zij leveren op het eerste gezicht gemiddeld hetzelfde op, maar zijn hierin wel vaak afhankelijker van de oplopende temperaturen en hun negatieve invloed op de opbrengsten.

Hoe zijn de opbrengsten van zonnepanelen tijdens de verschillende seizoenen van het jaar? Zonneplan legt uit, de #1 energiespecialist van NL.

Deel dit artikel: