Zonnepanelen en airco

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Airco’s kunnen tegenwoordig zowel koelen als verwarmen. Hierdoor heb je het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat. Een airco gebruikt natuurlijk wel wat stroom, maar wat nou als je deze laat werken op je zonnepanelen? Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? We geven je graag alle uitleg.

Verwarmen met airco op je zonnepanelen

Als je aan een airco denkt, dan denk je waarschijnlijk aan koelen. In eerste instantie zijn airco’s ook gemaakt om te koelen. Tegenwoordig zijn deze apparaten van alle markten thuis en kunnen ze ook verwarmen! Airco’s worden momenteel nog vrij weinig gebruikt voor verwarmen omdat er in bijna elk pand standaard een cv-verwarming aanwezig is.

Toch is het wel verstandig om jouw airco ook als verwarming te gebruiken als je zonnepanelen hebt. Dit scheelt in je portemonnee en het is ook nog eens milieuvriendelijk om je eigen zonne-energie te gebruiken bij het verwarmen van je woning!

Klaar voor de toekomst

Met een airco ben je klaar voor de toekomst. Op momenten dat je normaal gesproken zou terug leveren, kan je nu de airco aanzetten. Zo gebruik je dus je eigen zonnestroom optimaal!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een airco?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een airco hangt af van een aantal factoren; het vermogen van de airco, waar je de airco voor gebruikt, hoeveel zon er op je dak schijnt en de hellingshoek van je dak. Naast dat je het verbruik van de airco wil dekken, wil je misschien ook (een deel) van je overige verbruik dekken. Je kan het beste contact opnemen met een adviseur als je wil laten berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel er op jouw dak passen.

Rekenvoorbeeld

Om zelf een berekening te maken neem je allereerst je jaarverbruik in kWh. Vervolgens vermenigvuldig je dit getal met 1,1. Tot slot deel je dit getal door 410 (aantal kWh van een zonnepaneel van Zonneplan.)

Je kan berekenen hoeveel stroom een airco gebruikt, maar in deze berekening aan we uit van een singlesplitairco die kan koelen en verwarmen. Deze verbruikt gemiddeld 240 kWh per jaar, volgens Milieu Centraal. Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld verbruik waarbij je de airco 40 dagen per jaar gebruikt, en op deze dagen de airco 6 uur aan hebt staan.

240 x 1,1, gedeeld door 410 = 0,64 zonnepaneel, oftwel 1 zonnepaneel.

Conclusie

Denk je na over een airco om je huis te koelen of verwarmen? Dan is het slim om ook na te denken over je eigen zonnepanelen. Je hebt voor 1 airco nog niet eens 1 zonnepaneel nodig bij een gemiddeld verbruik.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor jouw verbruik, of heb je hier nog vragen over? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of neem contact op!

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: