Zonnepanelen

Dit is de beste zonnepanelenregio van Nederland!

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
18 februari 2022

Er gaat niets boven Groningen! De meest noordelijke provincie is namelijk Nederlands absolute koploper in zonnepanelen. Van alle koopwoningen met een geschikt dak, wekt hier inmiddels al 34 procent eigen stroom op. Daarmee laat Groningen de nummers twee en drie op de lijst, Utrecht en Friesland, ruimschoots achter zich. Met een score van net geen 24 procent sluit Noord-Brabant de rijen.

Rijswijk top, Laren flop

Zoomen we nog wat verder in, dan zien we dat Rijswijk zich de gemeente met de hoogste zonnepanelendichtheid van Nederland mag noemen. Met 53,5 procent is het zelfs de enige gemeente waar meer dan de helft van de geschikte koopwoningen zonnepanelen heeft. Op plaats twee en drie komen Het Hogeland en Wageningen, die net onder de 50 procent zitten.

De gemeente waar zonnepanelen volgens ons onderzoek het minst populair zijn, is Laren. Daar stokt de teller net onder de 11 procent. Andere laagvliegers zijn onder meer Reusel-De Mierden en Wassenaar.

Van de vijf grootste gemeenten van Nederland hebben Amsterdam en Utrecht een bovengemiddeld hoge zonnepanelendichtheid. Eindhoven scoort gemiddeld, terwijl Den Haag en Rotterdam juist tot de 30 laagst scorende provincies behoren.

Check hieronder hoe jouw gemeente het doet!

Geschikte daken

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, hebben we alleen gekeken naar koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Deze data houden we voortdurend bij, met de hand. We gebruiken hiervoor luchtfoto’s van hoge kwaliteit, die continu worden geüpdatet.

36 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer